Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πώς οι Κινέζοι επενδυτές αγοράζουν golden visa στην Ελλάδα;

Το τοπίο του real estate αλλάζει μορφή από τους ξένους επενδυτές

Πώς οι Κινέζοι επενδυτές αγοράζουν golden visa στην Ελλάδα;

«Ο κινεζικός λαός έχει συνειδητοποιήσει από την αρχαιότητα ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν. Πρέπει να αγωνιστεί κανείς για να είναι ευτυχής» δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Αναμφίβολα, για τη χώρα της Άπω Ανατολής αυτή είναι μια περίοδος κατά την οποία αναπτύσσεται ραγδαία ο εθνικισμός και οικοδομείται σταδιακά το «όραμα» μιας ευημερούσας και εξωστρεφούς κοινωνίας.


Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας εμφανίζεται και δραστηριοποιείται διαρκώς ο εξ Ανατολών «επενδυτικός τουρισμός», ευρέως γνωστός με το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το πρόγραμμα «Golden Visa» ξεκίνησε με τον νόμο 4146/2013 και αφορά τη χορήγηση πενταετούς άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που αποκτούν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.

Ήδη στις ιστοσελίδες πολλών μεσιτικών γραφείων υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες για τις διαδικασίες που χρειάζεται να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Για παράδειγμα, διαβάζουμε ενδεικτικά ότι δικαιούνται είσοδο και διαμονή πενταετούς διάρκειας: «Οι πολίτες τρίτων χωρών που έχουν προσωπικά ή μέσω νομικού προσώπου, υπό την προϋπόθεση ότι τους ανήκουν εξ ολοκλήρου οι μετοχές ή τα εταιρικά μερίδια κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, το ελάχιστο ύψος της οποίας ανέρχεται σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ».


Τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις, απονέμοντας ιθαγένεια σε πολίτες τρίτων χωρών με την προϋπόθεση της επενδυτικής δραστηριότητας.

Το χρηματικό όριο για την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, όταν στην Ισπανία και στην Πορτογαλία αγγίζει τα 500.000 ευρώ.

Αγοράζοντας ένα ακίνητο στην Ελλάδα, λαμβάνουν την άδεια πενταετούς παραμονής (η οποία αυτομάτως ανανεώνεται, αν έχεις ακόμα στην κατοχή σου το ακίνητο) και ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουν χωρίς κανένα εμπόδιο στις 26 χώρες που ανήκουν στη συνθήκη του Σένγκεν. 


Στη χώρα μας την πρώτη θέση στη χορήγηση της βίζας διατηρούν οι Κινέζοι και ακολουθούν οι Ρώσοι και οι Τούρκοι.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του οργανισμού Enterprise Greece, από τα οποία διαπιστώνουμε ότι κατά το προηγούμενο έτος δόθηκαν σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων από την Κίνα 1.011 άδειες παραμονής, ενώ ο συνολικός αριθμός αδειών από το 2013 έχει ξεπεράσει τις 2.500.


Επιπρόσθετα, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης δείχνουν ότι η απόδοση του συγκεκριμένου προγράμματος έχει ξεπεράσει το 1 δισ., ενώ μελλοντικά προβλέπεται να αυξηθεί.

Άλλωστε, στη γειτονική Κύπρο, όπου το κατώτατο όριο για τη χορήγηση άδειας παραμονής είναι 2 εκατομμύρια ευρώ, επειδή σε αυτό περιλαμβάνεται και η χορήγηση διαβατηρίου, η απόδοση του προγράμματος πλησιάζει τα 4 δισ.

«Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες επενδυτών από την Κίνα που έρχονται και αγοράζουν πολυκατοικίες ή διαμερίσματα στην πρωτεύουσα.

Πρώτα απ' όλα, υπάρχουν αυτοί που αγοράζουν πολυκατοικίες, διαμορφώνουν τα διαμερίσματα και τα μεταπωλούν σε συμπατριώτες τους, εισπράττοντας το αντίστοιχο κέρδος, καθώς και αυτοί που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το κέρδος είναι αρκετά μεγάλο γι' αυτούς, αφού με την αγορά μιας πολυκατοικίας που βρίσκεται στην πρωταρχική της φάση και την ολοκλήρωσή της, η μεταπώληση πραγματοποιείται στο διπλάσιο του αρχικού κόστους ποσό» λέει στη LiFO ο Νίκος Σεπεντζής, ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου Cityhabitat που ειδικεύεται στο πρόγραμμα Μετανάστευσης στην Ελλάδα (Immigration Program), το οποίο περιλαμβάνει συνεργασία με μεγάλα λόμπι από χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Συρία, τα Αραβικά Εμιράτα, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Αυστραλία και η Αμερική.


Στη συνέχεια μας εξηγεί: «Αγοράζοντας ένα ακίνητο στην Ελλάδα, λαμβάνουν την άδεια πενταετούς παραμονής (η οποία αυτομάτως ανανεώνεται, αν έχεις ακόμα στην κατοχή σου το ακίνητο) και ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουν χωρίς κανένα εμπόδιο στις 26 χώρες που ανήκουν στη συνθήκη του Σένγκεν.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς και το χαμηλό όριο κόστους σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Συνήθως οι Κινέζοι επιλέγουν είτε παραθαλάσσιες τοποθεσίες, όταν πρόκειται για προσωπική χρήση, είτε το κέντρο της πόλης, όταν αφορά επενδυτικές δραστηριότητες και βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ο δεύτερος λόγος αφορά το γεγονός ότι η Αθήνα προσφέρει ασφάλεια, εν αντιθέσει με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις».


Όπως υπογραμμίζει ο κύριος Σεπεντζής, το πρόγραμμα αυτό έχει δημιουργήσει κι ένα είδος παραμεσιτείας, όπου επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες και τα κενά της νομοθεσίας του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» και εμφανίζονται ως μεσάζοντες, προσφέροντας διάφορες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να κερδοσκοπούν αποσπώντας πολλές χιλιάδες ευρώ.


«Συνήθως οι Κινέζοι επιλέγουν είτε παραθαλάσσιες τοποθεσίες, όταν πρόκειται για προσωπική χρήση, είτε το κέντρο της πόλης, όταν αφορά επενδυτικές δραστηριότητες και βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Είναι πολύ προσεκτικοί, εστιάζουν στη λεπτομέρεια –μπορεί να δουν πάρα πολλά διαμερίσματα– και ελέγχουν τα πάντα, ακόμα και τη γύρω τοποθεσία, για να αποφασίσουν.

Πάντως, είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κρίση του real estate» λέει ο κ. Σεπεντζής και προσθέτει: «Τις προηγούμενες μέρες νοίκιασα διαμέρισμα στον γενικό διευθυντή της Air China, εταιρείας η οποία αναμένεται να αυξήσει τις εβδομαδιαίες πτήσεις για Ελλάδα από τρεις, που είναι σήμερα, σε πέντε».


Αξίζει να επισημάνουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα αγοράστηκαν πολυκατοικίες από Κινέζους σε Κουκάκι, Κυψέλη και Άλιμο.

Παράλληλα, το έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους του Πεκίνου αναμένεται να επικεντρωθεί τους επόμενους μήνες στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ, όπως τονίζουν σύμβουλοι ακινήτων, πρόκειται για μια νέα αγορά η οποία έχει ήδη επηρεάσει τις αγοραπωλησίες στο κέντρο της Αθήνας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO