Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

«Κουράζομαι να με ρωτούν συνεχώς για τον κόλπο μου»: Η Andreja Pejić μιλά για τις δυσκολίες του να είσαι διάσημο transgender μοντέλο

Ενοχλείται που η βιομηχανία της μόδας συνεχίζει να έλκεται από την ιδιαιτερότητά της και που τα μίντια την παρουσιάζουν ως κάτι «καινοτόμο»

«Κουράζομαι να με ρωτούν συνεχώς για τον κόλπο μου»: Η Andreja Pejić μιλά για τις δυσκολίες του να είσαι διάσημο transgender μοντέλο

H Andreja Pejic, το διάσημο transgender μοντέλο, αποκάλυψε σε συνέντευξή της όλες εκείνες τις αμφιλεγόμενες και πολύ προσωπικές ερωτήσεις που δέχεται συνήθως σχετικά με την ιστορία της, σχολιάζοντας πως η βιομηχανία της μόδας προσπαθεί συνεχώς να βγάλει κέρδος από την «ενδιαφέρουσα» σεξουαλικότητά της. 

«Μερικές φορές, όντως, κουράζομαι να απαντάω ερωτήσεις για τον κόλπο μου. Η ιστορία μου δίνει διαφορετική διάσταση στην καριέρα μου και το κάνει πιο εύκολο να με θυμούνται; Μάλλον, αλλά έτσι καλούμαι συνεχώς να ξαναζώ κάποια πολύ προσωπικά θέματα», λέει, μιλώντας στο Refinery29. 

Την Andreja ανακάλυψε πρακτορείο μοντέλων όταν ήταν 16 ετών και εργαζόταν στα McDonald's της Μελβούρνης και σήμερα έχει φτάσει να είναι το διασημότερο ανδρόγυνο σουπερμόντελ, αλλά η ίδια λέει πως ο κόσμος της μόδας εξακολουθεί να την αντιμετωπίζει σαν κάτι «πρωτοποριακό». «Σιχαίνομαι να βλέπω άρθρα με τίτλους όπως "Αρσενικό μοντέλο" ή άλλα που προσπαθούν να προκαλέσουν βάζοντας μια φωτογραφία μου και γράφοντας "Είναι άντρας!», εξομολογείται η 25χρονη, που μεγάλωσε στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη και μετακόμισε στην Αυστραλία σαν πολιτικός πρόσφυγας, σε ηλικία 10 ετών.


Όπως αποκαλύπτει, όταν ήταν μικρή, η μητέρα της συχνά την ρωτούσε αν είναι ομοφυλόφιλη, αλλά στα 14 της κατάλαβε τι ακριβώς συμβαίνει όταν ανακάλυψε ότι κρύβει ορμονικά χάπια στο συρτάρι της. «Δεν θα το συνιστούσα», λέει, καθώς παραδέχεται πως είχε αγοράσει τα χάπια παράνομα μέσω ίντερνετ. «Στην Αυστραλία, υπάρχει ακόμη ένας περίεργος νόμος, που για να κάνεις ορμονοθεραπεία αν είσαι κάτω των 18 ετών, πρέπει να περάσεις από οικογενειακό δικαστήριο και να πάρεις έγκριση από δικαστή, κάτι που χρειάζεται πολλά χρόνια και κοστίζει. Εγώ πήρα την κατάσταση στα χέρια μου. Είναι χειρότερο αν το κάνεις, όπως κάνει πολύς νεαρός κόσμος, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθούν γιατρό και χτυπούν ενέσεις στο δρόμο», αναφέρει η ίδια. 


Η Andreja, πρώην Anrej, ζει σήμερα σαν γυναίκα έχοντας κάνει την πλήρη μετάβαση το 2013, αλλά έχει συμμετέχει σε επιδείξεις μόδας τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες, αφού η βιομηχανία της μόδας φαίνεται να την λατρεύει για αυτήν ακριβώς της ευελιξία που έχει στο να προσαρμόζεται εξίσου καλά σε πρότυπα και των δύο φύλων. Από τότε που υπεβλήθη σε εγχείριση επαναπροσδιορισμού φύλου έχει καταφέρει να εκτοξεύσει το status της και να πρωταγωνιστήσει σε εξώφυλλα περιοδικών και catwalks μερικών πολύ γνωστών οίκων μόδας. 


«Άλλα άτομα από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα κοιτάζουν την έκθεση που έχουμε στα μίντια με μια γλυκόπικρη αντίδραση, γιατί σκέφτονται, "Ναι ωραία, τα τρανς άτομα τυγχάνουν αποδοχής. Αλλά εγώ δεν μπορώ να πληρώσω τον ενοίκιό μου και δεν βρίσκω δουλειά"», σχολιάζει η Andreja, σημειώνοντας πως η ίδια είναι προνομιούχα αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για τα υπόλοιπα μέλη της LGBTIQ κοινότητας. «Βοηθάει πολύ αν είσαι σουπερμόντελ ή έχεις σχέση με τις Kardashian ή κάνεις καριέρα στο Χόλιγουντ. Το να είσαι στο εξώφυλλο ενός περιοδικού είναι ωραίο και είμαι ευγνώμων γι' αυτό, αλλά δεν πρόκειται να απαλλάξει κανέναν από την φτώχεια του», καταλήγει.