Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Λέσβος: Έλληνες παίζουν ξύλο για το ποιoς θα πάρει τη μηχανή από τη βάρκα προσφύγων

Μια αποκαλυπτική φωτογραφία στην Boston Globe

Λέσβος: Έλληνες παίζουν ξύλο για το ποιoς θα πάρει τη μηχανή από τη βάρκα προσφύγων

 

Αποκαλυπτική της κατάστασης με το πλιάτσικο σε λέμβους μεταναστών στη Λέσβο είναι η φωτογραφία του Craig F. Walker την οποία δημοσιεύει η Βoston Globe. Ο φωτορεπόρτερ που ταξίδεψε στο νησί προκειμένου να τραβήξει φωτογραφίες από κάποια από τις πολλές αφίξεις προσφύγων βρέθηκε μπροστά στη μάχη των ντόπιων για τη μηχανή της λέμβου.

«Μόλις οι λέμβοι φτάνουν, ντόπιοι απομακρύνουν ό,τι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δύο άνδρες τσακώνονται πάνω από τον κινητήρα του σκάφους που μετέφερε τους μετανάστες», γράφει η εφημερίδα στο κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία.

Στις ακτές όπου βγαίνουν οι πρόσφυγες διάφοροι ντόπιοι φυλάνε καραούλι για τις βάρκες που έρχονται προκειμένου να τους πάρουν τη μηχανή με αποτέλεσμα αρκετές φορές να διαδραματίζονται σκηνές σαν κι αυτή ή και ακόμη πιο άγριες. Κάποιοι περιμένουν με κιάλια για να προλάβουν να πάρουν τη μηχανή πρώτοι, κάποιοι άλλοι με βάρκες προλαβαίνουν τις  λέμβους στη θάλασσα και τις «συνοδεύουν» ως την ακτή για να «καπαρώσουν» τις μηχανές τους. Η Boston Globe δημοσιεύει και μια μαρτυρία ενός ντόπιου που ονομάζεται Δημήτρης Καραπαναγιωτίδης, ο οποίος ομολογεί πως περνά τη μέρα του σκανάροντας τον ορίζοντα για βάρκες από τις οποίες θα σπεύσει να πάρει τις μηχανές μόλις φτάσουν στη στεριά.

Μερικοί έχουν μοιράσει τις παράκτιες περιοχές μεταξύ τους. «Αν έρθει βάρκα από εδώ μέχρι εδώ δική μου, αν έρθει  πιο πέρα δική σου». Οι περιζήτητες μηχανές είναι γνωστές μάρκες όπως Mercury και Yamaha, ιδίως αν είναι τετράχρονες, λιγότερο περιζήτητες είναι κινέζικες που τώρα τελευταία συνηθίζουν να φοράνε στις λέμβους οι Τούρκοι διακινητές για να μειώσουν το κόστος. Οι μηχανές είναι συνήθως καινούργιες με μόνο τους ταξίδι αυτό, το παρθενικό τους με τους πρόσφυγες. Στο νησί ανθεί ένα παραεμπόριο μηχανών που πουλιούνται φθηνά αφού δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν, αλλά «στην Ελλάδα όμως πάντα βρίσκεις τον τρόπο». Φήμες μάλιστα λένε ότι κάποιοι τις ξαναπουλάνε μεσοπέλαγα στους Τούρκους για να επαναχρησιμοποιηθούν.

Σε όλο αυτό το παραεμπόριο και το κυνήγι του θησαυρού την ώρα της δυστυχίας κάποιων άλλων ανθρώπων το κράτος απουσιάζει. Μόνο τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να κάνουν βόλτες κάποια αστυνομικά οχήματα χωρίς πάντως η θέα τους να αποθαρρύνει τους ντόπιους «κυνηγούς».

Το κράτος θα μπορούσε να παρέμβει και  με μια απλή διάταξη να προχωρά στην κατάσχεση αυτών των εκατοντάδων έως χιλιάδων μηχανών  που θα μπορούσαν να αποφέρουν δημόσια έσοδα αν στη συνέχεια έβγαιναν σε πλειστηριασμό. Τα έσοδα αυτά θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν π.χ. από την τοπική αυτοδιοίκηση για τις ανάγκες που έχουν προκύψει με την έκτακτη κατάσταση που έχει προκληθεί από την προσφυγική κρίση. Αντ’ αυτού γεμίζουν τις αποθήκες και τα υπόγεια μερικών  ντόπιων για να πουληθούν στη συνέχεια και να «νομιμοποιηθούν παρανόμως».