Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η εμπειρία του Πρίμο Λέβι από το Άουσβιτς σε μια εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Ένα δίωρο αφιέρωμα στον χημικό, συγγραφέα και επιζώντα του Ολοκαυτώματος

Η εμπειρία του Πρίμο Λέβι από το Άουσβιτς σε μια εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Την Παρασκευή 19 Απριλίου και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση αφιερωμένη στον Πρίμο Λέβι, στον Πύργο των Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με είσοδο ελεύθερη.

Το δίωρο αφιέρωμα ολοκληρώνει τον κύκλο εκδηλώσεων, «Λόγος 6», μία επιμέλεια του Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρου Ζουμπουλάκη.

Ο Πρίμο Λέβι (1919-1987), ήταν ένας ιταλοεβραϊκής καταγωγής χημικός και συγγραφέας που έχει χαρακτηριστεί από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα, Ίταλο Καλβίνο, ως «ένας από τους πιο προικισμένους λογοτέχνες του 20ού αιώνα».

Ο Λέβι εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς τον Φεβρουάριο του 1944, έναν χρόνο μετά την σύλληψή του ως μέλος αντάρτικης αντιφασιστικής ομάδας.

Όμως, ενώ ήταν μάρτυρας της βίας και της σκληρότητας των ανθρώπων στη χείριστη μορφή της, μπόρεσε να αντλήσει από αυτήν ένα μάθημα ανθρωπιάς, αφού δεν έπαψε να πιστεύει στις ανθρωπιστικές αξίες, στη δύναμη της αγάπης και της ανθρώπινης αλληλλεγγής.

Το βιβλίο του «Εάν αυτός είναι άνθρωπος» του 1947, δημοσιευμένο σε μία εποχή που δυσκολεύθηκε να βρεθεί εκδότης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα παγκοσμίως για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και αντιπροσωπεύει τη φωνή όλων όσων έζησαν τη βαρβαρότητα τους.

Η συγγραφική του πορεία περιλαμβάνει μία ποικιλία έργων που αποτυπώνουν τις εμπειρίες του από το Άουσβιτς με τέτοιο λογοτεχνικό τρόπο, έτσι ώστε να προάγει το καλό μέσα από την περιγραφή του κακού.

Η εκδήλωση θα χωριστεί σε δύο μέρη με τις ομιλίες «Η μαρτυρία ενός δικαίου» του δημοσιογράφου και συγγραφέα Θανάση Γιαλκέτση και «Πώς έζησαν αυτοί που σώθηκαν;» του επιμελητή της εκδήλωσης Σταύρου Ζουμπουλάκη.

Info

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ

Παρασκευή 19 Απριλίου, ώρα 19:30-21:30

Είσοδος ελεύθερη