Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Λουτρό αίματος στις Φερόες από την «παραδοσιακή» σφαγή εκατοντάδων φαλαινών - Σκληρές εικόνες

Οι ντόπιοι ψαράδες σφάζουν κάθε χρόνο εκατοντάδες φάλαινες-πιλότους στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τον χειμώνα

Λουτρό αίματος στις Φερόες από την «παραδοσιακή» σφαγή εκατοντάδων φαλαινών - Σκληρές εικόνες

Σοκαριστικές είναι για ακόμη μια χρονιά οι εικόνες από τη μαζική σφαγή δεκάδων φαλαινών στις νήσους Φερόες. 

Οι ντόπιοι ψαράδες σφαγιάζουν κάθε χρόνο εκατοντάδες φάλαινες-πιλότους (ή ορθότερα μαυροδέλφινα) στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τον χειμώνα. 

Ο 22χρονος φοιτητής του Cambridge Αλαστάιρ Γουάρντ, βρέθηκε στο Σανταβαγκού για να φωτογραφίσει την «παραδοσιακή» σφαγή φαλαινών που προκαλεί ανάμικτες αντιδράσεις στον υπόλοιπο κόσμο, με πολλούς να κάνουν λόγο για «απαραίτητη πρακτική επιβίωσης» και ακόμα περισσότερους να καταδικάζουν τη θανάτωση των φαλαινών. 

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φερόες βρίσκεται στον Βόρειο Ατλαντικό, ανάμεσα στη Νορβηγία και την Ισλανδία και αποτελείται από 18 νησιά. 


Το κρέας των φαλαινών και το ιχθυέλαιο είναι η βασική τροφή των περίπου 50.000 κατοίκων που ακολουθούν εδώ και αιώνες τις ίδιες πρακτικές.  


«Τις οδήγησαν μέσα στον όρμο με τα κουπιά. Μόλις πλησίασαν αρκετά κοντά, όλη η πόλη έτρεξε και άρχισε να της πετσοκόβει», δήλωσε ο Γουάρντ στην Triangle News. 

«Ακόμα και τα παιδιά συμμετείχαν, τραβώντας τα σκοινιά και πηδώντας πάνω στα κουφάρια», θυμάται. «Είχαμε μείνει άφωνοι και εκνευρισμένοι αλλά δεν μπορούσαμε να αποστρέψουμε το βλέμμα μας». 

Οι κάτοικοι απαντούν στις επικρίσεις υποστηρίζοντας ότι η σφαγή είναι απολύτως νόμιμη και γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος των φαλαινών. 

Κατά τους ίδιους, η πρακτική αυτή είναι βιώσιμη αφού, όπως λένε, σκοτώνουν μόλις 800 φάλαινες-πιλότους ετησίως, από τον πληθυσμό 100.000 που ζει γύρω από τις νήσους Φερόες. 

«Οι κραυγές των φαλαινών ήταν φριχτές. Έβαζαν γάτζους στους φυσητήρες τους και τις τραβούσαν για να τις κατακρεουργήσουν με μαχαίρια», λέει ο Γουάρντ. «Δεν πέθαναν ανώδυνα», προσθέτει. 

Με πληροφορίες από BBC