Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αυτή η γυναίκα είχε επιζήσει από την πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918, την κατέβαλε όμως ο κορωνοϊός στα 108 της

Η Χίλντα Τσέρτσιλ γεννήθηκε το 1911 και λίγο πριν πεθάνει έλεγε για την ισπανική γρίπη ότι «παρόλο που τότε δεν υπήρχαν αεροπορικά ταξίδια, ο ιός κατάφερε να εξαπλωθεί παντού».

Αυτή η γυναίκα είχε επιζήσει από την πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918, την κατέβαλε όμως ο κορωνοϊός στα 108 της

Η Χίλντα Τσέρτσιλ επέζησε από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είδε τη μικρή αδελφή της να πεθαίνει από την ισπανική γρίπη που σάρωσε την Ευρώπη το 1918, οκτώ μέρες όμως πριν από τα 109α γενέθλιά της έγινε το γηραιότερο θύμα του κορωνοϊού στη Βρετανία.

Η κυρία Τσέρτσιλ, αιώνια γεροντοκόρη, σύμφωνα με δική της περιγραφή (παρότι είχε τέσσερα παιδιά, έντεκα εγγόνια, δώδεκα δισέγγονα και τρία τρισέγγονα), πέθανε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε γηροκομείο του Μάντσεστερ. Όπως δήλωσαν οι δικοί της, βρισκόταν πολλές μέρες σε καραντίνα προτού εκδηλώσει συμπτώματα του ιού. Το τεστ βγήκε θετικό μια μέρα πριν τον θάνατό της.

Μέχρι και πριν δέκα μήνες, όταν πήγε να μείνει στο γηροκομείο, ζούσε μόνη της.

Με τον σύζυγό της, το 1929 στο Μάντσεστερ

Είχε γεννηθεί το 1911 στο Κρου, νότια του Μάντσεστερ, όπου επτά χρόνια αργότερα η ισπανική γρίπη χτύπησε όλα τα μέλη της οικογένειάς της, εκτός από την ίδια και την μητέρα της. Τον πατέρα της τον βρήκαν σωριασμένο στον δρόμο, τελικά όμως επέζησε, αντίθετα από την τρίχρονη μικρή αδελφή της, Μπέριλ.

«Θυμόταν να στέκεται στο παράθυρο του δωματίου της και να κοιτάζει ενώ έβαζαν το μικρό φέρετρο με την αδελφή της σε ένα κάρο», είπε στον Guardian ο εγγονός της, Άντονι Τσέρτσιλ, ο οποίος την άκουσε επίσης να λέει λίγες μέρες πριν τον θάνατό της ότι η τωρινή πανδημία της φαινόταν παρόμοια με εκείνη του 1918, όταν, όπως είπε, «παρόλο που τότε δεν υπήρχαν αεροπορικά ταξίδια, και πάλι όμως ο ιός κατάφερε να εξαπλωθεί παντού».