Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πάρτε θέση, από τον καναπέ!

Η παρουσιάστρια του Eco News της τηλεόρασης του Σκάι Κατερίνα Χριστοφιλίδου μιλά στον Σταύρο Διοσκουρίδη για τις προκλήσεις και την πρωτοτυπία ενός οικολογικού δελτίου ειδήσεων στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα.

Πάρτε θέση, από τον καναπέ!

Το Eco News είναι από μόνο του μια περιβαλλοντική ακτιβιστική κίνηση;

Δεν θα μπορούσα να το πω αυτό. Αυτό που θα μπορούσα να υποστηρίξω είναι ότι παρέχουμε έναν δίαυλο ώστε να βγουν προς τα έξω μηνύματα από ανθρώπους που δεν θα έβρισκαν άλλου βήμα.

Ναι, αλλά ο ακτιβισμός έχει θέση στην εκπομπή;

Βεβαίως και έχει θέση. Οποιαδήποτε ενέργεια, οπουδήποτε στον κόσμο και να πραγματοποιείται. Από την Greenpeace που διαμαρτύρεται έξω από το υπουργείο Γεωργίας για ένα φορτίο μεταλλαγμένων που εισήχθη παράνομα, μέχρι και την αναπαράσταση του γάμου Σαρκοζί - Μέρκελ με την οποία προσπαθούσαν να δείξουν πως οι δυο ηγέτες στηρίζουν τη βαριά αυτοκινητοβιομηχανία και άρα τις εκλύσεις των ρύπων στην ατμόσφαιρα, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζονται πως θέλουν να κάνουν κάτι για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Αναφερόμαστε σε όλες τις διαμαρτυρίες για το περιβάλλον και τις έχουμε αναδείξει ως έναν νέο άξονα κοινωνικών αγώνων. Βεβαίως στην Ελλάδα δεν έχουμε την πρωτοτυπία, όπως στις άλλες χώρες, αλλά όλο και πιο πολύς κόσμος ξεκινάει να βγει στο δρόμο για να αγωνιστεί. Ας θυμηθούμε το πρόσφατο παρελθόν και τη συγκέντρωση 10.000 ανθρώπων έξω από τη Βουλή στη σιωπηρή διαδήλωση για τις φωτιές.

Το Eco δηλαδή μπροστά από το News είναι μια τρελή πρωτοτυπία για την Ελλάδα;

Όχι, δεν συνιστά καμία πρωτοτυπία. Είναι κάτι προσδιοριστικό για κάποιον που θέλει ή δεν θέλει να το επιλέξει. Προφανώς και το κοινό που μπορεί να επιλέγει ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο μεγάλο ακόμα. Απλά εμείς θεωρήσαμε πως πρέπει να ξεκινήσουμε με έναν τίτλο που να είναι προφανής, ώστε να είναι ανάλογες και οι προθέσεις του.

Ποιες είναι οι διαφορές του από ένα κανονικό δελτίο ειδήσεων;

Έχει τη φόρμα ενός δελτίου, αλλά είναι λίγο πιο χαλαρό στην παρουσίαση. Δεν βγαίνουμε ατσαλάκωτοι ώστε έχουμε την έξωθεν σοβαρή μαρτυρία. Ακολουθεί, όμως, μια λογική ειδήσεων στις οποίες ως παρουσιάστρια εγώ σχολιάζω λίγο παραπάνω απ' όσο θα έπρεπε. Δηλαδή παίρνω θέση. Δεν μπήκαμε σε αυτή την ιστορία χωρίς να έχουμε κάποια θέση πάνω στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Σαφώς παρουσιάζουμε όλες τις απόψεις, αλλά έχουμε και θέσεις.

