Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ReMap 4: Tο μεγάλο διεθνές εικαστικό γεγονός επιστρέφει σε Κεραμεικό-Μεταξουργείο

Οι εκθέσεις, οι καλλιτέχνες, οι γκαλερί, η διοργάνωση.

ReMap 4: Tο μεγάλο διεθνές εικαστικό γεγονός επιστρέφει σε Κεραμεικό-Μεταξουργείο

Το φετινό ReMap, η διεθνής διοργάνωση τέχνης που θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια με εκθέσεις, καλλιτέχνες και επιμελητές απ' όλο τον κόσμο, είναι, παρά τον διεθνή της χαρακτήρα, μια αμιγώς αθηναϊκή διοργάνωση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, καταρχάς, η γειτονιά στην οποία διοργανώνεται. Η περιοχή του Κεραμεικού-Μεταξουργείου, παρά τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει, παραμένει μια γειτονιά παραδοσιακά αθηναϊκή, με έντονη αστική ομορφιά και χαρακτήρα, κάτι που η διοργάνωση φροντίζει να αναδεικνύει: γκαλερί, επιμελητές και καλλιτέχνες από τη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή καλούνται να δημιουργήσουν σε ετερόκλητους αθηναϊκούς χώρους, από υπόγεια μέχρι νεοκλασικά και διαμερίσματα του '60. Δεν είναι τυχαίο ότι το κομβικό σημείο της διοργάνωσης, το ReMap 4 infopoint, είναι μια ειδικά διαμορφωμένη παλιά αθηναϊκή αυλή κτιρίου στην πλατεία Αυδή. Οι επισκέπτες –το ReMap είναι δωρεάν και ανοιχτό στο κοινό– καλούνται να περιπλανηθούν στη γειτονιά με έναν χάρτη στο χέρι, μπαινοβγαίνοντας σε κτίρια και χώρους για να δουν εκθέσεις, περφόρμανς και events. Απ' ό,τι φαίνεται, η συνταγή λειτουργεί: τo ReMap 3 είχε πάνω από 20.000 επισκέπτες. Υπάρχει τόσο μεγάλο κοινό για την τέχνη στην Ελλάδα; «Το κοινό του ReMap είναι το φιλότεχνο ή δυνητικά φιλότεχνο κοινό εντός και εκτός Ελλάδος που ενδιαφέρεται για τη δημιουργία και την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, δηλαδή της τέχνης που δημιουργείται και αφορά το σήμερα και που πιθανώς να επηρεάζει το αύριο» ισχυρίζεται ο Ιάσων Τσάκωνας, ιδρυτής του ReMap.

Jack McConville, Stranger In A Strange School, 2013, oil on canvas, 131 x 96 cm
Marc Klee “Zwischenbrand – Interburning”, 2011, courtesy oft he artist
Kilian Rüthemann, Routinely Spectacular, 2012, 4 parts, Steel sheet 1mm 300 x 400 x 150 cm, Courtesy RaebervonStenglin, Zürich, photo: Gunnar Meier

Όπως δείχνουν οι αριθμοί, το φετινό ReMap θα είναι το μεγαλύτερο μέχρι τώρα. Θα παρουσιαστούν περισσότερες από 60 εκθέσεις, ανεξάρτητα projects και ειδικές εκδηλώσεις. Το τελικό αποτέλεσμα, πάντως, θα είναι –όπως και στις άλλες τρεις διοργανώσεις– ένα μείγμα από καταξιωμένους καλλιτέχνες, επιμελητές και γκαλερί και πρωτοεμφανιζόμενους ή ανερχόμενους. «Το ReMap 4 αισθανόμαστε ότι είναι ένα ώριμο ReMap. Αυτό το συμπεραίνουμε από τον μεγάλο αριθμό και την πολύ υψηλή ποιότητα των προτάσεων που δεχτήκαμε απ' όλο τον κόσμο, όπως και από την άμεση και ζεστή ανταπόκριση όσων καλέσαμε φέτος να συμμετάσχουν» ισχυρίζεται ο Ιάσων Τσάκωνας και προσθέτει: «Έχω την αίσθηση ότι έχει πάρει τη θέση του στη διεθνή σκηνή της σύγχρονης τέχνης ως μια διοργάνωση που πιθανόν να απαντάει σε κάποια σημεία στην ενεργή αναζήτηση της επόμενης φάσης στη σύγχρονη τέχνη, ιδίως εν μέσω της γενικότερης κρίσης που διέρχεται ο δυτικός κόσμος, της οικονομικής κρίσης και της κρίσης αξιών, που σίγουρα αφορούν άμεσα τον κόσμο της τέχνης σήμερα».

Achilles, untitled, 2013, spray & wall
This is Amateur, U.F.O (unidentified found object)
Dimitris Taxis /The man who carried the cut tree 2012 / gouache & oil on canvas , 146 x 234 cm
Caitlin Keogh, Executed in Deep Maroon, 2012, acrylic on MDF, 43×30.5 cm
sahib, you and me both II, 2013, steel and paint, 10 x 30x 10 cm – Courtesy Galleria Lorcan O’Neill Roma

