Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τουρκία: Αποφυλακίστηκε η καλλιτέχνις που είχε καταδικαστεί για μια ακουαρέλα

«Θα συνεχίσω τον αγώνα», δήλωσε η Ζέχρα Ντογάν μια μέρα μετά την απελευθέρωσή της

Τουρκία: Αποφυλακίστηκε η καλλιτέχνις που είχε καταδικαστεί για μια ακουαρέλα

Η Κούρδισσα δημοσιογράφος και καλλιτέχνις Ζεχρά Ντογάν αφέθηκε χθες ελεύθερη μετά από σχεδόν τρία χρόνια σε τουρκική φυλακή. 

Η Ντογάν μπήκε στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών το 2017 όταν σε μια ακουαρέλα της απεικόνισε μια κουρδική περιοχή μετά την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων. 

Ο τουρκικός στρατός είχε πυρπολήσει την περιοχή και την είχε καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό. 

Στην ακουαρέλα απεικονίζονται καπνοί ενώ διακρίνονται τουρκικές σημαίες. Παρότι η ακουαρέλα βασίστηκε σε μια φωτογραφία οι αρχές πίστεψαν πως αποτελεί στοιχείο που συνδέει την καλλιτέχνιδα με το ΡΚΚ το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. 

«Τιμωρήθηκα με δύο χρόνια και 10 μήνες [φυλακή] μόνο και μόνο επειδή ζωγράφισα τουρκικές σημαίες σε κατεστραμμένα κτίρια. Ωστόσο, αυτή [η τουρκική κυβέρνηση] προκάλεσε αυτό. Εγώ μόνο το ζωγράφισα», είχε γράψει η Ντογάν στο Twitter. 

Η ανάρτηση αυτή έχει πλέον διαγραφεί. 

Η υπόθεση της Ντογάν τράβηξε γρήγορα τα φώτα της δημοσιότητας ενώ η καλλιτέχνις υποστηρίχθηκε από ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από κοινότητες δημοσιογράφων και καλλιτεχνών. 

Toν Μάρτιο του 2018 o Banksy αφιέρωσε στην Ντογκάν μια τεράστια τοιχογραφία στη Νέα Υόρκη. Η τοιχογραφία είχε τίτλο «Ελευθερία στην Ζεχρά Ντογάν». 

Η Ντογάν ευχαρίστησε τον Banksy στέλνοντάς του ένα, όπως το αποκάλεσε, «απαγορευμένο γράμμα» από τη φυλακή. 

Η καλλιτέχνις ανέφερε πως ο Banksy επέστησε την προσοχή στον αγώνα της με την τοιχογραφία του και περιέγραψε τις λεπτομέρειες από τις φριχτές συνθήκες διαβίωσης στη φυλακή. 

Έκτοτε μίλησε ξανά για όσα πέρασε και ανέφερε πως για να δημιουργήσει τέχνη, χωρίς πρόσβαση στα παραδοσιακά μέσα, κατέφυγε στην χρήση φυτικής ύλης και αίματος περιόδου. 

Η ίδια υποστήριξε πως με τη φυλάκισή της μπόρεσε να δείξει την πραγματικότητα στην κουρδική περιοχή του Nusaybin, η οποία απεικονίζεται στο έργο. 

Μετά την απελευθέρωσή της το Twitter κατακλύστηκε από μηνύματα συμπαράστασης, ενώ μηνύματα απεύθυναν οργανώσεις από όλο τον κόσμο όπως οι PEN America, World Citizen, και At Risk Artists.

Πριν τη σύλληψή της η Ντογάν ήταν συντάκτρια στον φεμινιστικό ειδησεογραφικό οργανισμό JINHA.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε μετά την απελευθέρωσή της η Ντογάν αναφέρει πως είναι περισσότερο αποφασισμένη από ποτέ να συνεχίσει τη δουλειά της ως δημοσιογράφος και συγγραφέας. 

«Θα συνεχίσω τον αγώνα», δήλωσε. 

Με πληροφορίες από Artnet News