Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στήριξη ΔΟΕ στην πρώτη τρανς αθλήτρια σε Ολυμπιακούς αγώνες- Θα επανεξεταστούν οι κανόνες

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ για την Λόρελ Χάμπαρντ

Στήριξη ΔΟΕ στην πρώτη τρανς αθλήτρια σε Ολυμπιακούς αγώνες- Θα επανεξεταστούν οι κανόνες

Η ΔΟΕ υποστήριξε την επιλογή της τρανς αθλήτριας Λόρελ Χάμπαρντ για τους Ολυμπιακούς αγώνες, αναφέροντας ότι υπό τους σημερινούς κανόνες- που θα επανεξεταστούν- μπορεί να αγωνιστεί στο Τόκιο. 

Η Νεοζηλανδή αρσιβαρίστρια θα γίνει η πρώτη transgender αθλήτρια η οποία θα μετάσχει σε Ολυμπιακούς αγώνες, καθώς επελέγη για να εκπροσωπήσει τη χώρα της στην κατηγορία των 87+ κιλών. 

Κάποιοι καλωσόρισαν την ένταξη της 43χρονης στην ομάδα, ενώ άλλοι έθεσαν ερωτήματα για το αν είναι δίκαιο οι τρανς αθλήτριες να μετέχουν σε αγωνίσματα γυναικών. 

«Οι κανόνες πρόκρισης καθορίστηκαν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Άρσης Βαρών πριν ξεκινήσει η διαδικασία πρόκρισης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ. «Αυτοί οι κανόνες ισχύουν και δεν μπορείς να αλλάξεις τους κανόνες ενώ διεξάγονται οι αγώνες», συμπλήρωσε. 

Ο Μπαχ δήλωσε ότι οι κανόνες θα επανεξεταστούν σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να οριστούν νέες οδηγίες στο μέλλον. 

«Η ΔΟΕ είναι σε φάση διερεύνησης με όλους τους ενδιαφερόμενους για να επανεξετάσει αυτούς τους κανόνες και να καταλήξει σε κάποιες οδηγίες, που δεν μπορούν να είναι κανόνες, γιατί αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο δεν υπάρχει μία λύση που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις. Διαφέρει από άθλημα σε άθλημα», εξήγησε.

Το 2015 η ΔΟΕ άνοιξε τον δρόμο για τη συμμετοχή των transgender αθλητριών στη σημαντικότερη διοργάνωση, με την προϋπόθεση ότι το επίπεδο τεστοστερόνης στον οργανισμό τους είναι κάτω από το όριο των 10 nanomoles/ λίτρο, τουλάχιστον 12 μήνες πριν από τον πρώτο τους αγώνα. 

Κάποιοι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι οι οδηγίες αυτές δεν αμβλύνουν επαρκώς το βιολογικό πλεονέκτημα όσων έχουν περάσει την εφηβεία ως άνδρες, όπως σε ό,τι αφορά τη μυική και οστική πυκνότητα. 

Όμως, υποστηρικτές της συμμετοχής των transgender αθλητριών τονίζουν ότι η διαδικασία μετάβασης μειώνει σημαντικά αυτό το πλεονέκτημα και πως οι σωματικές διαφορές των αθλητών σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν ποτέ πραγματικά ίσοι όροι ανταγωνισμού στον αθλητισμό. 

Σε επανειλημμένες ερωτήσεις για το αν υποστηρίζει τη συμμετοχή της Χάμπαρντ στο Τόκιο, ο Μπαχ απάντησε ότι η επιλογή της αθλήτριας βασίστηκε σε συγκεκριμένους κανόνες. 

«Υπάρχουν κανόνες σε ισχύ και οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν μπορείς να τους αλλάξεις ενώ είναι σε εξέλιξη το σύστημα πρόκρισης», είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ. «Σε αυτό βασίζονται όλοι οι αθλητές στον κόσμο: ότι οι κανονισμοί εφαρμόζονται», συμπλήρωσε.  

Με πληροφορίες από Reuters