Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έγραψε νέο βιβλίο για το Κλίμα και κάποιοι την επικρίνουν για τη χάρτινη έκδοση

Το βιβλίο ξεπερνά τις 400 σελίδες

«The Climate Book»: Στο νέο της βιβλίο η Γκρέτα Τούνμπεργκ προειδοποιεί τον κόσμο

Ένα νέο βιβλίο υπογράφει η ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ με τον τίτλο «The Climate Book» όπου κεντρικό θέμα είναι η κλιματική κρίση. 

«Θέλω να χρησιμοποιήσω την πλατφόρμα μου για να μοιραστώ την πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης, να κοινοποιήσω το πώς αλλάζει ο κόσμος και τι πρέπει να κάνουμε γι' αυτό. Γι' αυτό δημιούργησα αυτό το βιβλίο», έγραψε πρόσφατα στο Twitter. Βέβαια, όπως ανέφερε, για την ολοκλήρωση του βιβλίου συνέδραμαν πάνω από 100 άτομα: από επιστήμονες και ακτιβιστές μέχρι συγγραφείς

«Θέλω να στείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές για την ανεκτίμητη τεχνογνωσία και τις ιστορίες σας, καθώς και σε όλους όσους έκαναν αυτό το έργο δυνατό! Και ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στους φανταστικούς μου συντάκτες Κλόε Κάρενς και Κρίστοφερ Ρίτσαρντς», έγραψε. Σύμφωνα με την ίδια, τα χρήματα από τα έσοδα του βιβλίου θα πάνε σε φιλανθρωπίες

Η ιστορικός της επιστήμης, Ναόμι Ορσέκες γράφει στο βιβλίο με σφοδρότητα για «την ιστορία της άρνησης και της συσκότισης της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων», ενώ υπάρχουν επίσης συνεισφορές από την κλιματολόγο Κέιτ Μάρβελ και τον συγγραφέα Αμίταβ Γκος. 

Πάντως, το βιβλίο έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο επικριτών, με αφορμή τη χάρτινη έκδοση. Το έργο που ξεπερνά τις 400 σελίδες πωλείται τόσο σε ηλεκτρονική όσο και σε απτή μορφή με αποτέλεσμα ορισμένοι χρήστες στα σχόλια της ανάρτησης να αναρωτιούνται πόσα δέντρα χρειάστηκε να κοπούν για να δημιουργηθεί.

Όσον αφορά το περιεχόμενο, σύμφωνα με τον Guardian, δίνονται σαφείς εξηγήσεις για το πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν αρνητικά τα οικοσυστήματα ενώ προωθούνται και οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες της κλιματικής κρίσης. Ωστόσο, η συντάκτρια της εφημερίδας, Γκάια Βινς εκφράζει και επικρίσεις: 

«Μας λένε συνεχώς ότι αν δεν περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, θα καταστραφούμε. Ωστόσο, η προγραμματισμένη παραγωγή ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2030 θα είναι υπερδιπλάσια από την ποσότητα που αντιστοιχεί σε αυτόν τον στόχο. Εν ολίγοις, είναι πολύ απίθανο να επιτύχουμε τον στόχο της μετάβασης μέχρι το 2050. Τι θα γίνει τότε; Σε ένα βιβλίο με περισσότερες από 400 σελίδες, μόλις μιάμιση σελίδα αφιερώνεται σε τεχνολογίες που αποσκοπούν στη μείωση της παγκόσμιας θέρμανσης» σημειώνει η Βινς.

«Η πυρηνική ενέργεια αναφέρεται ελάχιστα, παρόλο που η απαλλαγή των ενεργειακών συστημάτων από τον άνθρακα την καθιστά θεμελιώδη για την προσπάθεια αυτή», προσθέτει σε άλλο σημείο.

Στο πλαίσιο αυτό η Βινς εκτιμά ότι «παρ'όλη την ευφυΐα και τη γενναιότητα της Τούνμπεργκ, η αδιαφορία για αυτές της δυνατότητες μοιάζει με εθελοτυφλία».

«Το βιβλίο αυτό εξηγεί εξαιρετικά τον επείγοντα χαρακτήρα και τη σημασία της πρόληψης της κλιματικής αλλαγής, αλλά σταματά πολύ σύντομα. Υπάρχει ελάχιστος ρεαλισμός σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε για τις βέβαιες αλλαγές που έρχονται, πράγμα που το καθιστά ένα βιβλίο του οποίου η εποχή ήταν πριν από 10 χρόνια», καταλήγει.