Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ώρα της Γης: Μνημεία και τοπόσημα όλου του πλανήτη βυθίστηκαν στο σκοτάδι

Τα πιο εντυπωσιακά μνημεία σε όλο τον κόσμο έσβησαν τα φώτα για μια ωρα

Ώρα της Γης: Μνημεία και τοπόσημα όλου του πλανήτη βυθίστηκαν στο σκοτάδι

Από την Αθήνα και Σίδνεϊ ως το Ντουμπάι και το Μεξικό, η «Ώρα της Γης», βύθισε και φέτος τοπόσημα και μνημεία στο σκοτάδι στέλνοντας μήνυμα για τον πλανήτη.

Από τον Πύργο της Σανγκάης, το Βικτόρια Χάρμπορ του Χονγκ Κονγκ, τον πύργο Μπουρτζ Χαλίφα του Ντουμπάι, την Κόκκινη Πλατεία, την Ακρόπολη, τον Πύργο του Άιφελ, τις πυραμίδες της Αιγύπτου, την βασιλική του Αγίου Πέτρου, το Μπιγκ Μπεν, το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή του Ρίο έως την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναρίθμητες τοποθεσίες, μνημεία και κτίρια έσβησαν τα φώτα τους το ένα μετά το άλλο μεταξύ των 20:30 και 21:30.

Η Ωρα της Γης στην Αθήνα:

Ακρόπολη
Λυκαβηττός
Βουλή
Η Ακρόπολη όταν έσβησαν τα φώτα

Η κινητοποίηση αυτή των πολιτών, που διοργανώνει το WWF, με την οποία προτείνεται σε όλους να σβήσουν τα φώτα για μια ώρα, γιόρτασε φέτος την 13η επέτειό της.

Το 2007, το Σίδνεϊ ξεκίνησε αυτή την άνευ προηγουμένου κινητοποίηση για μια ώρα, απευθυνόμενο στις δημόσιες αρχές. Έκτοτε το κίνημα αυτό διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, την ώρα που το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη οξύνεται εξαιτίας της αύξησης των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε επίπεδα ρεκόρ.

Πέρυσι περίπου 7.000 πόλεις σε 187 χώρες έσβησαν τα φώτα στα εμβληματικά τους κτίρια από τη Σιγκαπούρη ως την Χονολουλού, μέσω Σίδνεϊ, Μόσχας ή Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το WWF.

Την ώρα που η φύση απειλείται "με άνευ προηγουμένου ρυθμό" και βρίσκεται αντιμέτωπη "διαρκώς με την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής", η "Ώρα της Γης" για το 2019 έχει στόχο να υπενθυμίσει την σημασία της και τις υπηρεσίες που προσφέρει στον άνθρωπο (νερό, τροφή, φάρμακα, κλπ).

Η γέφυρα του Σίδνεϊ
Χονγκ Κονγκ
Κουάλα Λουμπούρ

Πολλά μεγάλα ραντεβού προαναγγέλλονται για το 2020, μεταξύ των οποίων η διάσκεψη του ΟΗΕ για την βιοποικιλότητα στην Κίνα και το Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης στη Γαλλία.

«Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες για να εξασφαλίσουμε μια διεθνή δέσμευση που θα έχει στόχο να σταματήσει και στη συνέχεια να ανατρέψει την απώλεια της φύσης: χρειάζεται να συνάψουμε μια νέα συμφωνία για τη φύση και τον άνθρωπο, το ίδιο συνολική και φιλόδοξη με την συμφωνία κατά της υπερθέρμανσης» του πλανήτη που είχε υιοθετηθεί στα τέλη του 2015 στο Παρίσι, υπογράμμισε το WWF.

Η Αλάμπρα στην Γρανάδα
Ναός στη Ουγγαρία
Το Κρεμλίνο στη Ρωσία
Το Κρεμλίνο
Η Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο κέντρο του Βερολίνου
Το άγαλμα του Ιησού Χριστού του Λυτρωτή που δεσπόζει πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο
Το άγαλμα του Ιησού Χριστού του Λυτρωτή που δεσπόζει πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο
Παρίσι