Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Όλες οι πολιτικές εξελίξεις εν όψει της ΔΕΘ

To πρώτο τεστ της μεταμνημονιακής αξιολόγησης για την κυβέρνηση και τα σενάρια για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ

Όλες οι πολιτικές εξελίξεις εν όψει της ΔΕΘ

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίον η πολιτική ζωή της χώρας κινείται γύρω από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Εκεί θα ανακοινώσει σε λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, εκεί θα δώσει το πολιτικό στίγμα για το πώς θα κινηθεί στο εξής ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας.


Το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό του για το πώς θα φέρει επενδύσεις και θα δημιουργήσει ανάπτυξη, ενώ μεγάλο βάρος θα δώσει στο αγαπημένο του θέμα, τη μείωση των φόρων. Είθισται κάθε χρόνο, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο εκάστοτε πρωθυπουργός να ανακοινώνει και κάποιο θετικό μέτρο-έκπληξη που συνήθως οι συνεργάτες του κρατούν μυστικό μέχρι εκείνη την ώρα, προκειμένου να κάνει μεγαλύτερη αίσθηση και να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να ανακοινώσει τη μείωση είτε της εισφοράς αλληλεγγύης, που αφορά όλους τους φορολογούμενους, είτε του τέλους επιτηδεύματος, που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κατά τ' άλλα, θα αναφερθεί εκτενώς στο θέμα της οικοδομικής δραστηριότητας, ανακοινώνοντας πολιτικές ενίσχυσής της, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης του τουριστικού κλάδου, που φάνηκε να υποχωρεί λίγο τελευταία.


Μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, αναμένονται –την επόμενη εβδομάδα– οι εξαγγελίες Ντράγκι με μέτρα για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, άρα, υποτίθεται, και της ελληνικής.

 Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Eurogroup, όπου θα κάνει το ντεμπούτο του ο Χρήστος Σταϊκούρας, με το ελληνικό ζήτημα να συζητιέται για άλλη μια φορά, βεβαίως όχι ως κεντρικό. 


Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Eurogroup, όπου θα κάνει το ντεμπούτο του ο Χρήστος Σταϊκούρας, με το ελληνικό ζήτημα να συζητιέται για άλλη μια φορά, βεβαίως όχι ως κεντρικό.


Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το πρώτο δικό της τεστ, της «μεταμνημονιακής αξιολόγησης», και γι' αυτό ο υπουργός Οικονομικών έχει ξεκινήσει ήδη τις συνήθεις πλέον διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, δηλαδή τα γνωστά παζάρια που γίνονται κάθε φορά πάνω στα μνημονιακά μέτρα που τώρα αποκαλούμε μεταμνημονιακά.

Τον επόμενο μήνα η νέα κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο καταρτίζουν ήδη, και μια ιδέα θα δώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, αλλά, αν δεν υπάρξει συμφωνία και έγκριση από τους θεσμούς, δεν μπορεί να κατατεθεί το τελικό σχέδιο, που προρίζεται για τον Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση, πάντως, αυτές τις μέρες ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τη ΔΕΘ και τις εξαγγελίες, την κατάρτιση του προϋπολογισμού και την αξιολόγηση των θεσμών. Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, που επισκιάζει σχεδόν όλα τα άλλα, είναι και πάλι το προσφυγικό-μεταναστευτικό, που επανέκαμψε. Οι ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά και εκατοντάδες άνθρωποι καταφθάνουν καθημερινά στα νησιά (και όχι μόνο), όπου δημιουργείται το αδιαχώρητο και κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού οι δομές είναι ήδη υπερπλήρεις και δεν υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης ούτε για όσους φιλοξενούνταν εκεί ως τώρα.

Η κυβέρνηση φάνηκε να αιφνιδιάζεται από τη νέα έξαρση και οι αντιδράσεις της κατέδειξαν ότι δεν είχε προετοιμάσει κάποιο σχέδιο και γενικά δεν υπήρχε πολιτική προετοιμασία για το θέμα αυτό. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος μάλλον αδυνατεί να αντεπεξέλθει, κρίνοντας από το αποτέλεσμα, και δέχεται συνεχώς διαμαρτυρίες και για όσα πράττει ή παραλείπει και για όσα λέει. Τελευταία γκάφα ήταν η ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Τουίτερ την περασμένη Τρίτη (την ώρα που οι βάρκες έφταναν η μία πίσω από την άλλη και το θέμα ήταν πρώτο σε όλα τα ΜΜΕ) μιας φωτογραφίας του μαζί με κομματικά στελέχη σε ταβέρνα όπου έτρωγαν κι έπιναν, πληροφορώντας τους ακολούθους του ότι δεν παραμελεί την κομματική βάση!

Η κυβέρνηση φάνηκε να αιφνιδιάζεται από τη νέα έξαρση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Φωτο: MOTION TEAM/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ


Στον ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζουν την επόμενη μέρα και προσπαθούν να συνηθίσουν ότι μετά από τέσσερα χρόνια βρέθηκαν στην αντιπολίτευση, πράγμα που δεν τους είναι πολύ εύκολο. Η ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα δεν αμφισβητείται και κανένας δεν σκοπεύει να τη διεκδικήσει από αυτόν, υπάρχουν όμως πολλά κέντρα στο κόμμα που θέλουν να τον ελέγξουν.


Όσοι ξέρουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την απώλεια της εξουσίας, είναι ελαφρώς αποδυναμωμένος, δηλαδή δεν έχει την ίδια ακριβώς ισχύ με αυτήν που διέθετε όσο την κατείχε. Τα τέσσερα αυτά χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσιζε μόνος του για τα πάντα, τα όργανα είχαν καταστεί σχεδόν διακοσμητικά και το κόμμα είχε αποκτήσει ξεκάθαρα αρχηγικό χαρακτήρα. Όχι ότι θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές στο εξής, αλλά από δω και πέρα έχουν αποφασίσει στο κόμμα ότι θα συναποφασίζουν και δεν θα επιτρέψουν να συνεχιστεί η προηγούμενη κατάσταση. Ήδη έδωσαν ένα στίγμα, κάνοντας σε έναν βαθμό και επίδειξη δύναμης, αναγκάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα να υπαναχωρήσει από αποφάσεις που είχε λάβει.


Την επομένη της ήττας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για άνοιγμα του κόμματος και προανήγγειλε τον μετασχηματισμό του. Το σχέδιό του ήταν να πάει σε «εκλογή από τη βάση» με τον τρόπο που το κάνουν τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Έτσι, θα μπορούσε να προχωρήσει στις δεκάδες χιλιάδες εγγραφές νέων μελών που επιθυμεί και ταυτόχρονα θα ισχυροποιούνταν έναντι όλων μέσα στο κόμμα (αφού θα επικαλούνταν την άμεση εκλογή του από τη βάση, σε αντίθεση με τα άλλα κομματικά όργανα, που θα εκλέγονταν δι' αντιπροσώπων). Επιπλέον, θα τον βοηθούσε επικοινωνιακά να χτίσει μια νέα εικόνα και να φανεί ενισχυμένος, κάτι που πιστεύει ότι του χρειάζεται.


Οι αντιδράσεις των «δελφίνων» όμως, για να θυμηθούμε μια παλιά έκφραση, ήταν πολύ έντονες, καθώς αποκαλύφθηκε ότι κανείς τους δεν ήθελε κάτι τέτοιο, ακριβώς για να μην αισθάνεται τόσο ισχυρός και για να μην είναι ανεξέλεγκτος. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να επιμείνει και να το επιβάλει, όπως σκόπευε, αλλά, προς έκπληξη όλων, υποχώρησε και για την ώρα τουλάχιστον δεν θα επιχειρήσει καν να ανοίξει το θέμα. Κάποιοι από τους προεδρικούς που τον υποστηρίζουν σε αυτό και θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ την εκλογή από τη βάση για να ανοίξει το κόμμα και να μετασχηματιστεί σε αυτό που θέλουν λένε ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται περί τακτικού ελιγμού, προκειμένου να λύσει κάποια άλλα ζητήματα πρώτα και να το ξαναφέρει αργότερα, την κατάλληλη στιγμή. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LifO.