Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία: Τα πιθανά σενάρια για το φυσικό αέριο

Στο επίκεντρο το ενεργειακό ζήτημα

Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία: Τα πιθανά σενάρια για το φυσικό αέριο

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο πλανήτης βρίσκεται σε συναγερμό μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από τη Ρωσία από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με την χώρα μας, όπως και πολλές άλλες να προετοιμάζονται για όλα τα πιθανά σενάρια. Η συζήτηση των κυβερνητικών στελεχών αναμένεται να κινηθεί στους παρακάτω άξονες: τις διεθνείς εξελίξεις, το τι μέλλει γενέσθαι με τους Έλληνες στην Ουκρανία αλλά και το ζήτημα της ενέργειας.

Το ενεργειακό θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνησης, καθώς φέρεται να εκτιμάται ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν τίθεται ζήτημα για την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας μας. Βέβαια, επί τάπητος θα τεθεί και το σενάριο να διακοπεί η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο από τον αγωγό Ρωσίας-Ουκρανίας. 

Στην ΔΕΠΑ επεξεργάζονται όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, εξετάζεται η χώρα να εισάγει φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ έσω της Ρεβυθούσας, τον τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στα Μέγαρα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αμερικανικά πλοία που μεταφέρουν φυσικό αέριο και αρχικά είχαν προορισμό χώρες της Ασίας, αναμένεται να καταπλεύσουν σύντομα στην Ελλάδα, για να αποφευχθούν προβλήματα εφοδιασμού.

Ανεξάρτητα, πάντως, από την επάρκεια του φυσικού αερίου, ένα ακόμη θέμα που χρήζει αντιμετώπισης είναι η τιμή αυτού, η οποία αναμένεται να πάρει την ανιούσα. Αυτό είναι που προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς η εκτόξευση των τιμών βαραίνει τα νοικοκυριά και δυσαρεστεί τους πολίτες.

Ένα ακόμη ζήτημα που θα συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ είναι αυτό της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία, που αγγίζει περίπου 100.000 μέλη. Ωστόσο, Έλληνες πολίτες είναι 2.000 και ορισμένοι εξ αυτών έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν έχει καταρτίσει σχέδιο εκκένωσης, ωστόσο, ανάλογα με τις εξελίξεις αναμένεται να αναπροσαρμόσει το πλάνο της.