Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το φετινό "θαύμα" του Αγίου Φωτός και η προσβολή στην κοινή λογική

"Ο ένας φοβήθηκε και κάηκε, ο άλλος άπλωσε το χέρι του με παρρρησία"

Κάθε χρόνο έχουμε και ένα θαύμα του Αγίου Φωτός στην Ιερουσαλήμ, έτσι έγινε και φέτος. Το θαύμα του 2013 ανήκει σε έναν Έλληνα. Ο Ιορδάνης Δαμιανός πιάνει την φλόγα του Αγίου Φωτός και δεν καίγεται. Δείτε το «θαύμα» στο 6o λεπτό του παρακάτω βίντεο και ακούστε την γλαφυρή περιγραφή του αρχιμανδρίτη Ιουστίνου Μπάρδακα όπου λέει χαρακτηριστικά: «O ένας φοβήθηκε και κάηκε το άλλο χέρι πήγε με παρρησία και δεν κάηκε. Είναι ακριβώς σαν τον Πέτρο που όταν δεν έβλεπε το Χριστό κατάματα άρχισε να βυθίζεται μέσα στα κύματα. Έτσι και εμείς κατά το πόσο βλέπουμε το Χριστό μέσα στα μάτια και ζούμε το Χριστό μέσα στην καρδιά μας αυξάνεται η πίστη μας. Δεν είναι αυτόματη η πίστη. Δεν είναι Fast Food».

 

 


 

Ελληνικά ηλεκτρονικά μέσα έγραψαν ότι για το θαύμα αναφέρθηκε το CNN.

 

Μερικές παρατηρήσεις για το θέμα:

1.

Όταν κάποιος σατίρισε μέσω Facebook πριν λίγους μήνες τα θαύματα του Παΐσιου βρέθηκε με χειροπέδες. Σατίρισε τα θρησκευτικά πιστεύω και με τη βοήθεια κάποιων χρυσαυγίτικων ούγκ που το έκαναν θέμα στη βουλή έγινε ΤΟ θέμα. Τώρα που σατιρίζουν την κοινή μας λογική με αυτά τα βιντεάκια που ηλεκτρονικοί φωστήρες μιλούν για «θαύμα» που ακριβώς πρέπει να απευθυνθούμε για αυτή την σάτιρα; Η σάτιρα στην κοινή λογική επιτρέπεται ενώ στα μη εξακριβωμένα θαύματα είναι προσβολή;

2.

Όταν μου γράφεις ότι για το «θαύμα μίλησε και το CNN» θέλω και βίντεο με την περιγραφή του δημοσιογράφου του CNN. Προφανώς έπαιξε η εικόνα από τα Ιεροσόλυμα. Αν έχουν φτάσει σε σημείο μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα να μιλούν για «θαύματα και φωτιές που δεν καίνε» θα ήθελα να το δω. Να δω και να ακούσω αν όντως αυτός ο ιός έχει εξαπλωθεί εκεί που λες. Στην αντίθετη περίπτωση είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

3.

«Η πίστη δεν είναι Fast Food» λέει ο αρχιμανδρίτης στο βίντεο. Όμως αυτή την πίστη την διαφημίζουν τηλεοπτικά σαν να είναι φαστφουντάδικο. Όπως ο άλλος καταπίνει το μπέργκερ και αισθάνεται πεταλούδες στο στομάχι του (και αυτό φαίνεται στην οθόνη) έτσι ακριβώς ο άλλος απλώνει το χέρι στο Άγιο Φως και εκστασιάζεται με τις κάμερες πάνω του. Και κάθε χρόνο την ίδια μέρα.

4.

Περίμενε το καινούριο i-phone για να αισθανθείς ότι «ζεις στην ψηφιακή εποχή που αλλάζει ο κόσμος με απίστευτη ταχύτητα». Τώρα άνοιξε την τηλεόραση ή το ίντερνετ και δες που υποδέχονται το Άγιο Φως με τιμές αρχηγού κράτους. Εκεί που κολυμπάμε μέσα στα νερά της ψηφιακής αναγέννησης όλο και κάποια μεσαιωνική τσούχτρα θα ανακόψει την πορεία μας με τα τσιμπήματα της. Βοήθεια μας!