Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μαύρη μαγεία και 11.000 πόρνες: η σκοτεινή πλευρά της Ιταλίας

Αυτό που συμβαίνει στην Κατάνια, το Παλέρμο και άλλες ιταλικές πόλεις και χωριά στον απόηχο της προσφυγικής κρίσης

Το 2016, περίπου 11.000 γυναίκες από τη Νιγηρία έφτασαν στην Ιταλία, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή: ένα 80% εκείνων των γυναικών έχουν καταλήξει στα δίχτυα της πορνείας και μάλιστα δεμένες με όρκους και τρόμο που δύσκολα μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους. 

Από το Παλέρμο μέχρι την Κατάνια αυτές οι γυναίκες εξωθούνται από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ σε πελάτες που πληρώνουν για να κάνουν σεξ μαζί τους, πολύ συχνά χωρίς προφυλακτικό, εκθέτοντας τις σε άπειρους υγειονομικούς κινδύνους. Όταν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι οργανισμοί για τα γυναικεία δικαιώματα επιχείρησαν να τις βοηθήσουν, διαπίστωσαν ότι οι κοπέλες αυτές εκτός από τους κινδύνους υγείας, είχαν και ακόμη έναν τρόμο να αντιμετωπίσουν. Το  "juju".

Πρόκειται ίσως για τον πιο τρομακτικό όρκο μαύρης μαγείας τον οποίο οι κοπέλες αναγκάζονται να πάρουν ενώπιον του μαστροπού, πιστεύοντας πως η φρικτή τους καθημερινότητα θα είναι παιδική χαρά εν συγκρίσει με αυτά που θα τους συμβούν αν σπάσουν αυτόν τον όρκο. 

«Μας έκλεισαν σε ένα δωμάτιο και στην αρχή μας ζήτησαν να βγάλουμε τα ρούχα μας. Μετά εκείνος (σ.σ.: ο μαστροπός) με ένα μαχαίρι μας χάραξε τα χέρια, το μέτωπο και το πηγούνι. Μας είπε ότι μας κρατάει με το ίδιο μας το αίμα», δηλώνει μπροστά στην κάμερα ένα από τα θύματα. Και -όντως- στα τελετουργικά μαύρης μαγείας της Νιγηρίας, το "juju" υποτίθεται ότι δένει κάποιον, τον σκλαβώνει για την ακρίβεια, με έναν άλλον άνθρωπο: αίμα, δέρμα και προσωπικά αντικείμενα υποτάσσουν το υποκείμενο στον «αφέντη»...

Από εκεί και μετά, εκτός από τη σωματική ομηρία, ξεκινά ο σκληρός ψυχολογικός εκβιασμός. Οι γυναίκες τρομοκρατούνται ότι αν δεν ικανοποιούν τις εντολές του μαστροπού -για περισσότερους πελάτες, περισσότερα χρήματα, περισσότερη υποταγή- θα πληρώσουν με τη ζωή ή τη ζωή δικών τους ανθρώπων πίσω στη Νιγηρία την ανυπακοή τους. 

O Dr Aldo Virgilio εξηγεί ότι για τις γυναίκες θύματα trafficking αυτό που σε άλλους μπορεί να μοιάζει αφελές, για εκείνες είναι η πραγματικότητά τους, κάτι στο οποίο πιστεύουν, μια κατάρα από την οποία προσπαθούν να ξεφύγουν. «Οι κοπέλες που έρχονται σ' εμένα. έρχονται με ψυχολογικό τραύμα.

Μετά τον όρκο και τους απανωτούς εκβιασμούς ξεκινούν να έχουν διατροφικές διαταραχές, να διακατέχονται από τρόμο και απόγνωση. Και είναι τρομακτικά δύσκολο να τις πείσεις ότι το juju δεν έχει καμία επίδραση πάνω τους, είναι κάτι που πρέπει να το προσπαθήσει κανείς με ανθρώπους που κατέχουν τη νιγηριανή κουλτούρα, έχουν όμως, αφομοιωθεί από τον δυτικό πολιτισμό και μπορούν να επιτύχουν αυτή την αποσύνδεση», εξηγεί ο ψυχίατρος. 

Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, όλο αυτό συνιστά την πλέον σκοτεινή πλευρά της Ιταλίας στον απόηχο της προσφυγικής κρίσης του 2016 και με συνέπειες που ακόμη δεν είναι εφικτό να καταγραφούν στο σύνολό τους...