Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

New York Times: Φόρος τιμής στον Νίκο Γκάλη

"O Mάικλ Τζόρνταν της Ελλάδας"

New York Times: Φόρος τιμής στον Νίκο Γκάλη

Με άρθρο τους οι New York Times κάνουν αναφορά στον σπουδαίο Νίκο Γκάλη με την ευκαιρία της εκδήλωσης προς τιμήν του στις 7 Μαΐου:


Κανείς δεν το πρόσεξε όταν ο Νίκος Γκάλης, ένας πρώην αμυντικός των Seton Hall άφησε τους Celtics μετά τη συμμετοχή του σε προπονητικό camp το 1979.

Ένας Ελληνοαμερικάνος τον είχε πλησιάσει με μια ενδιαφέρουσα ιδέα: να παίξει μπάσκετ στην Ελλάδα. «Εκείνη την ώρα δεν ήξερα ότι υπήρχε στην Ελλάδα το μπάσκετ», είπε ο Γκάλης που είχε μεγαλώσει στην Union City του Νew Jersey. «To μυαλό μου ήταν στο NBA»

Έτσι λοιπόν ο Γκάλης έγινε ο Michael Jordan της Ελλάδας, με τα παιδιά να τον μιμούνται στα γήπεδα και με έναν Αμερικάνο παλιό αντίπαλό του να ονομάζει τον γιό του προς τιμήν του.

Ο Γκάλης ενέπνευσε τους Έλληνες όταν στον τελικό του Eυρωπαϊκού Κυπέλλου Μπάσκετ το 1987 σκόραρε 40 πόντους στην παράταση. Ήτανε μια στιγμή όπου η Ελλάδα πίστεψε στα θαύματα. Αλλά η ιστορία δεν τελείωσε εκεί. Σχεδόν 19 χρόνια μετά το τελευταίο του παιχνίδι, η ομάδα του Άρη του απέδωσε φόρο τιμής στις 7 Μαΐου. «Έπρεπε να πούμε συγγνώμη στο Νίκο, γιατί είναι πια 55 χρονών και αυτή η στιγμή έπρεπε να είχε έρθει πολύ νωρίτερα», είπε ο πρόεδρος του Άρη, Λευτέρης Αρβανίτης.

Παλιοί συμπαίκτες και αντίπαλοι ενώθηκαν με 5,500 οπαδούς στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τον Γκάλη, ο οποίος εμφανίστηκε μέσα από καπνούς σαν αστέρας της ροκ. Φανερά συγκινημένος  ο Γκάλης είπε «κάλλιο αργά παρά ποτέ, χαίρομαι που ο Άρης το κάνει αυτό τώρα», ενώ έκλαψε αγκαλιάζοντας τον παλιό συμπαίκτη του, Παναγιώτη Γιαννάκη.