Ποια είναι τα όρια μιας περιβαλλοντικής είδησης;

Απεριόριστα. Δεν είμαστε κολλημένοι στο περιβάλλον. Προσπαθούμε πάντα να δείχνουμε και τις διάφορες παραμέτρους που κρύβονται πίσω από αυτό. Μόνο και μόνο να συσχετίσεις το περιβάλλον με την οικονομία και την κοινωνία. Για παράδειγμα, η πράσινη αγορά, που αναδύεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η οποία δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να κερδίσουν από αυτή την ιστορία. Φάνηκε από κει πως το να αντιμετωπίσεις την κλιματική αλλαγή δεν σημαίνει πως χάνεις οικονομικά.

Ως λαός διαθέτουμε κάποια περιβαλλοντική συνείδηση;

Είναι μια επικίνδυνη γενίκευση αυτή. Δεν μπορούμε τόσο εύκολα να αποδίδουμε κάποια εθνικά χαρακτηριστικά. Αυτό που θεωρώ είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που κατέχουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη περιβαλλοντικά ευαίσθητοι, γιατί εδώ δεν πρέπει να μιλάμε για ευαισθησία. Ή γνωρίζεις κάτι και προσφέρεις κάποιες λύσεις που βοηθούν ώστε να ξεφύγουμε από κάποιο αδιέξοδο ή δεν γνωρίζεις και δεν μπορείς να καταλάβεις για ποιον λόγο γίνεται τόσος ντόρος. Ένας άνθρωπος που δεν θέλει να καταλάβει, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί την αξία της ανακύκλωσης. Ότι δηλαδή ανακυκλώνοντας ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού ανακτάς περίπου το 80% του βωξίτη που σπατάλησες για να το φτιάξεις και έτσι σώζεις ενέργεια από τον πλανήτη. Σε κάποιους ανθρώπους, που για παράδειγμα αδειάζουν το τασάκι τους στο δρόμο κάθε μέρα, δεν μπορείς να απευθυνθείς. Αυτοί που γνωρίζουν και θέλουν να μάθουν περισσότερα απευθύνονται πρώτοι σ' εμάς, δίνοντας έναν διαδραστικό χαρακτήρα στην εκπομπή.

Πού μπορείς να εντοπίσεις τα κυριότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της πρωτεύουσας;

Η Αθήνα εμφανίζει όλα τα συμπτώματα της ασθένειας των μεγάλων μητροπόλεων. Πολύ μεγάλος πληθυσμός σε σχετικά μικρό χώρο, που συνωστίζεται, με άμεσο αποτέλεσμα την έλλειψη ελεύθερων χώρων. Ίσως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Αθήνα. Γι' αυτό έχουν αναπτυχθεί και πάρα πολλά κινήματα μέσα στην πόλη που αγωνίζονται ώστε να δημιουργηθούν τέτοιοι χώροι. Επειδή υπάρχει μια απευθείας σχέση της ανόδου της θερμοκρασίας με τους ρύπους, εκτός από τον έντονο καύσωνα που βιώνουμε τα καλοκαίρια, έχουμε και τους ρύπους. Πνιγόμαστε! Βιώνουμε τους καύσωνες πολύ πιο έντονα απ' ό,τι τους βιώνει μια μικρότερη πόλη. Τέλος, τα σκουπίδια. Ο τρόπος που τα διαχειριζόμαστε δημιούργησε αρκετές παράνομες χωματερές. Για να φανταστείς, πήγαινα μια επίσκεψη σε ένα σπίτι στο Πόρτο Ράφτη και για να μου δώσουν οδηγίες μου είπαν: «Θα ανεβείς τον τάδε δρόμο, θα περάσεις τη διχάλα και στο αριστερό σου χέρι θα δεις μια χωματερή. Εκεί πάρε το δεξί παρακλάδι και έφτασες». Είναι για γέλια από τη μία που προσδιορίζουμε το χώρο μας με τις μικρές χωματερές που βρίσκουμε δεξιά και αριστερά, αλλά από την άλλη είναι κάτι δραματικό για τον τόπο μας.

Το Eco News προβάλλεται καθημερινά στη 1 το μεσημέρι.