Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μητσοτάκης: Διεθνές καθήκον να αποτραπεί το καταστροφικό μοντέλο των αυταρχικών ηγετών

«Με κόστος προσωρινό, αλλά μεγάλο κέρδος αύριο»

Μητσοτάκης: Διεθνές καθήκον να αποτραπεί το καταστροφικό μοντέλο των αυταρχικών ηγετών

Είναι καθήκον της διεθνούς κοινότητας να αποτραπεί το καταστροφικό μοντέλο των αυταρχικών ηγετών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης της έκθεσης «Ποσειδώνια 2022». 

«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Και μαζί του να αποτραπεί το μοντέλο, αυτό το καταστροφικό μοντέλο, των αυταρχικών ηγετών οι οποίοι με οποιοδήποτε τίμημα και με οποιοδήποτε πρόσχημα θα καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους. Πρόκειται για ένα καθήκον της διεθνούς κοινότητας αλλά και όλου του πολιτισμένου κόσμου. Με κόστος προσωρινό, σήμερα, αλλά με μεγάλο κέρδος αύριο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η ναυτιλία είναι ένας «πολύτιμος αιμοδότης» της ελληνικής οικονομίας, καθώς προσφέρει το 7% του ΑΕΠ και 200.000 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, σημείωσε «την κρίσιμη συμμετοχή της στην παγκόσμια διακίνηση καυσίμων, τους κινδύνους που διατρέχει, όπως πιστοποιεί η περιπέτεια των δύο τάνκερ μας στο Ιράν, αλλά και την ικανότητα της ελληνικής ναυτοσύνης να μπορεί να μετατρέπει κάθε δοκιμασία, κάθε δυσκολία, κάθε κρίση, σε μια νέα ευκαιρία». 

Αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΕ να μειωθούν κατά περίπου 90% οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, επεσήμανε ότι αυτό θα πλήξει σημαντικά την οικονομία της Ρωσίας, αλλά ταυτόχρονα στρέφει την Ευρώπη ακόμα περισσότερο προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Αμερικής. «Και μαζί της -παρά τις προσωρινές δυσκολίες- ανοίγει νέα λιμάνια και νέους προορισμούς που μπορούν να κατακτηθούν από την ελληνική ναυτιλία», πρόσθεσε. 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι καθίσταται κομβική και η σημασία της θάλασσας για τη διακίνηση φυσικού αερίου. «Είναι μια επιλογή που δεν εξασφαλίζει μόνο ενεργειακή ασφάλεια από τους ρωσικούς εκβιασμούς, αλλά γίνεται και μία ασπίδα στις παράλογες αυξήσεις των τιμών που εκτροχιάζουν ήδη κρατικούς αλλά και οικογενειακούς προϋπολογισμούς», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μια καινούργια πρόκληση για τα ελληνόκτητα πλοία μεταφοράς LNG.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι αυξάνεται σημαντικά η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας και επιταχύνεται η ανάπτυξη αγωγών που θα διασυνδέσουν τη χώρα με τα Βαλκάνια. «Η πατρίδα μας γίνεται, έτσι, μία ενεργειακή πύλη προς ολόκληρη την Ευρώπη και σίγουρα ένας κρίσιμος κόμβος για όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο», τόνισε. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπογράμμισε, έφερε στο προσκήνιο με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα το ζήτημα της πράσινης μετάβασης, «το οποίο δεν έχει πια μόνο περιβαλλοντική διάσταση, αλλά αποκτά μια βαθιά γεωπολιτική διάσταση που συνδέεται άμεσα με την ενεργειακή μας αυτάρκεια». 

Σήμερα, συνέχισε, τα δεξαμενόπλοια μπορούν να μεταφέρουν αέριο, πετρέλαιο, τα πλοία ξηρού φορτίου να μεταφέρουν λιθάνθρακα. «Αύριο όμως στις δεξαμενές και στα αμπάρια των πλοίων μπορεί να υπάρχει υδρογόνο και αμμωνία. Ακόμα και διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να μεταφέρεται προς αποθήκευση σε άλλες τοποθεσίες. Να υπάρχουν περισσότερα ηλιακά πάνελ, περισσότεροι στρόβιλοι ανεμογεννητριών. Θα αυξηθεί το εμπόριο κρίσιμων μετάλλων, όπως ο χαλκός, το κοβάλτιο, το νικέλιο, το λίθιο», δήλωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης. 

Η Ελλάδα, υπογράμμισε, πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός στην προσπάθεια για την «πράσινη» ναυτιλία. «Ναι, θα ήταν ίσως εύκολο να τηρήσουμε στάση αναμονής και να αφήσουμε μεγαλύτερες χώρες, οι οποίες ρυπαίνουν πολύ περισσότερο, να κινηθούν πρώτες.  Είμαστε, όμως, κομβικός παίκτης στη ναυτιλία και επιβάλλεται να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να συνδράμουμε κι εμείς στο να γραφτούν οι κανόνες της επόμενης μέρας, παρά να τους γράψουν κάποιοι άλλοι για εμάς», τόνισε.