To πρόγραμμα χωρίζεται σε 4 βασικούς άξονες: Gallery Shows, Ιndependent Projects, Institutions και Εvents. Στα Gallery Shows συμμετέχουν 23 γκαλερί απ' όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 11 από τις πιο καταξιωμένες ελληνικές γκαλερί. Την τιμητική της φέτος φαίνεται να έχει η Ιταλία με 5 συμμετοχές (ξεχωρίζουν η FedericoVavassori από το Μιλάνο και η Lorcan O' Neill από τη Ρώμη, ενώ η T293 από τη Νάπολη θεωρείται ιδιαίτερα cutting edge), η Ελβετία (η Galerie Eva Presenhuber ξεχωρίζει με τη διπλή έκθεση των Wyatt Kahn και Wesley Martin Berg) και η Βρετανία (πολύς κόσμος ανυπομονεί να δει το εκ Γλασκώβης Modern Institute, που έρχεται για 2η φορά στη διοργάνωση με την ατομική έκθεση του νέου καλλιτέχνη Alex Dordoy), ενώ δεν λείπουν η Αμερική (περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τη δουλειά της διάσημης νεοϋορκέζικης γκαλερί Μaccarone), η Τουρκία και η Γερμανία (η βερολινέζικη γκαλερί Peres Ρrojects φέρνει το solo show του Jeff Elrod, που αποτελεί ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα στον χώρο της τέχνης αυτήν τη στιγμή). Μεγάλη αναμονή υπάρχει και για το installation του James Turrel από την γκαλερί Gagosian.

Christian Rosa, untitled, 2013, mixed media on canvas, 200×180

Ο δεύτερος και πολύ σημαντικός άξονας του προγράμματος –και εδώ είναι που το ReMap πάντα ξεχωρίζει– είναι τα Ιndependent Ρrojects. Θα δούμε 34 projects από επιμελητές και ομάδες καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, πάντως, είναι ότι φέτος θα συμμετάσχουν και ομάδες με μόνιμη έδρα στην περιοχή (Ε.Δ.Ω., Παραμυθίας χωρίς όνομα, Θέατρο Συνεργείο) του Κεραμεικού-Μεταξουργείου.

Nana Sachini, now logic must take care of itself, installation, detail, 2013, mixed media, variable dimensions
Dylan Lynch, Falling Over, 2013, acrylic on steel, 30 ½ x 28 x 29 inches

Ο τρίτος άξονας έχει σχέση με τα ιδρύματα που συμμετέχουν φέτος (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης,  Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Κunsthalle Athena, Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός ΝΕΟΝ). Ανυπομονούμε να δούμε την έκθεση «Echoes of Silence» που θα παρουσιάσει ο Οργανισμός ΝΕΟΝ σε ένα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό της οδού Αγησιλάου. Σε επιμέλεια των Douglas Fogle και Δημήτρη Παλαιοκρασσά, η ομαδική έκθεση περιέχει έργα μερικών από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης τέχνης (Joseph Beuys, Louise Bourgeois κ.ά).

Eleni Bagaki, Rock, 2013, photograph, dimensions variable

Ο τέταρτος και τελευταίος άξονας αφορά τα events: περφόρμανς, συναυλίες και ειδικές δράσεις θα εμπλουτίσουν τη βραδιά των εγκαινίων και όχι μόνο. Το Camp Contemporary Art Meeting Point θα παρουσιάσει μια σειρά προβολών με τίτλο «An urban film map», μια έρευνα πάνω στην αστική τοπιογραφία και την καταγραφή της μέσα από φιλμ, ενώ το ελληνο-αυστριακό project «Dada Da Academy and Psychonavigation» θα ντύσει μουσικά το ReΜap 4, εμπλουτίζοντάς το παράλληλα με διαδραστικές παραστάσεις. Παράλληλα, η γκαλερί The Breeder θα συνεχίσει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις της, που είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2013 με τίτλο «The Bohemians», παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό τα στούντιο 4 καλλιτεχνών (Μιχάλης Κατζουράκης, Γιώργος Λαζόγκας, Γιώργος Ξένος, Κατερίνα Κανά) που ζουν και εργάζονται στο Μεταξουργείο και στον Κεραμεικό. Για το τέλος κρατήσαμε το πιο πιασάρικο event της διοργάνωσης: το «SοuzyTros» (!) και μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσουν την περφόρμανς «Choco Bam Bam», μοιράζοντας στο κοινό σοκολατένιες εκπλήξεις στην πλατεία Αυδή.

peake, bonrrrs, 2012, paint on polished stainless steel, 100×140 cm – Courtesy Galleria Lorcan O’Neill Roma
Jeff Elrod, Nobody Sees Like Us, MoMA PS1, 2013, Installation View, Courtesy MoMA PS1 and Peres Projects, Berlin, Photo: Matthew Septimus
sahib, back chat, 2013, black and white photographic print, 76.5 x 57.5 cm (with frame) – Courtesy Galleria Lorcan O’Neill Roma
Rona Yefman, DAS (Skates), 2013, Digital Print, Dimensions Variable
Michalis Katzourakis, studio view, 2013
Alan Michael, Untitled I, 2013, oil on canvas, 95 x 70 cm. Courtesy of the artist & Galerie Micky Schubert, Berlin
Giorgos Gripeos, Of People I Love and Things I don’t Know, 2013 (Gillis, printed photograph)

=====

Για περισσότερες πληροφορίες, www.remapkm.org

8/9-30/9/2013, Κεραμεικός-Μεταξουργείο
Εγκαίνια: Κυριακή 8/9, 17:00
Δευτέρα-Παρασκευή: 17:30-21:00
Σάββατο-Κυριακή: 12:00-21:00
Για τα events ισχύουν ειδικές µέρες και ώρες λειτουργίας
Είσοδος Ελεύθερη