Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Με αφορμή το “Ad Astra” επιστήμονες και αστροναύτες της NASA επιλέγουν τις αγαπημένες τους διαστημικές ταινίες

Σε πάνελ που διοργάνωσε πριν μερικές μέρες η εταιρεία παραγωγής της ταινίας “Ad Astra”, 20th Century Fox, επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν τέσσερις ειδικοί συνεργάτες της NASA οι οποίοι κλήθηκαν να επιλέξουν ποια ταινία επιστημονικής φαντασίας έχει εμπνεύσει το έργο τους

Με αφορμή το “Ad Astra” επιστήμονες και αστροναύτες της NASA επιλέγουν τις αγαπημένες τους διαστημικές ταινίες

Ξεκινώντας τις «εργασίες» αυτού του εκλεκτού πάνελ ειδικών της NASA, η οποία συμμετείχε στη δημιουργία του μελλοντικού αλλά ρεαλιστικού σύμπαντος του "Ad Astra", o συντονιστής της κουβέντας και σκηνοθέτης της ταινίας που μόλις έκανε πρεμιέρα και στις ελληνικές αίθουσες, Τζέιμς Γκρέι, έκανε στους τέσσερις καλεσμένους του την απόλυτη ερώτηση «σπασίκλα» όπως είπε χαριτολογώντας: «Ποια ταινία επιστημονικής φαντασίας σας έχει εμπνεύσει στο έργο σας;»

Οι απαντήσεις – κάποιες απ' αυτές «εκκεντρικές» - έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η ειδική ερευνήτρια της NASA σε θέματα προώθησης τζετ, Laura Kerber, επέλεξε την ταινία κινουμένων σχεδίων "Titan A.E." επειδή την συγκινεί όπως είπε η ιδέα του πώς μπορεί να κάνει επανεκκίνηση ο πολιτισμός ακόμα και μετά την καταστροφή του, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ακόμα ζωή στον πλανήτη: «Τι θα έπαιρνε κάποιος σε μια κιβωτό για να ξαναδημιουργήσει τον κόσμο; Μου αρέσει πολύ αυτή η ταινία και το soundtrack της που το ακούω συνέχεια όταν χαζεύω τον Άρη».

Titan A.E.

Ο Ron Manning, αρχιμηχανικός στο εργαστήριο προώθησης τζετ της NASA, δεν μπορούσε να σκεφτεί άλλη απάντηση από τη μνημειώδη ταινία του 1968 σε σκηνοθεσία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001: Οδύσσεια του διαστήματος»:

«Την είχα δει όταν βγήκε, έμοιαζε απόκοσμη αλλά σωστή και ταίριαζε απόλυτα με το όραμα που είχα για το διαστημικό μέλλον... Αυτό που με εντυπωσιάζει πιο πολύ στην ταινία είναι η χρήση της σιωπής. Έχουμε συνηθίσει να υπάρχει πάντα μουσική στο background όταν οραματιζόμαστε αστρόπλοια να περιφέρονται στο διάστημα αλλά υπάρχουν τόσες πολλές τέτοιες στιγμές στην ταινία που με μοναδικό soundtrack μια νεκρική σιωπή. Αυτό μου είχε φανεί τόσο έντονο και τόσο δυνατό και τόσο στοιχειωμένο...».

2001: Οδύσσεια του διαστήματος

Ο Steve Lee, επικεφαλής του πρότζεκτ εξερεύνησης των κρατήρων του Άρη, προτίμησε μια λιγότερο «έγκριτη» ταινία του είδους, την πρώτη κινηματογραφική εκδοχή του Star Trek που γυρίστηκε το 1979:
«Αγαπώ την αρχή ειδικά του 'Star Trek: The Motion Picture'. Αυτή την αισιόδοξη αντίληψη ενός μελλοντικού κόσμου με την ανθρωπότητα ενωμένη να εξερευνά τον γαλαξία και όλες τις δυνατότητες να χτιστεί ένας καλύτερο μέλλον».

Star Trek: The Motion Picture

Τέλος, η αστροναύτης της NASA, Tracy Caldwell Dyson, η οποία έχει συμμετάσχει ήδη σε δύο αποστολές στο «εξώτερο» σύμπαν, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να αποφασίσει ανάμεσα στον «Πόλεμο των άστρων» (1977) και στο "The Right Stuff" («Οι κατάλληλοι άνθρωποι», 1983), την μεταφορά στην οθόνη από τον Φίλιπ Κάουφμαν του ομώνυμου βιβλίου του Τομ Γουλφ για το χρονικό των 15 χρόνων του αμερικανικού προγράμματος, με τον Εντ Χάρις στο ρόλο του αστροναύτη Τζον Γκλεν:

«Ως παιδί, δεν είχα ποτέ εκφράσει την επιθυμία να γίνω αστροναύτης, μέχρι το γυμνάσιο. Όταν όμως είχα δει τον ΄Πόλεμο των άστρων' είχα εντυπωσιαστεί τόσο πολύ από τα ειδικά εφέ που χρόνια αργότερα τα φανταζόμουν όταν έτρεχα με τη μοτοσυκλέτα μου στην έρημο. Την πιο σημαντική ταινία όμως σε σχέση με το διάστημα την είδα αφότου είχα εκπαιδευτεί ήδη ως αστροναύτης και πρόκειται φυσικά για το 'The Right Stuff'».

Οι κατάλληλοι άνθρωποι (The Right Stuff)

Με στοιχεία από το Indie Wire