Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τζον Φέτερμαν: Ο γερουσιαστής που θέλει «η Αγία Σοφία να γίνει ξανά μουσείο»

Ο Φέτερμαν επικράτησε στην πολιτεία της Πενσιλβάνια έναντι του «εκλεκτού» των Τραμπ και Ερντογάν, Μεχμέτ Οζ

Τζον Φέτερμαν: Ο γερουσιαστής που θέλει «η Αγία Σοφία να γίνει ξανά μουσείο»

Ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν κατάφερε να επικρατήσει στην πολιτεία της Πενσιλβάνια έναντι του τουρκικής καταγωγής Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, Μεχμέτ Οζ στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο Οζ υπήρξε ο «εκλεκτός» των Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ από την άλλη ο Φέτερμαν έχει στο παρελθόν εκφράσει αρκετά φιλικές θέσεις για την ελληνοαμερικανική και ελληνορθόδοξη κοινότητα. 

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στα τέλη Οκτωβρίου όπως τις μεταφέρει το «National Herald», ο γερουσιαστής πλέον Φέτερμαν εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσχεση από την Τουρκία χιλιάδων περιουσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το κλείσιμο της Ιερατικής Σχολής της Χάλκης και τις παρεμβάσεις στην Οικουμενική Πατριαρχική διαδοχή.

«Το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Είναι μια αμερικανική αξία και μια κοινή αξία τόσο για μένα όσο και για την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ένας τομέας ιδιαίτερης ανησυχίας για μένα είναι η χώρα της Τουρκίας, όπου Αμερικάνοι δικομματικοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι έχουν τεθεί περιορισμοί στη θρησκευτική ελευθερία [...] και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο». 

«Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπήρξε ηγέτης στον διαθρησκειακό διάλογο, προτρέποντας τους μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική ως μια αντιθρησκευτική πράξη», είπε επίσης ο Φέτερμαν.

Και συνέχισε: «Για τη συμβολή του στη θρησκευτική κατανόηση και την ειρήνη, το Κογκρέσο τον αναγνώρισε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Και έχει αναγνωριστεί για την αξιοσημείωτη ηγεσία του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».

«Ως γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελλήνων Ορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, να αναγνωρίσει τον Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη και να μην παρέμβει στην εκλογή του διαδόχου του, να επιστρέψει στην εκκλησία τις κατασχεθείσες περιουσίες, να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο και να επαναλειτουργήσει τη Σχολή της Χάλκης».

«Γνωρίζω τη μεταχείριση του Οικουμενικού Πατριάρχη από την Τουρκία και υποστηρίζω σθεναρά την επείγουσα ανάγκη του προέδρου Μπάιντεν και του υπουργού Μπλίνκεν να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία των θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή. Ανυπομονώ να υποστηρίξω την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα σε αυτόν τον αγώνα», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων.