Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αυτοί που βοηθούν τους πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως

Πόσο μένουν, πώς ζουν και σε τι ελπίζουν οι άνθρωποι που μόλις γλίτωσαν από τα πεδία των μαχών

Αυτοί που βοηθούν τους πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως

Έρχονται από εμπόλεμες ζώνες. Τσαλακωμένοι από τις κακουχίες ενός επικίνδυνου ταξιδιού, αλλά ανακουφισμένοι που άφησαν πίσω τους τον ήχο από τις σειρήνες λίγο πριν πέσουν οι βόμβες. 

Οι πρόσφυγες που έχουν καταλύσει τις τελευταίες ημέρες στο Πεδίον του Άρεως, έρχονται στην Ελλάδα με μία ελπίδα. Να φύγουν από εδώ όσο πιο γρήγορα μπορούν. Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι κανείς από όσους έχουν καταφθάσει στη χώρα μας, δεν έχει αιτηθεί άσυλο. 

Φρούτα και δροσερό τσάι σήμερα στο Πεδίον του Άρεως

Κάθε βράδυ διακινητές πλευρίζουν τα πρόχειρα εγκατεστημένα αντίσκηνα και παζαρεύουν τη μεταφορά τους. Οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν κλείνουν εβδομάδα. Θα βρουν τον τρόπο να φύγουν. Αλλά θα έρθουν άλλοι. Η Ελλάδα αποτελεί την πύλη από την οποία πρέπει να περάσουν για να πάνε στη χώρα της επιλογής τους. Οι συνθήκες στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης ευνοούν μια πιο άνετη ζωή. Επιδόματα και δομές βοηθούν -αρχικά τουλάχιστον- τους πρόσφυγες να ορθοποδήσουν.

 

Μέρες και νύχτες στο Πεδίον του Άρεως

Η πρωτοβουλία για τη φροντίδα των οικογενειών που φθάνουν και καταλύουν στο πάρκο, ανήκει στην Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης που συγκεντρώνεται στο Στέκι Μεταναστών.

 

«Φροντίζουμε για το φαγητό και τα είδη πρώτης ανάγκης» μας εξηγεί ο Άχιλλέας Πεκλάρης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής.

 

Κρύο τσάι από τη σημερινή δράση

 

Είδη ένδυσης για τους πρόσφυγες

 

«Εδώ βρίσκονται περίπου 300 άνθρωποι. Σήμερα φέραμε εκτός από φαγητό και μια σακούλα με βασικά είδη προσωπικής υγιεινής, στα οποία οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν πρόσβαση. Χρειαζόμαστε όμως κι άλλα πράγματα» μας λέει ο κ. Πεκλάρης, κάνοντας έκκληση στην ανθρωπιά.

 

Οι καθημερινές ανάγκες - Έκκληση για βοήθεια

Οι συνθήκες είναι δραματικές. Η ζέστη αφόρητη και η πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως το νερό, υποτυπώδεις. «Την  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων έχει αναλάβει η αυτοοργανωμένη δομή υγείας Εξαρχείων. Έχει στηθεί ειδική τέντα και οι γιατροί εξετάζουν καθημερινά τους πρόσφυγες. Μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί πολύ σοβαρά περιστατικά. Η ηλίαση, τα μυοσκελετικά και τα γαστρεντερικά είναι τα πιο συχνά προβλήματα» καταλήγει ο κ. Πεκλάρης.

 

Την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων έχει αναλάβει η αυτοοργανωμένη δομή υγείας Εξαρχείων

 

Από την πλευρά της πολιτείας συγκροτήθηκε ομάδα διαχείρισης αποτελούμενη από στελέχη των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υγείας, της Περιφέρειας του Δ. Αθηναίων και ΜΚΟ προκειμένου να διενεργήσει τις απαραίτητες αυτοψίες για την καταλληλότητα των χώρων, είτε είναι στρατοπέδα, είτε αθλητικές εγκατάστασεις, είτε κατασκηνώσεις κ.α.

 

Μέχρι ωστόσο η πολιτεία να πάρει αποφάσεις, μέχρι να ετοιμαστούν οι δομές και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες, η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο μας για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια.