Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Ρωσία δεσμεύεται να επεκτείνει τις σχέσεις της με την Βόρεια Κορέα

Η επιστολή Πούτιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν

Η Ρωσία δεσμεύεται να επεκτείνει τις σχέσεις της με την Βόρεια Κορέα

Ρωσία και Βόρεια Κορέα θα επεκτείνουν τις «εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις τους», όπως δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε επιστολή που έστειλε στον ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ουν την ημέρα της απελευθέρωσης της Πιονγιάνγκ, ο Πούτιν είπε ότι η κίνηση αυτή θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Με τη σειρά του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν απάντησε ότι η φιλία μεταξύ των δύο εθνών είχε σφυρηλατηθεί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με τη νίκη επί της Ιαπωνίας. Πρόσθεσε δε, ότι η «συντροφική τους φιλία» θα δυναμώσει.

Η Σοβιετική Ένωση ήταν κάποτε ένας σημαντικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, προσφέροντας οικονομική συνεργασία και βοήθεια.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA, ο Πούτιν είπε ότι οι διευρυμένες διμερείς σχέσεις «θα συνάδουν με τα συμφέροντα των δύο χωρών».

Στην επιστολή του, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είπε ότι η φιλία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας «που σφυρηλατήθηκε στον αντι-ιαπωνικό πόλεμο είχε εδραιωθεί και αναπτυχθεί μέσα στους αιώνες».

Πρόσθεσε ακόμα, ότι «η στρατηγική και τακτική συνεργασία, υποστήριξη και αλληλεγγύη» μεταξύ των δύο χωρών «είχε τεθεί σε ένα νέο υψηλό επίπεδο, σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην στρατιωτική απειλή και πρόκληση των εχθρικών δυνάμεων».

Ωστόσο, η Πιονγιάνγκ δεν κατονόμασε ούτε έδωσε λεπτομέρειες για το ποιες είναι οι εχθρικές δυνάμεις αλλά ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από τη Βόρεια Κορέα για να χαρακτηρίσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Υπενθυμίζεται δε, ότι τον Ιούλιο, η Βόρεια Κορέα ήταν μία από τις λίγες χώρες που αναγνώρισαν επίσημα τις δύο αυτονομιστικές «λαϊκές δημοκρατίες» στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, μετά την ανακήρυξή τους ως ανεξάρτητες από την Μόσχα.

Σε αντίποινα, η Ουκρανία, διέκοψε κάθε διπλωματικό δεσμό με την Πιονγιάνγκ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βόρεια Κορέα, Alexander Matsegora, δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα Izvestia ότι αυτή η στενότερη συνεργασία θα μπορούσε να σημαίνει «υψηλά καταρτισμένους, εργατικούς» Βορειοκορεάτες εργάτες που θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών των ελεγχόμενων από τη Ρωσία περιοχών, του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Σημείωσε ακόμα ότι η Πιονγιάνγκ επιθυμεί να προμηθευτεί ανταλλακτικά για βαρύ εξοπλισμό της Σοβιετικής εποχής που θα παραδοθούν στα εργοστάσια και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της στην ανατολική Ουκρανία.

Το Slovyansk και το Kramatorsk - πόλεις που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων - ήταν σημαντικά κέντρα για αυτόν τον εξοπλισμό, όπως τόνισε.

Οι σχέσεις Ρωσίας-Βόρειας Κορέας πάγωσαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αλλά σταδιακά άρχισαν να αναπτύσσονται ξανά καθώς οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες του BBC