Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Φυσικό αέριο: Ενδείξεις για υποθαλάσσιο κοίτασμα-«μαμούθ» στην Ελλάδα

Ενδείξεις για μεγάλο υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας ακόμα και για 70 χρόνια, προκύπτουν από τις σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ

Φυσικό αέριο: Ενδείξεις για υποθαλάσσιο κοίτασμα-«μαμούθ» στην Ελλάδα

Ενδείξεις για μεγάλο υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας ακόμα και για 70 χρόνια, προκύπτουν από τις σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ.

Τα ευρήματα αφορούν στη Δομή Τάλως, που σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου σε κλειστή συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», ο εν λόγω στόχος είχε καταγραφεί στις σεισμικές έρευνες του 2012-2013 από τη νορβηγική εταιρεία PGS που είχε «σαρώνει» τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης. Προκειμένου να επαληθευτεί η εκτίμηση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επιτόπιες γεωτρήσεις.

Οι συγκεκριμένες θαλάσσιες παραχωρήσεις έχουν μισθωθεί από την κοινοπραξία των εταιρειών Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ. Βάσει των συμβάσεων, οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν έως και οκτώ χρόνια και στη συνέχεια οι πετρελαϊκές θα προχωρήσουν στην πρώτη γεώτρηση για την εξακρίβωση των εκτιμήσεων.

Η δομή είναι παρόμοια με αυτή του κοιτάσματος Ζορ που εντοπίστηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπου το 2015. Αν επιβεβαιωθεί η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων, το κοίτασμα ενδέχεται να είναι 280 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που θα κάλυπταν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς της Ελλάδας ακόμα και για 70 χρόνια.