Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βουλγαρία και ΠΓΔΜ ζητούν να στείλουν δικούς τους ιερείς σε απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας

Ώστε να μη μένουν οι εκκλησίες κλειστές και να τελείται η Θεία Λειτουργία

Βουλγαρία και ΠΓΔΜ ζητούν να στείλουν δικούς τους ιερείς σε απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας

Ιερείς από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια έχουν προτείνει σε ελληνικά χωριά, που βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορά τους, να τα «ενισχύσουν» ώστε να μη μένουν οι εκκλησίες κλειστές και να τελείται η Θεία Λειτουργία, καθώς πολλά αυτά έχουν ξεμείνει χωρίς καθόλου ιερείς ή με κάποιους υπερήλικες.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο Έθνος, που επικαλείται δηλώσει υψηλόβαθμου στελέχους της Εκκλησίας, «αυτή την ανάγκη εκμεταλλεύονται οι γείτονες χώρες και κάνουν προτάσεις να μας ''βοηθήσουν'', κάτι βέβαια που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε καμία περίπτωση».

Την έλλειψη σε ιερείς επιβεβαιώνει και ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, ο οποίος έχει τονίζει ότι «στη δική μας Μητρόπολη υπάρχουν αυτήν τη στιγμή κοντά στα σύνορα 10 χωριά που δεν έχουν ιερέα. Οι κάτοικοι διαρκώς διαμαρτύρονται και ζητούν ακόμη και από βουλευτές να ικανοποιήσουν το αίτημά τους, αλλά όπως είναι γνωστό προσλήψεις δεν γίνονται. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις αλλά υπάρχουν δυσκολίες. Για παράδειγμα να στέλνουμε ιερείς από διπλανές ενορίες τις καθημερινές, αλλά ο κόσμος θέλει τη λειτουργία της Κυριακής και φυσικά στις μεγάλες γιορτές, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα κ.λπ.».

Το πρόβλημα της έλλειψης ιερέων επισημαίνει και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και ένα ακόμη πρόβλημα, αυτό της μεγάλης ηλικίας των ιερέων. «Με δεδομένο ότι δεν γίνονται προσλήψεις ούτε στην Εκκλησία, έχουμε πρόβλημα σε πολλές περιοχές που δεν διαθέτουν ιερείς να ανοίξουν τους ναούς. Σε πολλές ενορίες ένας παπάς πρέπει να εξυπηρετεί ακόμη και τέσσερα χωριά» σχολιάζει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτήν τη στιγμή στην Εκκλησία της Ελλάδος υπηρετούν συνολικά 8.406 ιερείς. Από αυτούς περίπου 350 άτομα υπηρετούν σε διάφορες Μητροπόλεις ανά τον κόσμο. Για τη μισθοδοσία τους το κράτος δαπανά, όπως τονίζει ο κ. Καλαντζής, περίπου 180-200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.