Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η πρόταση της Αθήνας για ΜΟΕ

Τρία βασικά σημεία αποτελούν τις αιχμές των προτάσεων για Μέτρα Οικοδόμισης Εμπιστοσύνης

Η πρόταση της Αθήνας για ΜΟΕ

Με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο προσέρχεται με δέσμη προτάσεων η Αθήνα στις επικείμενες συζητήσεις με την Άγκυρα, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

H ελληνική αντιπροσωπεία έχει θέσει στην κεφαλή των προτεραιοτήτων της τρία βασικά σημεία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ρεπορτάζ της Καθημερινής. Πρώτον, θα καταθέσει μια σειρά από προτάσεις σχετικά με τη δέσμευση υποθαλάσσιων περιοχών για τη χρήση υποβρυχίων. Δεύτερον, να ενεργοποιηθεί η χρήση της τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και στην τουρκική διοίκηση τακτικής αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ, με σκοπό την άμεση επικοινωνία σε περίπτωση σοβαρής εμπλοκής στον αέρα. Και, τρίτον, να δοθεί δυνατότητα επίλυσης πιθανών επεισοδίων στον Έβρο σε επίπεδο τοπικών διοικήσεων.

Από την ελληνική πλευρά αναμένεται να τεθούν ακόμα ορισμένες πάγιες απόψεις, σύμφωνα Ακαρμε το ρεπορτάζ. Ανάμεσα σε αυτές, ο περιορισμός εκπομπής ακυρωτικών NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας για τις οδηγίες που εκδίδονται από την Ελλάδα για την Ανατολική Μεσόγειο, οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων και η πρακτική των πτήσεων άνωθεν ελληνικών νησιών αλλά και πλοίων. Το ζήτημα των υπερπτήσεων τείνει να γίνει πολύ πιεστικό για την ελληνική πλευρά, καθώς μόνο μέσα στο 2020 έχουν καταγραφεί 78. 

Συνάντηση Ακάρ - Παναγιωτόπουλου

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ είχε χθες Τετάρτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς του με τον κ. Ακάρ, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε τη σημασία των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και την ανάγκη η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση.

Με πληροφορίες από Καθημερινή/ΑΠΕ-ΜΠΕ