Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο Dimitris Dermanis έφτιαξε ένα πρωτότυπο βιντεο-πρότζεκτ ηλεκτρονικής μουσικής, ακολουθώντας 4 αυστηρούς κανόνες

Το παρουσιάζει στο LIFO.gr και εξηγεί ποιοι ήταν οι αυτοπεριορισμοί του

«Γεννήθηκα και ζω στην Αθήνα», μου λέει ο Δημήτρης το πρότζεκτ του οποίου μπορείτε να παρακολουθήσετε στην playlist πάνω. «Ενορχηστρώνω, ηχογραφώ, παίζω keyboards, φτιάχνω μουσική για θέατρο, διαφημίσεις και βέβαια γράφω τα προσωπικά μου προτζεκτ.

Τα μέσα μου είναι ηλεκτρονικά: συνθεσάιζερ, υπολογιστές, drum machines, samplers, home keyboards, κασετόφωνα αλλά και φυσικά όργανα, επεξεργασμένα. Γενικά ό,τι βγάζει ήχο με εξιτάρει, ειδικά αν είναι ηλεκτρονικό/ηλεκτρικό ή αν έχει πλήκτρα! Και όλα αυτά έχω την χαρά να τα μαθαίνω και σε άλλους ως καθηγητής Μουσικής Τεχνολογίας/Ηχοληψίας».

— Πώς ξεκίνησε το Music Toys Project;

Ξεκίνησε όταν θέλησα να κάνω μερικά demo με βίντεο και ήχο για διάφορα vintage όργανα στο YouTube. Τελικά βρήκα πιο ενδιαφέρον, καλλιτεχνικά, να φτιάχνω πλήρη κομμάτια με ελάχιστα όργανα κάθε φορά, τόσα όσα μπορούσα να ελέγξω ζωντανά.

Κάπου εκεί σκέφτηκα το όλο project, έβαλα τους αυτοπεριορισμούς μου, για να είναι συνεπές και voila! Η ονομασία Music Toys βγήκε αυθόρμητα όταν είδα πόσο με διασκέδαζε όλο αυτό.

— Ποιοι ήταν οι αυτοπεριορισμοί;

Όλα τα κομμάτια είναι φτιαγμένα με 4 βασικούς κανόνες.
1. Κάθε κομμάτι εκτελείται, ηχογραφείται και βιντεοσκοπείται ζωντανά.
2. Χρησιμοποιούνται μόνο hardware ηχητικά μηχανήματα, τόσα όσα μπορούν να ελέγθουν από εμένα σε πραγματικό χρόνο.
3. Η μουσική που παράγεται θα είναι οργανωμένος αυτοσχεδιασμός. Υπάρχουν από πριν sequences, beats και προγραματισμένοι ήχοι, ένα "σενάριο" αλλά και πλήρης ελευθερία αυτοσχεδιασμού ανάλογα την στιγμή και την εξέλιξη.
4. Ο υπολογιστής χρησιμοποιείται βοηθητικά σε ελάχιστα sequences που τρέχουν live, στην πολυκάναλη ηχογράφηση και στην μίξη. Δεν προστίθενται όργανα εκ των υστέρων παρά μόνο σε ελαχιστότατες περιπτώσεις.

— Δυσκολίες;

Το δύσκολο μέρος ήταν η εκτέλεση των κομματιών. Επειδή δεν ήθελα να κάνω διορθώσεις μετά, η εκτέλεση όφειλε να είναι άψογη, από την αρχή μέχρι το τέλος. Η βιντεοσκόπηση, το έκανε ακόμα πιο αγχωτικό...

Συνήθως ένα τέτοιο βίντεο μου έπαιρνε περίπου 2 μέρες να ολοκληρωθεί, μαζί με την πρόβα και τις δοκιμές.

Όταν ολοκληρώθηκαν 12 κομμάτια ένοιωσα πως έκλεισε ο κύκλος και έτσι χωρίς να το καταλάβω έγινε ένα ενιαίο project/live studio album, με τα σχετικα βίντεο που ήταν και η αφορμή για όλο αυτό.

Τα κομμάτια είναι εδώ στο "κατάστημα" μου στο bandcamp και όλα τα video σε αυτή την λίστα στο youtube.