Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ανακαλύφθηκε απολίθωμα δεινοσαύρου που συνδέεται με τον φονικό αστεροειδή

Το απολίθωμα εντοπίστηκε στο Τάνις και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση

ΗΠΑ: Ερευνητές βρήκαν το πρώτο απολίθωμα δεινοσαύρου «που συνδέεται με χτύπημα αστεροειδούς»

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα εκπληκτικά διατηρημένο πόδι δεινοσαύρου, στο οποίο έχει διατηρηθεί ακόμη και το δέρμα. Το εν λόγω εύρημα εντοπίστηκε στην περιοχή απολιθωμάτων Τάνις στη Βόρεια Ντακότα των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η εξαιρετική κατάσταση του απολιθώματος που προκαλεί εντύπωση, σύμφωνα με το BBC, αλλά και το γεγονός ότι τα ευρήματα που εντοπίζονται γενικότερα στο Τάνις σκοτώθηκαν και ενταφιάστηκαν την ίδια μέρα που ένας γιγάντιος αστεροειδής χτύπησε τη Γη.

Η μέρα εκείνη ήταν πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των δεινοσαύρων και τη σταδιακή επικράτηση των θηλαστικών στον πλανήτη. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ λίγα υπολείμματα δεινοσαύρων έχουν βρεθεί κατά τις τελευταίες χιλιάδες χρόνια πριν την πρόσκρουση του αστεροειδούς. Στο πλαίσιο αυτό, το να υπάρχει ένα απολίθωμα που χρονολογείται από την εποχή που έγινε ακριβώς η σύγκρουση αποτελεί ένα σημαντικό επιστημονικό εύρημα.  

Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι ένας αστεροειδής πλάτους περίπου 12 χιλιομέτρων χτύπησε τον πλανήτη μας προκαλώντας μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Το σημείο πρόσκρουσης έχει εντοπιστεί στον Κόλπο του Μεξικού, ανοιχτά της χερσονήσου Γιουκατάν. Η εν λόγω τοποθεσία είναι περίπου 3.000 χιλιόμετρα μακριά από το Τάνις, αλλά ήταν τέτοια η ενέργεια που εκτονώθηκε κατά την πρόσκρουση, ώστε η καταστροφή έγινε αισθητή παντού.

Η τοποθεσία απολιθωμάτων της Βόρειας Ντακότα στο Τάνις αποτελεί ένα χαοτικό συνονθύλευμα. Τα υπολείμματα ζώων και φυτών φαίνεται να βρίσκονται μαζί σε μια χωματερή ιζημάτων ενώ οι υδρόβιοι οργανισμοί εντοπίζονται δίπλα-δίπλα με πλάσματα της ξηράς.

Ο οξύρρυγχος και το κουπιά (ψάρι) σε αυτό το απολιθωμένο μείγμα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Διαθέτουν μικρά σωματίδια κολλημένα στα βράγχια τους τα οποία προέρχονται από «λιωμένο βράχο» που εκτοξεύτηκε από την πρόσκρουση. Τα ψάρια φαίνεται πως ανέπνευσαν τα σωματίδια αυτά και έτσι βρέθηκαν στα βράγχιά τους.