Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Mία από τις παλαιότερες και πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες του κόσμου ανοίγει ξανά τις πύλες της

Η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Al Qarawiyyin στη Φεζ του Μαρόκου που χρονολογείται από το 859 μ.Χ. κάνει τα αποκαλυπτήρια της για το κοινό

Mία από τις παλαιότερες και πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες του κόσμου ανοίγει ξανά τις πύλες της

Το πανεπιστήμιο του Al Qarawiyyin στη Φεζ του Μαρόκου ιδρύθηκε από τη μουσουλμάνα Fatima Al-Fihri, το 859 μ.Χ. και από πολλές ιστορικές πηγές θεωρείται το παλαιότερο του κόσμου και το μοναδικό που λειτουργεί απρόσκοπτα για περισσότερους από 11 αιώνες.

Η υπέροχη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου αποτέλεσε για αιώνες φωτεινό φάρο γνώσης για χιλιάδες λόγιους, ποιητές και θεολόγους, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η πρόσβαση επιτρεπόταν μόνο σε ερευνητές.

Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, μία άλλη γυναίκα, η Καναδομαροκινή αρχιτέκτονας Aziza Chaouni αποφάσισε να κάνει μία ριζική ανακαίνιση στον υπέροχο χώρο της βιβλιοθήκης, με μία από τις πτέρυγες της να ετοιμάζεται να ανοίξει για το κοινό μέσα στη χρονιά. 

Η βιβλιοθήκη στεγάζει μία πλούσια συλλογή από 4.000 σπάνια βιβλία και αρχαία, αραβικά χειρόγραφα. Σύμφωνα με το Associated Press, ανάμεσα στα μοναδικά κομμάτια συμπεριλαμβάνεται και μία έκδοση του Κορανίου που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα.

Το πανεπιστημιακό συγκρότημα ιδρύθηκε από τη μουσουλμάνα Fatima Al-Fihri, η οποία κληρονόμησε την περιουσία του εμπόρου πατέρα της όταν η οικογένεια της μετακόμισε στην περιοχή από την Τυνησία. Σήμερα, το πανεπιστήμιο έχει μεταφερθεί σε πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις σε άλλη περιοχή της Φεζ, όμως το τζαμί και η βιβλιοθήκη παραμένουν στην αρχική τους θέση.

Η Chaouni, που κατάγεται από τη Φεζ, λέει ότι δεν γνώριζε για τη βιβλιοθήκη μέχρι τη στιγμή που της ανατέθηκε η ανακαίνισή της. Το αρχαίο συγκρότημα είχε υποστεί μεγάλες φθορές από το ξηρό κλίμα της περιοχής και την υγρασία. «Με την πάροδο των χρόνων, η βιβλιοθήκη υπέστη πολλές αλλαγές, αλλά συνέχιζε να αντιμετωπίζει βασικά, δομικά προβλήματα».

Χάρη στην ανακαίνιση, η βιβλιοθήκη εξοπλίστηκε με ηλιακούς συλλέκτες, αποχετευτικό σύστημα, ψηφιακές κλειδαριές για τα σπάνια βιβλία και κλιματισμό που θα επιτρέψει τη συντήρηση και την προστασία των σπάνιων χειρογράφων.

Με στοιχεία από Quarz, Tech Insider και tor.com