Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μοναδικό σύστημα κατά του κορωνοϊού αποκάλυψε ο διάσημος σεφ Alain Ducasse για εστιατόριό του στο Παρίσι

Ο Alain Ducasse τοποθέτησε ένα ειδικό σύστημα φίλτρων για το μικροσκοπικό εστιατόριό του στο Παρίσι

Μοναδικό σύστημα κατά του κορωνοϊού αποκάλυψε ο διάσημος σεφ Alain Ducasse για εστιατόριό του στο Παρίσι

O φημισμένος Γάλλος σεφ Alain Ducasse αποκάλυψε ένα νέο σύστημα προστασίας από μετάδοση κορωνοϊου για το μικροσκοπικό του εστιατόριο Allard στο Παρίσι, προκειμένου να ξεπεράσει τους περιορισμούς, αναφέρει εφημερίδα The New York Times.

Το νέο σύστημα εξαερισμού, αξίας 50.000 ευρώ, εφευρέθηκε από τον σχεδιαστή Patrick Jouin, τον αρχιτέκτονα Arnaud Delloye, και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων. Για τον σχεδιασμό του χρησιμοποιήθηκε νοσοκομειακή τεχνολογία η οποία μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσω σωματιδίων στον αέρα.

Ο Alain Ducasse τοποθέτησε ένα ειδικό σύστημα φίλτρων για το εστιατόριό του στο Παρίσι

Ως αποτέλεσμα, αφού έκλεισε τις πόρτες του το Μάρτιο, το Allard που ένα από τα μικρότερα εστιατόρια του Παρισιού, κατάφερε να ανοίξει ξανά αυτήν την εβδομάδα με χωρητικότητα 80 τοις εκατό, κάτι που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο.

«Με αυτό το νέο σύστημα, ο αέρας σε κάθε τραπέζι είναι τόσο περιορισμένος, όσο θα ήταν σε ένα χειρουργείο», δήλωσε  στο Associated Press ο Ducasse, ο οποίος κατέχει τα περισσότερα αστέρια Michelin στον κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα φιλτραρίσματος υψηλής τεχνολογίας επιβραδύνει την ταχύτητα των σωματιδίων αέρα κατά 20 φορές, με αποτέλεσμα να απορροφούνται από τα στόμια εξαερισμού πάνω από κάθε τραπέζι πριν μπορέσουν να εξαπλωθούν στο χώρο.

Το σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί και επικυρωθεί από τον κρατικό οργανισμό υγείας της Γαλλίας INRS, με θετικά σχόλια από τον υπουργό  της Γαλλίας Brune Poirson, λέγοντας ότι «επιτρέπει σημαντική μείωση του κινδύνου μετάδοσης ιών σε ένα εστιατόριο». Αλλά ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει σκεπτικισμό.

Εάν το σύστημα αποδειχθεί δημοφιλές και ασφαλές, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για άλλα μικρά εστιατόρια, όπως οι τρατορίες και άλλα παρισινά μπιστρό, τα οποία δεν μπορούν να ανοίξουν εκ νέου λόγω περιορισμών χωρητικότητας που οφείλονται σε μέτρα κοινωνικής απόστασης. Επίσης ο σεφ ο οποίος διατηρεί περίπου 40 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, λέει πως αν οι πελάτες του αποδεχθούν το σύστημα και αισθανθούν ασφαλείς, σκέφτεται να το τοποθετήσει και στα άλλα καταστήματά του.