Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Google μπλοκάρει 18 εκατ. απάτες με email για τον κορωνοϊό κάθε ημέρα

«Έκρηξη» των φαινομένων διαδικτυακής απάτης εν μέσω της πανδημίας

Η Google μπλοκάρει 18 εκατ. απάτες με email για τον κορωνοϊό κάθε ημέρα

«Έκρηξη» των φαινομένων απάτης μέσω email έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποιεί η Google

Μάλιστα, η Google ανέφερε ότι απατεώνες στέλνουν 18 εκατομμύρια email για τον κορωνοϊό καθημερινά, προσπαθώντας να ξεγελάσουν τους χρήστες του gmail, το οποίο χρησιμοποιούν 1,5 δισ. άνθρωποι.

Κάθε ημέρα η εταιρεία μπλοκάρει περισσότερα από 100 εκατομμύρια email εξαπάτησης με τη μέθοδο του «ψαρέματος» (phishing). Την προηγούμενη εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 18 εκατομμύρια email την ημέρα, είτε με κακόβουλο περιεχόμενο είτε με απόπειρες phishing, που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη Google, η οποία διαβεβαιώνει ότι μπλοκάρει πάνω από το 99,9% αυτών των αποπειρών απάτης.

Οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν τόσο τον φόβο για τον κορωνοϊό, όσο και οικονομικά κίνητρα, για να κάνουν τους χρήστες να πέσουν στην παγίδα τους. Μάλιστα, κάποιοι υποδύονται επίσημους φορείς, όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για να πείσουν χρήστες να κάνουν δωρεές ή να κατεβάσουν κάποιο κακόβουλο λογισμικό.

Άλλοι, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τα πακέτα στήριξης που προσφέρουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για τη στήριξη της οικονομίας και υποδύονται κρατικούς φορείς, προκειμένου να εξαπατήσουν τους χρήστες.

Σύμφωνα με την Barracuda Networks, εταιρεία για την ασφάλεια δικτύου, έχει διαπιστωθεί αύξηση 667% στις απάτες με email κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Κάποιοι επιτήδειοι στέλνουν ψεύτικα email και μηνύματα που υποτίθεται ότι είναι από τη βρετανική κυβέρνηση, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ή ακόμη και από τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την εταιρεία.

Επίσης οι ερευνητές έχουν βρει κακόβουλες ιστοσελίδες και εφαρμογές για κινητά. Για παράδειγμα υπάρχει μια εφαρμογή Android που ισχυρίζεται ότι καταγράφει την εξάπλωση του ιού, αλλά «κλειδώνει» το κινητό και απαιτεί πληρωμή.

Με πληροφορίες από BBC