Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η πιο ανόητη selfie της χρονιάς έχει φόντο μια απόπειρα αυτοκτονίας

7 σκέψεις για αυτή την φωτογραφία.

Νέα Υόρκη, Γέφυρα του Μπρούκλιν. Ένας άντρας ετοιμάζεται να αυτοκτονήσει. Έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου που παρακολουθεί την σκηνή. Μεταξύ τους αυτή η γυναίκα η οποία ετοιμάζεται να βγάλει μια selfie με φόντο την απόπειρα αυτοκτονίας του νεαρού άντρα. Ανάμεσα στο πλήθος βρίσκεται και ένας δημοσιογράφος της New York Post ο οποίος πλησίασε την γυναίκα ζητώντας να μάθει το όνομα της. Εκείνη αισθάνθηκε αμήχανα όταν την ρώτησε το όνομα της, κοκκίνισε και έφυγε. Τελικά ο άντρας σώθηκε.

Μερικές σκέψεις για αυτή την φωτογραφία

1.

Αυτή η φωτογραφία λέει όλα όσα προσπαθούν να πουν τα κείμενα για την άσχημη συμπεριφορά μας μέσα στον ψηφιακό κόσμο. Για εμένα είναι μια από τις πιο δυνατές εικόνες της χρονιάς που φεύγει.

2.

Έχουν γραφτεί δικαιολογημένα ένα σωρό αρνητικά σχόλια για αυτή την άγνωστη γυναίκα. Δεν είναι η μόνη που έχει τέτοιου είδους συμπεριφορές στο δίκτυο. Συχνά βλέπω βίντεο και φωτογραφίες να αναρτούνται στο ίντερνετ και αναρωτιέμαι: Ο ψηφιακός κόσμος έχει σκοτώσει τον αυθορμητισμό μας; Είναι δυνατόν να έχουμε μετατραπεί σε ρομπότ; Πρώτα έρχεται η εικόνα μας και μετά οι αυθόρμητες αντιδράσεις μας απέναντι σε κάτι τρομακτικό, όπως η αυτοκτονία ενός ανθρώπου;

3.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος καταγράφει μια απόπειρα αυτοκτονίας και την ανεβάζει στο ίντερνετ. Τις αντιδράσεις δεν τις προκαλεί αυτό το γεγονός. Το πολύ άσχημο στην περίπτωση της είναι ότι μέσα από την απόπειρα αυτοκτονίας προβάλλει τον ίδιο της τον εαυτό. Είναι δυνατόν οι άνθρωποι να είναι τόσο χαζοί; Είναι δυνατόν κάποιους να κάνει «like» σε κάτι τέτοιο; Κάτι μέσα μου φωνάζει: «Ναι, είναι» και ίσως αυτή την φωνή να ακούει στη διαπασών και αυτή η γυναίκα.

4.

«Selfie» ήταν η λέξη του 2013. Είναι απίστευτο πως το hype μπορεί κάποιος να το φέρει στα άκρα. Να το «τερματίσει» με τρόπους που δεν σου περνούν από το μυαλό.

5.

«Μια "selfie" με φόντο έναν άνθρωπο που αυτοκτονεί είναι μια πρωτότυπη φωτογραφία. Δεν την έχει άλλος κανένας. Θα είμαι η σταρ της ημέρας στο δίκτυο» μπορεί να σκέφτηκε αυτή η γυναίκα. Όμως η πράξη της αν το καλοσκεφτείς μοιάζει κάπως πρωτόγονη και καθόλου «μοντέρνα». Θυμίζει τους ιθαγενείς που τους πετάνε καθρεφτάκια και βλέπουν έκπληκτοι τον εαυτό τους μέσα από αυτά. Αυτός ο πρωτογονισμός μέσα στο σουπερ-μοντέρνο ψηφιακό κόσμο ίσως εκλείψει στο μέλλον καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται. Ίσως και όχι. Ίσως όλα να είναι θέμα χαρακτήρα, παιδείας, αναφορών. Ίσως όλα να έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον άνθρωπο.

6.

Υπάρχει κάτι παρήγορο στην ιστορία. Η γυναίκα ντρέπεται και αρνείται να πει το όνομα της στο δημοσιογράφο. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι ίσως κατάλαβε το λάθος της αμέσως.

7.

Μπορεί αυτή φωτογραφία να είναι η αφορμή για να πούνε κάποιοι στον εαυτό τους: Σταμάτα να νοιάζεσαι για την εικόνα σου στο ίντερνετ και δες τι γίνεται γύρω σου.