Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έρευνα ΙΣΑ: «Το ένα τρίτο των Ελλήνων δεν έχει εμβολιαστεί και δεν φοβάται τον κορωνοϊό»

Το 64% εκτιμά ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει την πανδημία

Έρευνα για τα εμβόλια: Οι απαντήσεις των «αρνητών» και τι θα τους άλλαζε γνώμη

Την άποψη των πολιτών για τα εμβόλια, την υποχρεωτικότητα, αλλά και τους λόγους για τους οποίους κάποιοι δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν καταγράφει έρευνα της Alco για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. 

Το 68% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ανησυχούν για την πανδημία αυτή την περίοδο και το 46% απαντά ότι φοβάται πως μπορεί να αρρωστήσει από τον κορωνοϊό, ενώ το 54% δίνει αρνητική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από εκείνους που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν, το 75% δεν ανησυχεί ότι μπορεί να αρρωστήσει. 

Το 64% εκτιμά ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει την πανδημία και το 18% εκφράζει διαφορετική άποψη. Σε ό,τι αφορά πόσο ασφαλή θεωρούν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό που γίνονται στη χώρα μας, το 25% απαντά «πολύ», το 38% «αρκετά» και το 12% «λίγο», ενώ το 10% δεν θα θεωρεί καθόλου ασφαλή. 

Από τους ερωτηθέντες, το 62% απάντησε ότι έχει εμβολιαστεί, το 6% ότι έχει κλείσει ραντεβού και το 32% έδωσε αρνητική απάντηση. 

Από τους μη εμβολιασμένους, το 59% δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο και το 27% εξέφρασε πρόθεση να το κάνει. 

Στην ερώτηση «γιατί δεν σκοπεύετε να εμβολιαστείτε», το 46% απάντησε ότι είναι κατά των εμβολίων, το 31% δήλωσε ότι φοβάται τις παρενέργειες, το 15% είπε πως θεωρεί αναποτελεσματικό το εμβόλιο, το 5% επικαλέστηκε ιατρικούς λόγους και το 3% θρησκευτικούς. 

Όσο για το τι θα τους παρακινούσε να εμβολιαστούν, το 44% απάντησε «τίποτα», το 22% είπε «οι απαγορεύσεις», το 12% δήλωσε «ο προσωπικός γιατρός», το 11% «η υποχρεωτικότητα» και το 2% είπε «αν αρρωστήσει φίλος ή συγγενής». 

Στην ίδια έρευνα, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν θεωρούν ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών απαντήσεων- 73%- συγκεντρώνουν οι υγειονομικοί και εκείνοι που απασχολούνται στη φροντίδα ηλικιωμένων.

«Από το συνδυασμό των ευρημάτων της έρευνας, προκύπτει με σαφήνεια ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δύο, πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις, για την πανδημία και τον εμβολιασμό. Τα 2/3 ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει τον ιό, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού», αναφέρει ο ΙΣΑ σε ανακοίνωση για τα συμπεράσματα της έρευνας. 

«Αντιθέτως το 1/3 δεν φοβάται την COVID 19, δεν πιστεύει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να τη νικήσει, δεν εμπιστεύεται τα εμβόλια και δεν έχει εμβολιαστεί. Πρόκειται περισσότερο για άνδρες, και άτομα ηλικίας 17 -24 και 25 -44 ετών».