Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Επίθεση γιγάντιων τρωκτικών ή ταξικός πόλεμος; Οι πλούσιοι της Αργεντινής απέκτησαν νέους γείτονες

Ορδές από υδρόχοιρους έχουν «καταλάβει» μια περιφραγμένη κοινότητα, πυροδοτώντας έντονη διαμάχη περί ισότητας και περιβάλλοντος

Επίθεση γιγάντιων τρωκτικών ή ταξικός πόλεμος; Οι πλούσιοι της Αργεντινής απέκτησαν νέους γείτονες

H περιοχή Nordelta είναι η πιο γνωστή περιφραγμένη κοινότητα της Αργεντινής: ένας θύλακας μεγάλων σπιτιών για πλουσίους στη μέση ενός ονειρικού τοπίο με λίμνες και ποτάμια, νότια του Μπουένος Άιρες. 

Ωστόσο περιβαλλοντολόγοι διατηρούν τις αμφιβολίες τους επειδή είναι χτισμένη στους υγρότοπους του Παρανά, του δεύτερου σημαντικότερου ποταμού στη Νότια Αμερική μετά τον Αμαζόνιο.   

Τώρα, όμως, η φύση αντεπιτίθεται στους καλοβαλμένους κατοίκους της Nordelta. 

Κοινωνικοί από την φύση τους, ζουν σε μεγάλες ομάδες 10 ως 20 ζώων. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, στην κοινότητα έχουν εισβάλει υδρόχοιροι, καταστρέφοντας τα περιποιημένα γρασίδια, δαγκώνοντας σκύλους και προκαλώντας τροχαία ατυχήματα. 

«Όχι μόνο καταστρέφουν τους κήπους αλλά έχουν γίνει πρόβλημα και τα περιττώματά τους», δήλωσε ένας ντόπιος στην εφημερίδα La Nación, που διαμαρτύρεται επειδή οι υπεύθυνοι άγριας ζωής έχουν απαγορεύσει στους κατοίκους να πειράζουν τα τεράστια τρωκτικά. 

Ορισμένοι κάτοικοι φέρεται να έχουν φτάσει σε σημείο να βγάλουν τα κυνηγετικά όπλα τους, αλλά κάποιοι έσπευσαν να υπερασπιστούν τα τρωκτικά, γνωστά στην περιοχή επίσης ως «καπιμπάρα». 

Στην πολιτικά πολωμένη Αργεντινή, οι προοδευτικοί Peronists βλέπουν την Nordelta ως θύλακα μιας ανώτερης τάξης έτοιμης να αποκλείσει τους απλούς πολίτες- και κατά ειρωνικό τρόπο, κάποιοι θεωρούν τα καπιμπάρα ως πρωτοστάτες σε έναν ταξικό πόλεμο.

Ο οικολόγος Enrique Viale θεωρεί λάθος τον χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων τρωκτικών ως εισβολείς. «Βασικά συμβαίνει το αντίθετο: Η Nordelta εισέβαλε στο οικοσύστημα των καπιμπάρα», λέει ο Viale, που εδώ και μια δεκαετία συμμετέχει σε καμπάνιες προκειμένου το Κογκρέσο να περάσει νόμο προστασίας των υγρότοπων από την ανάπτυξη. 

«Κτηματομεσίτες με τις πλάτες της κυβέρνησης καταστρέφουν την φύση για να πουλήσουν σε πελάτες το όνειρο μιας ζωής στη φύση- επειδή οι άνθρωποι που αγοράζουν αυτά τα σπίτια θέλουν φύση, αλλά χωρίς τα κουνούπια, τα φίδια ή τα καπιμπάρα», εξηγεί. 

«Η Nordelta είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα περιφραγμένης κοινότητας, που χτίστηκε πάνω σε υγρότοπο. Το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να πειράζει την απορροφητική φύση του εδάφους, οπότε σε ακραία καιρικά φαινόμενα, οι φτωχοί τριγύρω καταλήγουν να πλημμυρίζουν. Όπως πάντα, οι φτωχοί πληρώνουν το τίμημα», καταλήγει. 

Με πληροφορίες από Guardian