Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

25.000 χιλιάδες άνθρωποι πήγαν σε θερινό σινεμά το προηγούμενο τετραήμερο. Μια ματιά στο ελληνικό box-office

Ανοίγουν κι άλλα θερινά σινεμά, αυξάνονται οι θεατές, αλλά ζητούνται ταινίες για τόνωση της αγοράς

25.000 χιλιάδες άνθρωποι πήγαν σε θερινό σινεμά το προηγούμενο τετραήμερο – μια ματιά στο ελληνικό box-office

Η αύξηση των αιθουσών και η απουσία εξωγενούς ανταγωνισμού σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα – με εξαίρεση τον τελικό του Champions League το Σάββατο-  οδήγησε σε μια αύξηση των συνολικών εισιτηρίων μεν, χαμηλότερη από την αναμενόμενη δε.

Ο βασικός λόγος προκύπτει από μια φευγαλέα ανάγνωση του top-10 και μόνο. Οι πέντε νέες ταινίες της εβδομάδας απλά δεν τράβηξαν το κοινό κι από μια πλευρά το καταλαβαίνεις, καθώς δεν υπήρχε ταινία-κράχτης ανάμεσά τους.

Νικητής αναδείχθηκε και πάλι το οσκαρικό Nomadland, το οποίο αυξάνοντας τις αίθουσές του, αύξησε και τις επιδόσεις του σε σχέση με τα 7.759 εισιτήρια που είχε κόψει το πρώτο τριήμερο λειτουργίας των θερινών. Με αυτά τα νούμερα, υπό άλλες συνθήκες θα είχε την 50άρα εξασφαλισμένη, όμως ο ανταγωνισμός των ερχόμενων εβδομάδων  θα είναι έντονος, σκεφτείτε πως μόνο την προσεχή Πέμπτη βγαίνουν 12 (!) νέες ταινίες. Αυτό θα είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι ταινίες φέτος το καλοκαίρι, ακόμα κι αν ξεκινήσουν καλά, θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν τις οθόνες που προβάλλονται, με αρκετές από αυτές να εξαφανίζονται μετά από δύο εβδομάδες προβολής 

Αύξηση των εισιτηρίων του είδε και το Soul, σημάδι ότι άρχισαν δειλά δειλά να έρχονται και οικογένειες στα θερινά. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι μόλις δύο προβολές της ταινίας με την αγγλόφωνη ηχητική μπάντα, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, έκαναν sold out - ίσως πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτό οι αιθουσάρχες κατά τον προγραμματισμό της επόμενης εβδομάδας.

Από τις νέες ταινίες, το Honest Thief του Λίαμ Νίσον καταποντίστηκε, σίγουρα επειδή οι περισσότεροι από όσους ήθελαν να το δουν, το έχουν δει κατεβασμένο εδώ και μήνες, έπαιξε ρόλο, όμως, και το γεγονός ότι συναγωνίζεται το Taken 3 για τον τίτλο της χειρότερης περιπέτειας του ιρλανδού πρωταγωνιστή. Μάρτιν Ίντεν και Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη τα πήγαν πολύ καλύτερα σε 4 αίθουσες έκαστο, με το πρώτο να σημειώνει και τον μεγαλύτερο μέσο όρο ανά αίθουσα, ενώ το τρυφερό Supernova δεν «μίλησε» στους θεατές, οι οποίοι τρομοκρατήθηκαν, ενδεχομένως, διαβάζοντας για ασθένεια του ενός ήρωα.

Η επόμενη εβδομάδα που έχει, μεταξύ άλλων, το A Quiet Place 2, την Κρουέλα και το Croods 2, θα είναι πιο ενδεικτική για το πώς θα διαμορφωθεί η κίνηση στα εγχώρια σινεμά το φετινό καλοκαίρι.

Τα εισιτήρια του τετραημέρου αναλυτικά:

1. «Η χώρα των νομάδων», 9.970  (47 αίθουσες) / Σύνολο: 25.140

2. «Soul», 6.589  (36 αίθουσες) / Σύνολο: 11.140

3. «Έντιμος κλέφτης», 1.958 (20 αίθουσες) .

4. «Πρόστιμο», 1.838 (9 αίθουσες) / Σύνολο: 6.205

5. «Supernova», 1.479 (10 αίθουσες)

6. «Μάρτιν Ίντεν», 1.359 (4 αίθουσες)

7. «Ένας χρόνος στη Νέα Υόρκη», 1.329 (4 αίθουσες)

8. «Τρία υπέροχα κορίτσια», 354 (2 αίθουσες) Σύνολο: 1.356

9. «Έξι λεπτά πριν τα μεσάνυχτα», 172 (1 αίθουσα) / Σύνολο: 1.991

10. «Για τη μικρή Σαμά», 71 σε 1 αίθουσα / Σύνολο: 691