Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Νικόλας Βαλσαμάκης - Καθηγητής Βιοστατιστικής

Κυνήγι θησαυρού σε 5 αρχαιολογικά μουσεία από το Σωματείο Ελλήνων Ξεναγών, 20/02/2011

Νικόλας Βαλσαμάκης - Καθηγητής Βιοστατιστικής

Γιατί αποφάσισες να πας στο κυνήγι του θησαυρού;

Το διάβασα κάπου κι επειδή τυχαίνει να είμαστε μια παρέα που έχουμε μια ομάδα πολιτισμού και εθελοντισμού στην οποία υποστηρίζουμε τέτοιες ενέργειες στην πόλη αποφασίσαμε να πάμε. Ήταν, βέβαια, και λίγο «πιασάρικο» το γεγονός ότι σε κάποια μουσεία, όπως το Μπενάκη και το Νομισματικό, η είσοδος εκείνη την Κυριακή ήταν δωρεάν, ενώ συνήθως δεν είναι.

Ποια ήταν τα 5 μουσεία που συμμετείχαν;

Το Μουσείο Λαϊκής Τεχνης, το Νομισματικό Μουσείο,το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης,το Βυζαντινο Μουσείο και το Μουσείο Μπενάκη.

Προλάβατε να επισκεφθείτε και τα πέντε;

Ναι, είναι κοντά, με εξαίρεση το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης που είναι στην Πλάκα.

Και πώς ακριβώς έγινε το κυνήγι του θησαυρού;

Βρεθήκαμε στο Σύνταγμα, όπου μας περίμεναν ξεναγοί για να μας κάνουν την εγγραφή και να μας εξηγήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Μας εφοδίασαν με το απαραίτητο υλικό, δηλαδή δωρεάν κάρτες εισόδου για όλα τα μουσεία που συμμετέχουν, ένα χαρτί με τις ερωτήσεις που θα έπρεπε να απαντήσουμε για κάθε έκθεμα, αυτά που θα έπρεπε να ρωτήσουμε επιτόπου τον ξεναγό κι έναν χάρτη με τα μουσεία. Σε κάθε μουσείο έπρεπε να βρούμε ένα συγκεκριμένο έκθεμα με κάποια βοήθεια, πάντα από ξεναγούς. Όταν πια το βρίσκαμε, υπήρχε μια ερώτηση που έπρεπε να απαντήσουμε. Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, φερ' ειπείν, το έκθεμα ήταν μια παγανιστική στολή και η ερώτηση ήταν από πού βγαίνει η λέξη Απόκριες. Στο τελευταίο μουσείο, όσες ομάδες είχαν βρει όλες τις απαντήσεις σωστά έδιναν τα χαρτάκια συμπληρωμένα και μετά είχαν να επιλέξουν από μια σειρά δώρων.

Εσείς τι δώρα πήρατε;

Ένα βιβλίο και μια ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τι είδους κόσμο είχε;

Ήταν διάφορες ηλικίες, αλλά κυρίως νεαρόκοσμος μέχρι τα 35 και πολλές οικογένειες με παιδιά.

Υπήρχε κάποιο έκθεμα που να σου έκανε εντύπωση;

Το αντίγραφο του πρώτου έντυπου Συντάγματος στο Μουσείο Μπενάκη. Η ερώτηση ήταν «ποιος δρόμος της Αθήνας έχει πάρει το όνομά του από την ημέρα που ο λαός απαίτησε το πρώτο ελληνικό Συνταγμα;». Η απάντηση είναι η 3ης Σεπτεμβρίου κι έτσι έμαθα κάποιες ιστορικές λεπτομέρειες που δεν γνώριζα, όπως από πού πήρε την ονομασία της η πλατεία Συντάγματος και ότι η δημιουργία του Συντάγματος είναι κάτι που μας επέβαλε η Γερμανία. Η 3η Σεπτεμβρίου ήταν η μέρα που συγκεντρώθηκαν όλοι έξω από τα ανάκτορα του Όθωνα -τη σημερινή Βουλή- για να απαιτήσουν Σύνταγμα.