Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τα δάση των θυμαριών - Η δήμαρχος της Γαύδου μιλά για τα λάθη των δασικών χαρτών

Η Ευαγγελία Καλλίνικου εξηγεί στο LIFO.gr τα προβλήματα που δημιουργούν στο νησί οι δασικοί χάρτες που βγάζουν δάσος το 89,7% της Γαύδου

Τα δάση των θυμαριών - Η δήμαρχος της Γαύδου μιλά για τα λάθη των δασικών χαρτών

Για τα προβλήματα που δημιούργησε η κατάρτιση δασικών χαρτών στη Γαύδο, οι οποίοι εμφανίζουν ως δασική έκταση το 89,7% του νησιού, μίλησε στο LIFO.gr η δήμαρχος του νησιού Ευαγγελία Καλλίνικου.

Συνολικά, από τα 34 τετραγωνικά χιλιόμετρα της συνολικής επιφάνειας του νησιού μόνο τα 3,5 χιλιόμετρα έχουν μείνει εκτός δασικών περιοχών.

Όπως εξηγεί η κα Καλλίνικου, στην Γαύδο υπάρχουν «μετόχια» που ο δασικός χάρτης ουσιαστικά τα εξαφανίζει, καθώς δεν μπορούν να υπαχθούν σε καμία οικιστική πύκνωση.

Τα αρμόδιο δασαρχείο Χανίων θα «έπρεπε να γαζώσει αυτή την περιοχή», συνεχίζει η δήμαρχος που προειδοποιεί ότι αυτοί οι χάρτες θα δημιουργήσουν προβλήματα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του νησιού τόσο στον πρωτογενή τομέα (καλλιέργειες και κτηνοτροφία) όσο και στον τριτογενή (τουρισμό).

«Από το 1970 έως το 1990 που χτίστηκαν τα περισσότερα αυθαίρετα, όπου έβρισκε ο καθένας μία "καθαρή γωνιά" στο χωράφι του έχτιζε το σπίτι του, χωρίς την Πολιτεία να τον ενημερώσει για τη νομοθεσία και να καθοδηγεί τους κατοίκους, που η ανάγκη της επιβίωσης τους οδήγησε να χτίσουν τα πρώτα τουριστικά καταλύματα για τα προς το ζην», λέει η κα Καλλίνικου.

Καθώς κάποια από αυτά τα σπίτια βρέθηκαν θεωρητικά εντός «δασικής έκτασης», δεν είναι δυνατόν να υπαχθούν στον νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, «όπως οι ίδιοι κάτοικοι το επιθυμούν, ώστε να μπορούν να ζουν και να δραστηριοποιούνται νόμιμα στον τόπο κατοικίας τους».

Κατά παράδοση, στη Γαύδο, «όπου υπήρχε καθαρός βράχος έχτιζαν και όπου έβρισκαν χώμα έσπερναν», λέει η κα Καλλίνικου χαρακτηριστικά.

Alexandros Michailidis / SOOC

«Δάση» θυμαριών

Αγροτεμάχια με θυμάρια και πολύ χαμηλή βλάστηση κατακυρώνονται ως «δάση» με τους ιδιοκτήτες να αναγκάζονται να πληρώνουν δυσανάλογα ποσά στα παράβολα για να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους στο Δασαρχείο.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό μιας αγροτικής έκτασης 40 στρεμμάτων που σπερνόταν ήδη από το 1945.

«Ο ιδιοκτήτης την έσπερνε με τα χέρια του αλλά το Δασαρχείο αποφάσισε πως εκεί ήταν πάντοτε δάσος εκτιμώντας ότι δεν είχε καλλιεργηθεί ποτέ (...) Τώρα που τα παιδιά του θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα στη Γαύδο καθώς αυτή είναι η μόνη τους περιουσία, πρέπει να πληρώσουν για το παράβολο της αντίρρησης 1.800 ευρώ», χωρίς εγγυημένα αποτελέσματα.

«Οι κάτοικοι θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν είναι δυνατόν η αντικειμενική αξία της γης να είναι μικρότερη από το παράβολο της αντίρρησης».

Εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης στις περισσότερες περιπτώσεις οι κάτοικοι, ιδιοκτήτες και κληρονόμοι δεν σκοπεύουν να υποβάλλουν ενστάσεις και τελικά εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους.

«Ο δασικός χάρτης θα έπρεπε να λειτουργήσει ως αναπτυξιακό εργαλείο και όχι ως αιτία ερήμωσης του νησιού», σημειώνει η δήμαρχος του νησιού.

Δομές εναλλακτικού τουρισμού

«Υπάρχει ενδιαφέρον από νέα παιδιά να εκμεταλλευθούν είτε με καλλιέργειες είτε με δομές εναλλακτικού τουρισμού τις εκτάσεις αυτές, αλλά ξαφνικά βρίσκονται σε αδιέξοδο με τον δασικό χάρτη», λεει στο LIFO.gr η κα Καλλίνικου.

Alexandros Michailidis / SOOC

Δεκάδες κάτοικοι, χιλιάδες τουρίστες

Από τον Ιούνιο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, η Γαύδος των 90 μόνιμων κατοίκων φιλοξενεί περίπου συνολικά 15.000 τουρίστες που έρχονται στα λιγοστά καταλύματα και στο ελεύθερο κάμπινγκ.

«Εμείς το δάσος το θέλουμε και το αγαπάμε. Απλώς θέλουμε να ζήσουμε κι εμείς μέσα σε αυτό, χωρίς παρεμβάσεις που θα προκαλέσουν ζημιά στο δάσος - όμως πρέπει να αναγνωρίσει το κράτος ότι είμαστε κι εμείς εδώ» ξεκαθαρίζει η δήμαρχος.

«Τώρα αρχίζει η ανάπτυξη στο νησί και προσπαθούμε να ορίσουμε τη χρήση γης με το ΤΧΣ, να ορίσουμε που θα δημιουργηθούν μικρά καταλύματα και ήπιες επενδύσεις εναλλακτικού τουρισμού - όχι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Θέλουμε να ορίσουμε που θα αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες που προκύπτουν από το ενδιαφέρον του κόσμου για την περιοχή μας».

«Ο δασικός χάρτης σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία πιθανόν να μπλοκάρει αυτή την προσπάθεια», λέει η δήμαρχος.

Nikos Libertas / SOOC

Η οικονομική κρίση γονάτισε τους μικρούς δήμους

Η μείωση των οικονομικών πόρων κατά 60% στα χρόνια της κρίσης εξαθλίωσε τους μικρούς δήμους, λέει η κα Καλλινίκου που, χωρίς δημοτικούς υπαλλήλους, έχει αναλάβει προσωπικά με τον αντιδήμαρχο όλες τις απαραίτητες εργασίες - από τη διανομή νερού μέχρι την αποκομιδή των απορριμμάτων.

«Τα έξοδα σε μικρούς δήμους όπως ο δικός μας είναι δυσανάλογα, μπορεί να χρειαστείς αγωγό δέκα χιλιομέτρων για να υδροδοτήσεις μόνο έναν σπίτι, δεν μπορείς να ζητήσεις όλο το κόστος από αυτόν τον ένα δημότη», λέει χαρακτηριστικά η κα Καλλίνικου.

Η δήμαρχος δηλώνει τώρα ικανοποιημένη από τη συνεργασία της με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

«Δρομολογούνται λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα, με την μεγάλη αύξηση των οικονομικών πόρων, τη δυνατότητα πρόσληψης δημοτικών υπάλληλων και συμβασιούχων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Ο "Κλεισθένης" δίνει ανάσα στο νησί της Γαύδου καθώς διορθώνει πολλά κακώς κείμενα του "Καλλικράτη"», λέει η κα Καλλίνικου, που εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες.