Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βαρουφάκης: Δεν αποκλείουμε τη ρήξη, για να μην την έχουμε

Αλλά «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία»-Όλη η συνέντευξη του χθες στο Star

Βαρουφάκης: Δεν αποκλείουμε τη ρήξη, για να μην την έχουμε

«Η εντολή μας από τον λαό δεν είναι η ρήξη αλλά η διαπραγμάτευση αλλά αν δεν είσαι διατεθειμένος να πεις και ένα όχι δεν διαπραγματεύεσαι» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στην εκπομπή «Ενικός» και πρόσθεσε: «Η εντολή μας είναι να κάνουμε συμβιβασμούς και να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή λύση. Δεν αποκλείουμε την ρήξη για να μην την έχουμε. Άλλο νόμισμα δεν είναι στο ραντάρ μας, στη σκέψη μας, στο φαντασιακό μας. Αλλά ούτε και η υπογραφή μας σε μια μη βιώσιμη λύση. Χρεωκοπία εντός ευρωζώνης είχαμε και παλαιότερα. Το PSI είναι μια χρεωκοπία εντός ευρωζώνης. Ήταν και αυτό πιστωτικό γεγονός. Όποιος είχε ασφάλιστρο το εισέπραξε. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι μια συμφωνία η οποία θα είναι καθαρτική».

Tόνισε πάντως ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία»

Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του πως «δεν υπάρχει πιθανότητα να πάμε σε μια συμφωνία με την οποία θα διαφωνώ εγώ. Λειτουργούμε σαν μια ψυχή σαν μια γροθιά.  Δεν υπάρχει κανένας στην κυβέρνηση μας που θα υπογράψει μια συμφωνία που δεν θα προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους».


«Ως Ευρωπαϊκή χώρα θεωρούμε πως θα ήταν ευχής έργο να επιστρέψει η… ‘’Κομισιόν του Ντελόρ’’ και να φύγει το ΔΝΤ. Παρά τις σημαντικές διαφωνίες πως έχουμε με τον Ντελόρ θα ήταν καλό να επιστρέψει μια τέτοια πολιτική και όχι αυτό το εξωθεσμικό που εκπροσωπεί το ΔΝΤ χωρίς να θέλω να το δαιμονοποιήσω», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Εάν έχουμε δίλημμα μεταξύ του να πληρώσουμε έναν δανειστή που αρνείται να κάνει μια συμφωνία ή έναν συνταξιούχο, τότε διαλέγω τον συνταξιούχο. Ελπίζω να μπορούν να πληρωθούν και οι δύο

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά : «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας αποκρουστικότατος φόρος τον οποία καμία ευνομούμενη κοινωνία δεν πρέπει να έχει. Θα τον αλλάξουμε και για την ακρίβεια θα τον αντικαταστήσουμε με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να κλείσουμε την διαπραγμάτευση. Μόλις κλείσει η διαπραγμάτευση θα κάτσουμε να δούμε πως μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτές τις αδικίες ακόμα και φέτος αν προλάβουμε. Όσο για την έκτακτη εισφορά, δεν έχουμε πάρει αποφάσεις ακόμα. Οτιδήποτε αλλαγές γίνουν πάντως θα είναι προς την κατεύθυνση μιας μεταφοράς βαρών από αυτούς που δεν έχουν προς αυτούς που έχουν».


Όσον αφορά την συμφωνία ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως «δεν θα χρεοκοπήσουμε, ούτε θα φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ, όπως δεν έγινε και μέχρι σήμερα. Όπως είπα και πριν όταν διακυβευόταν η πληρωμή του ΔΝΤ, ήταν υπό την λογική πως σκεφτόμαστε να κάνουμε κινήσεις ρήξης για να μην γίνει εντέλει η ρήξη. Είχαμε αποφασίσει πως δεν θα πληρώσουμε και βρέθηκαν ως δια μαγείας λεφτά από το ΔΝΤ. Τώρα βέβαια είναι η ώρα των δανειστών να κάνουν την κίνηση. Εμείς δεν τους ζητάμε καν να μας συναντήσουν στην μέση του δρόμου, έχουμε κάνει εμείς τα 2/3 είναι σειρά τους να κάνουν το 1/3 ώστε να υπάρξει συμφωνία».

«Η 20η Φεβρουαρίου ήταν μια σημαδιακή και σημαντική συμφωνία γιατί δεν υποχωρήσαμε από τις αρχικές μας θέσεις. Αν είχαμε απαιτήσει τότε και χρηματοδότηση θα παίρναμε ένα ‘’όχι’’. Άρα μη λένε πολλοί ελαφρά την καρδία πως θα έπρεπε να έχουμε ζητήσει και τα δύο» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Star».

Αναφερόμενος στον ομόλογο του Γερμανό οικονομικών σημείωσε πως: «Οι συζητήσεις μου με τον Σόιμπλε έχουν μεγάλη σημασία. Σέβομαι τη συμφωνία που έχουμε κάνει μαζί. Ότι λέμε μεταξύ μας, μένει μεταξύ μας. Η διαπροσωπική μας σχέση είναι πολύ καλή. Όσες φορές έχουμε συναντηθεί υπάρχει αλληλοσεβασμός. Δεν ξέρω από πού βγαίνουν τέτοιου είδους ‘’ειδήσεις’’ αλλά δεν υπάρχει πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

«Αμφιταλαντευόμασταν για τον αν θα πρέπει να πληρώσουμε τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή μισθούς και συντάξεις. Προτιμώ να χρεοκοπήσω μπροστά στο ΔΝΤ ή τους πολίτες της χώρας; Οι συντάξεις και οι μισθοί είναι κάτι το ιερό. Ας σταματήσουν οι δανειστές να παίζουν το παιχνίδι της ασφυξίας» τόνισε ο υπουργός και συνέχισε: «Εάν έχουμε δίλημμα μεταξύ του να πληρώσουμε έναν δανειστή που αρνείται να κάνει μια συμφωνία ή έναν συνταξιούχο, τότε διαλέγω τον συνταξιούχο. Ελπίζω να μπορούν να πληρωθούν και οι δύο».

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε στους δανειστές η κυβέρνηση προτείνει «ΦΠΑ 6,5% σε τρόφιμα, φάρμακα βιβλία εφημερίδες και ένα 15% για όλα τα υπόλοιπα». Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών «πρόκειται για αντιυφεσιακό και αναπτυξιακό μέτρο



Παράλληλα, ο κ Βαρουφάκης, σημείωσε: «Δεν συνάδει με τα ήθη της Ευρώπης το take it or leave it. Ας κάνουν μια πρόταση αν θέλουν, άλλα όχι κάτι τέτοιο. Νιώθουν άσχημα με αυτό που έγινε στην Κύπρο και δεν είναι διατεθειμένοι να το ξανακάνουν. Και εμείς δεν τους αφήνουμε περιθώρια να το κάνουν. Η πρόθεση μας είναι να βρούμε μια πλατφόρμα συμφωνία και στο ασφαλιστικό. Αλλά να είναι μεταρρυθμιστική και όχι… επέμβαση χασάπη με πετσόκομμα των συντάξεων. Το ασφαλιστικό είναι μεγάλο "αγκάθι" . Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι πρέπει να μπει μία τάξη στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Το ασφαλιστικό τώρα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Το να υπάρξει ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι ευχή, πρέπει να είναι στόχος».

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά τόνισε πως: «μας ζητούν μαζικές απολύσεις στα εργασιακά, χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Τι ζητάμε; Ζητάμε κάτι που δεν έχουν η Γερμανία, η Ιταλία και η Γερμανία; Είναι απαράδεκτη αυτή η εμμονή να βλέπουν ως μεταρρύθμιση την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας» και συμπλήρωσε: «Πράγματι είναι κάτι σαν ‘’στραγγαλισμός’’ τα 2 δις που χρωστάει το δημόσιο στους ιδιώτες. Θα κλείσουμε την διαπραγμάτευση και θα αρχίσει να ‘’αναπνέει’’ η οικονομία. Είμαστε παράπλευρη απώλεια της προσπάθειας του Ντράγκι να σώσει την ευρωζώνη».

Δύο συντελεστές ΦΠΑ, ή και τρεις, ανάλογα με την οπτική γωνία, φαίνεται πως περιλαμβάνει η πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, προς τους δανειστές, όπως διευκρίνισε μιλώντας στην εκπομπή «Ενικός» και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, εφόσον ένας «ΦΠΑ 23% σε μια κοινωνία που αγρίως φοροδιαφεύγει είναι ανόητος».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης «ο 23% ΦΠΑ σε μια κοινωνία σαν την δική μας είναι ανόητος. Ειδικά σε μία κοινωνία που αγρίως φοροδιαφεύγει. Μιλάμε για τους συντελεστές γιατί μας πιέζουν οι δανειστές».

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε στους δανειστές η κυβέρνηση προτείνει «ΦΠΑ 6,5% σε τρόφιμα, φάρμακα βιβλία εφημερίδες και ένα 15% για όλα τα υπόλοιπα». Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών «πρόκειται για αντιυφεσιακό και αναπτυξιακό μέτρο. Αλλά πλέον θα γίνεται μόνο με πλαστικό χρήμα. Διαφορετικά αν δηλαδή οι πληρωμές είναι με μετρητά αμέσως ο συντελεστής θα γίνεται 9 και 18% αντίστοιχα! Τα νησιά δικαιούνται να έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση. Θα έχουν την δυνατότητα να κρατούν τις αποδείξεις, να παίρνουν πίσω την διαφορά μεταξύ των δυο συντελεστών. Στη ΔΕΗ θα πληρώνεις με μετρητά γιατί η ΔΕΗ δεν φοροδιαφεύγει άρα εκεί μένει στο 15% ο ΦΠΑ.».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «η πρώτη αντίδραση της άλλης πλευρά ήταν "τέλεια"»!

Σε ότι αφορά την υπόθεση με την προώθηση του «bitcoin» απάντησε πως: «το ηλεκτρονικό χρήμα με ενδιαφέρει ως οικονομολόγο. Έλεγα πάντα πως ο αλγόριθμός του είναι εκπληκτικός και με ενδιέφερε ακαδημαϊκά.  Γενικά έχω γίνει γνωστός ως επικριτής του bitcoin. Με την συγκεκριμένη εταιρεία που ανέφερε το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας είχα σχέση η οποία όμως τελείωσε πριν γίνω υπουργός. Δούλεψα με μια μικρή εταιρεία πάνω σε όλα αυτά αλλά έφυγα από εκεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Το όνομα μου απλά έχει μείνει στο site της εταιρείας. Όσο αφορά το βίντεο είναι μια συνομιλία που είχα με έναν φοιτητή ο οποίος ήθελε μια συζήτηση για την σχολή του. Αυτό είναι όλο. Η λασπολογία μόνο θλίψη μου προκαλεί».