Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κομισιόν: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ζήτησε να μπει τέλος «στην απειλητική ρητορική».

Κομισιόν: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Τουρκία να «σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε. και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Αυτά τόνισε σήμερα, Τρίτη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, αλλά και για τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι δεν θα σχολιάσει «τι έγινε εχθές στην Άγκυρα όταν κλήθηκε ο πρέσβης, διότι αυτό είναι κάτι μεταξύ των δύο κρατών».

Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών το οποίο ζήτησε «να σταματήσουν οι παραβιάσεις στα νησιά και να αποκατασταθεί το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς». Λόγος, οι καταγγελίες της Άγκυρας κατά Αθήνας και Ουάσινγκτον για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων στα νησιά της Λέσβου και της Χίου

Σε σχέση, όμως, με το συνολικό ζήτημα των ενεργειών της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπογράμμισε την αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν διατυπώσει πολύ ξεκάθαρα με μία σειρά συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις προσδοκίες από την Τουρκία να αποκλιμακώσει, να δεσμευτεί σε εποικοδομητική αποκλιμάκωση για να προχωρήσει σε μια αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά συνολικά με την ΕΕ».

Συμπλήρωσε πως αναμένεται από την Τουρκία να σταματήσει «την απειλητική ρητορική». Τέλος, ανέφερε ότι «οι πρόσφατες ενέργειες, προκλήσεις, ρητορική είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με την αποκλιμάκωση που τόσο πολύ χρειάζεται».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε λάβει, επίσης, θέση επί του ζητήματος τονίζοντας πως η «κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