Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μπρέιβικ: Ο κατά συρροή δολοφόνος της Νορβηγίας ζητά αποφυλάκιση υπό όρους

To 2011 o Μπρέιβικ δολοφόνησε 77 άτομα

Μπρέιβικ: Ο κατά συρροή δολοφόνος της Νορβηγίας ζητά αποφυλάκιση υπό όρους

Ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος δολοφόνησε 77 άτομα στη Νορβηγία το 2011, υπέβαλε αίτηση αποφυλάκισης, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του την Τετάρτη.

Ο Μπρέιβικ σχεδιάζει επίσης να ασκήσει νέα αγωγή εναντίον του νορβηγικού κράτους σχετικά με τις συνθήκες κράτησής του, όπου φυλάσσεται μακριά από τους άλλους κρατούμενους, δήλωσε ο δικηγόρος Όιστεϊν Στόρβικ.

Τον Ιούλιο του 2011, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, ο Μπρέιβικ πυροβόλησε 69 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι, σε camp νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Utoya. Λίγο νωρίτερα είχε δολοφονήσει άλλα οκτώ άτομα, έξω από κυβερνητικό κτίριο στο Όσλο.

Φυλακίστηκε το 2012 με την τότε πιο σκληρή ποινή της Νορβηγίας, 21 χρόνια στη φυλακή, η οποία μπορεί να παραταθεί επ 'αόριστον.

«Έχει το δικαίωμα νομικής επανεξέτασης για αποφυλάκιση υπό όρους στο τέλος της ελάχιστης περιόδου, η οποία είναι 10 χρόνια στην περίπτωσή του. Είναι δικαίωμα όλων των καταδίκων» δήλωσε ο δικηγόρος του στην καθημερινή εφημερίδα Verdens Gang.

Είπε επίσης ότι ο Μπρέιβικ σχεδιάζει να ασκήσει νέα αγωγή εναντίον της Νορβηγίας, για τις συνθήκες κράτησής του και τη «τόσο μεγάλη περίοδο απομόνωσης» στη φυλακή.

Ο Μπρέιβικ έχει υποβάλει στο παρελθόν αγωγή εναντίον του κράτους για τις συνθήκες κράτησης, ισχυριζόμενος ότι παραβίαζε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που απαγορεύει την «απάνθρωπη» και «ταπεινωτική» μεταχείριση.

Αφού κέρδισε μερικώς μία αγωγή το 2016, έκτοτε έχει απορριφθεί από τα ανώτερα δικαστήρια της Νορβηγίας και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη φυλακή Skien, ο Μπρέιβικ έχει τρία κελιά, το καθένα διαστάσεων 10 τετραγωνικών μέτρων, με θέα σε εξωτερικούς χώρους και μπορεί να ασκηθεί, να παίξει βιντεοπαιχνίδια και να παρακολουθήσει τηλεόραση.

Οι αντιδράσεις στην είδηση ήταν άμεσες και έντονες. «Ποτέ δεν θα αφεθεί ελεύθερος. Ποτέ!», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ρέιμοντ Γιόχανσεν, δήμαρχος του Όσλο, που την περίοδο των επιθέσεων ήταν γενικός γραμματέας του Εργατικού Κόμματος.

Η Νορβηγία έχει από τα πλέον φιλελεύθερα καθεστώτα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το έγκλημα και την τιμωρία, με πολλούς κρατούμενους να αφήνονται ελεύθεροι αφού εκτίσουν τα δύο τρίτα της ποινής τους.

Ωστόσο, οι εγκληματίες μπορεί να παραμείνουν υπό κράτηση επ' αόριστον εάν κριθεί ότι συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για την κοινωνία.

Με πληροφορίες του AFP/Verdens Gang/ΑΠΕ/Reuters