Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μπαγκλαντές: Ταραχές μετά από «βλάσφημο» σχόλιο στο Facebook - Τέσσερις νεκροί

Η αστυνομία στο Μπαγκλαντές άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους μουσουλμάνων που κατέβηκε στους δρόμους εξαιτίας μίας «βλάσφημης» ανάρτησης για τον Μωάμεθ

Μπαγκλαντές: Ταραχές μετά από «βλάσφημο» σχόλιο στο Facebook - Τέσσερις νεκροί

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν στο Μπαγκλαντές, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον οργισμένου πλήθους μουσουλμάνων που κατέβηκε στους δρόμους μετά από «βλάσφημο» σχόλιο στο Facebook για τον προφήτη Μωάμεθ.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιφέρεια Μπόλα, που απέχει 195 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ντάκα. Αφορμή στάθηκε μια ανάρτηση στο Facebook που υποτίθεται ότι έγινε από έναν ινδουιστή και περιλάμβανε προσβλητικά σχόλια για τον προφήτη. Η αστυνομία ωστόσο διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός είχε δεχτεί κυβερνοεπίθεση και ότι οι χάκερ συνελήφθησαν.

«Πυροβολήσαμε σε αυτοάμυνα όταν κάποιοι άνθρωποι άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες στους αστυνομικούς, αναγκάζοντάς τους να καταφύγουν σε ένα κτίριο», είπε ο Σαρκάρ Μοχάμαντ Καϊσάρ, ο αστυνομικός διευθυντής της Μπόλα.

Η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα έκανε έκκληση για ηρεμία, εξηγώντας ότι ένας μουσουλμάνος χάκερ μπήκε στον λογαριασμό του νεαρού ινδουιστή «για να διασπείρει ψέματα». 

Οι ταραχές με αφορμή «βλάσφημες» αναρτήσεις στο διαδίκτυο έχουν εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα για τις δυνάμεις ασφαλείας του Μπαγκλαντές. Περίπου 20.000 μουσουλμάνοι διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη Μπορανοουντίν της Μπόλα ζητώντας την εκτέλεση του νεαρού ινδουιστή.

«Βλέπουμε ότι φήμες διαδίδονται στο Facebook για να προκληθεί μια κατάσταση αναρχίας», είπε η πρωθυπουργός σε ομιλία της στα μέλη του κόμματός της. «Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Τι προθέσεις έχουν;» διερωτήθηκε.

Ο υποδιευθυντής της αστυνομίας της Μπόλα Σεΐχ Σαμπίρ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ινδουιστής κάτοχος του λογαριασμού είχε πάει μόνος του στο αστυνομικό τμήμα για να δηλώσει ότι ήταν θύμα κυβερνοπειρατών.

Το 2016, μουσουλμάνοι είχαν επιτεθεί σε ινδουιστικούς ναούς εξαιτίας μιας ανάρτησης στο Facebook που χλεύαζε τους ιερούς τόπους του Ισλάμ. Τα τελευταία χρόνια πρόσωπα που προέρχονται από θρησκευτικές μειονότητες, μπλόγκερ, εκδότες, συγγραφείς και αλλοδαποί έχουν πέσει θύματα επιθέσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters