Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

"Μη σβήσεις το φώς"

Δείτε το αποκλειστικό film clip από την horror έκπληξη της χρονιάς

"Μη σβήσεις το φώς"

 

Δάδες, κεριά, LED, λάμπες δρόμου, προβολείς, νέον, φωτοβολίδες. Από τις απαρχές του κόσμου, οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους για να φωτίσουν το σκοτάδι και ν’ αποφύγουν τις σκιές και τα τρομακτικά πράγματα που κρύβονται σ΄αυτές. Όπως αναφέρει και ο παραγωγός της ταινίας "Μη Σβήσεις το Φως", Τζέιμς Γουάν -με μακρά πορεία στις ταινίες τρόμου και στα θρίλερ- το σκοτάδι τρομοκρατεί: «Όταν ήμασταν παιδιά μας είχαν πείσει ότι κάτι κρύβεται στην ντουλάπα ή κάτω από το κρεβάτι και αυτός ο φόβος δεν λέει να μας εγκαταλείψει, ακόμα και όταν μεγαλώνουμε. Η ταινία παίζει ακριβώς με αυτήν την ιδέα.»

 

Και είναι αλήθεια ότι η νέα ταινία "Μη Σβήσεις το Φως" που από τις 29 Σεπτεμβρίου βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες, παίζει περίτεχνα με την ιδέα του φόβου και έχει να δώσει μεγάλες συγκινήσεις σε όλους τους φίλους των ταινιών τρόμου. Η ιστορία που ελλοχεύει στο σκοτάδι, μας παρουσιάζει την Ρεμπέκα, που όταν έφυγε από το πατρικό της, πίστεψε ότι άφησε πίσω της τους φόβους που στοίχειωναν τα παιδικά της χρόνια. Μεγαλώνοντας, δεν ήταν ποτέ σίγουρη τι ήταν αληθινό και τι όχι, αφότου έσβηναν τα φώτα... Τώρα, ο μικρός της αδερφός, ο Μάρτιν, βιώνει τα ίδια ανεξήγητα και τρομακτικά γεγονότα που κάποτε δοκίμασαν την πνευματική της υγεία και απείλησαν την ασφάλειά της. Μια τρομακτική οντότητα, που συνδέεται μυστηριωδώς με τη μητέρα τους, Σόφι, επανέρχεται στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά όμως, η Ρεμπέκα θα πλησιάσει την αλήθεια, καθώς η ζωή όλων τους κινδυνεύει... όταν σβήνουν τα φώτα.

 

 

 

Όπως αναφέρει ο Σάντμπεργκ, είναι σίγουρο ότι το κοινό θα τρομάξει και θα ταυτιστεί με τους πρωταγωνιστές, επειδή η ταινία εστιάζει σ΄ ένα κοινό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης: το φόβο για το σκοτάδι, το φόβο για το άγνωστο. Ίσως και ν' αντιδράσει όπως στην περίπτωση της ταινίας «Jaws», μόνο που τώρα αντί να φοβάται να μπει στη θάλασσα, να φοβάται να σβήσει το φως!

 

Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στην ταινία μικρού μήκους του Ντέιβιντ Φ. Σάντμπεργκ. Ο Σάντμπεργκ έχει γράψει και σκηνοθετήσει μια σειρά ταινιών μικρού μήκους (Closet Space, Attic Panic), κερδίζοντας πολλούς διαδικτυακούς φίλους. Το Μη Σβήσεις το Φως όμως είναι στην ουσία το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, ένα μικρό διαμάντι τρόμου που ανέβασε στα social media αποκτώντας περίπου 100.000.000 views, γεγονός που έκανε το Χόλιγουντ να στρέψει το βλέμμα του στον νεαρό Σουηδό σκηνοθέτη.


Ο παραγωγός Λόρενς Γκρέι επικοινώνησε μαζί του για να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν σε μία ταινία μεγάλου μήκους, ενώ ταυτόχρονα στη λίστα του ήταν και ο εξαιρετικός σεναριογράφος Έρικ Χέισερερ και ο παραγωγός Τζέιμς Γουάν. Θα βασίζονταν στην αρχική ταινία μικρού μήκους του Σάντμπεργκ, αλλά θα προσέθεταν σ' αυτήν έναν πραγματικό δαίμονα, με λογική και σχέδιο... Οι Σάντμπεργκ, Γουάν, Χέισερερ και Γκρέι φαντάστηκαν μία οντότητα που να εμφανίζεται μόνο στο σκοτάδι, προσπαθώντας να βρει τρόπους να καταστρέψει όποιον βρίσκεται στο δρόμο της.

 

 

Πίσω από τις κάμερες

Μετά την επιθυμία των σκηνοθετών η ταινία να δείχνει όσο πιο φυσική και ρεαλιστική γίνεται, αποφασίστηκε τα γυρίσματα να γίνουν σχεδόν εξ' ολοκλήρου στην τοποθεσία Highland Park στα βορειοανατολικά του Λος Άντζελες, ενώ κάποια συμπληρωματικά – για πρακτικούς λόγους - στο κέντρο της πόλης.

 

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της Νταϊάνα, αλλά και τον τίτλο της ταινίας, ήταν ο φωτισμός. Εξίσου σημαντική ήταν και η απουσία του, καθώς ο σκηνοθέτης ήταν αποφασισμένος να μη χρησιμοποιήσει τις τυποποιημένες μπλε αποχρώσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως για τις νυχτερινές λήψεις στον κινηματογράφο, και στην οποία τα αντικείμενα παραμένουν σαφώς ορατά. Προτίμησε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «πραγματικό» σκοτάδι, απόλυτο, στο οποίο θα μπορούσε να κρύβεται ο,τιδήποτε. Στις κλασικές ταινίες με φαντάσματα, τα πνεύματα φωτίζονται με λευκό ψυχρό φως, όμως η Νταϊάνα καθόλη τη διάρκεια της ταινίας είναι μια σιλουέτα. Οποιοδήποτε φως, την κάνει να εξαφανίζεται. Οπότε το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το πως να φωτίσεις μία οντότητα που δεν μπορεί να υπάρξει στο φως.

 

Υπήρχαν περισσότερες επικίνδυνες σκηνές στην ταινία από ό, τι αρχικά αναμενόταν, επειδή όσο προχωρούσε η παραγωγή προέκυπταν όλο και περισσότερες ευκαιρίες για πλάνα στα οποία άνθρωποι εκσφενδονίζονται στον αέρα και πετιούνταν σε τοίχους. Μιας που η Νταϊάνα μπορεί να υπάρχει μόνο στο σκοτάδι, ο,τιδήποτε κρατά πέφτει στο έδαφος με το που τα φώτα ανάβουν.

 

 

 

 

 

 

Το "Μην σβήνεις το φως" είναι σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Φ. Σάντμπεργκ, ενώ και το σενάριο που επιμελήθηκε ο Έρικ Χέισερερ και είναι βασισμένο στην ταινία μικρού μήκους του Ντέιβιντ Φ. Σάντμπεργκ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τερέζα Πάλμερ, Γκάμπριελ Μπέιτμαν, Αλεξάντερ ΝτιΠέρσια, Μπίλι Μπερκ και Μαρία Μπέλο και προβάλλεται από σήμερα στις ελληνικές αίθουσες σε διανομή της Tanweer.