Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πώς θα αποφύγω τη στράτευση; Γιατί είναι υπόχρεοι στράτευσης μόνο οι άνδρες;

Επίσης: Αν ο δήμαρχος της πόλης μου είναι χρυσαυγίτης, μπορώ να κάνω τον πολιτικό μου γάμο αλλού;

1.

Καλημέρα σας.
Έχω ακούσει για κάποιον όρο «ιδιοχρησία του μισθωτή μετά από 20ετία» και θα ήθελα να μάθω αν αληθεύει και αν ναι ποιά η σημασία του.

Γιάννης

Αγαπητέ Γιάννη,

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εκείνος που ασκεί τη φυσική εξουσία επί ακινήτου «με διάνοια κυρίου» για μια εικοσαετία, γίνεται κύριος του ακινήτου με τη λεγόμενη «έκτακτη χρησικτησία» (όχι ιδιοχρησία). Τι σημαίνει αυτό το «με διάνοια κυρίου»; Η διάνοια κυρίου συνίσταται στην πρόθεση του έχοντος αυτήν προσώπου για διαρκή, απεριόριστη και αποκλειστική εξουσίαση του ακινήτου, όμοια ή ανάλογη με εκείνη που απορρέει από το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας. Η διάνοια κυρίου εκδηλώνεται με τη μεταχείριση του πράγματος με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να το μεταχειριστεί ο ιδιοκτήτης, χωρίς να απαιτείται απαραίτητα και να έχει αυτός την πεποίθηση ότι έχει κυριότητα.

Αν λείπει η «διάνοια κυρίου, υπάρχει απλή κατοχή του ακινήτου, η οποία, όμως, μόνη δεν μπορεί να οδηγήσει σε κτήση κυριότητας με χρησικτησία. Μόνο κατοχή υπάρχει, όταν η σωματική εξουσία, ολική ή μερική, ασκείται κατά κανόνα, στο όνομα άλλου με βάση κάποια νόμιμη ή υποτιθέμενη ενοχική σχέση, όπως η μίσθωση.

Άρα, η μίσθωση δεν οδηγεί σε χρησικτησία. Προσοχή: εάν ο μισθωτής σταματήσει να σου πληρώνει το ενοίκιο και παραμείνει στο ακίνητο ανενόχλητος, τότε μετά από 20 χρόνια μπορεί να επικαλεστεί χρησικτησία.

_____________

2.

Καλησπέρα..Υπάρχει τρόπος να αποφύγεις το στρατό χωρίς κυρώσεις; Επίσης δεν αποτελεί έμμεση διάκριση μεταξύ αντρών και γυναικών!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Γιάννης

Αγαπητέ Γιάννη,

Οι περιπτώσεις αποφυγής στράτευσης είναι οι εξής:

(Α) Ο μόνος νόμιμος τρόπος είναι η απαλλαγή από τη στράτευση λόγω κρίσης ότι κάποιος είναι ακατάλληλος για στράτευση λόγω νοσήματος, πάθησης ή άλλης σωματικής ή ψυχολογικής βλάβης ( η γνωστή κατηγορία ικανότητας Ι5)

(Β) Κατά τα λοιπά, οι ανυπότακτοι αντιμετωπίζουν κυρώσεις. Η ανυποταξία είναι πλημμέλημα και τιμωρείται με φυλάκιση και πρόστιμο 6.000 ευρώ ή/και με επιπλέον υποχρέωση στρατιωτικής θητείας. Οι συνέπειες της ανυποταξίας αίρονται μόλις κάποιος συμπληρώσει τα 45 χρόνια που είναι και το όριο ηλικίας των στρατεύσιμων. Ο ανυπότακτος που συμπλήρωσε το 35ο έτος ηλικίας μπορεί επίσης να υπηρετήσει 30 μέρες θητεία και να εξαγοράσει το υπόλοιπο. Υπάρχει διαφορά μεταξύ ανυποτάκτων εσωτερικού (που μένουν στην Ελλάδα) και ανυποτάκτων εξωτερικού. Αν μένεις στο εξωτερικό δικαιούσαι να έρχεσαι στην Ελλάδα 30 ημέρες το χρόνο καθώς και σε περιόδους εκλογών.

(Γ) Εάν ο λόγος που θέλεις να αποφύγεις τη στράτευση είναι ότι είσαι αντιρρησίας συνείδησης, ο στρατός πλέον δίνει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν αντί για τη στρατιωτική τους θητεία, να εκπληρώσουν τη λεγόμενη «εναλλακτική θητεία».

Σχετικά με το θέμα της διάκρισης που θέτεις:

Η διάκριση δεν είναι «έμμεση» όπως λες αλλά … άμεση. Το θέμα είναι ότι το νομικό μας σύστημα δεν απαγορεύει τις διακρίσεις γενικά. Απαγορεύει μόνο τις «αθέμιτες» διακρίσεις. Τα δικαστήρια στην Ελλάδα έχουν κρίνει ότι η στράτευση μόνο των ανδρών δεν συνιστά αθέμιτη διάκριση εις βάρος τους καθώς δικαιολογείται από σοβαρούς λόγους και τηρεί την αρχή της αναλογικότητας. Πάντως πληροφοριακά, η ΝΔ έχει προτείνει στο παρελθόν την προαιρετική στράτευση των γυναικών ενώ η ΧΑ την υποχρεωτική τους στράτευση.

Για το ίδιο θέμα από ευρωπαϊκή σκοπιά, σε παραπέμπω στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση C-186/01, Alexander Dory κατά Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (μπορείς να τη βρεις στο διαδίκτυο) όπου εξηγεί γιατί το κοινοτικό δίκαιο δεν απαγορεύει την επιβολή της υποχρεώσεως εκπληρώσεως στρατιωτικής θητείας μόνο στους άνδρες.

_____________

3.

Έχω την εξής απορία: Σε περίπτωση που θέλω να κάνω πολιτικό γάμο, αλλά στο Δήμο που ανήκω (υποχρεωτικά εκεί δεν πρέπει να πάω;) ο Δήμαρχος ή ο Αντιδήμαρχος που είναι υπεύθυνος για αυτή τη διαδικασία είναι χρυσαυγίτης, μπορώ να ζητήσω να με παντρέψει κάποιος άλλος ή να πάω σε άλλο Δήμο; Ευχαριστώ.

 

Αγαπητή/-έ,

Η νομοθεσία προβλέπει ότι τα άτομα που θέλουν να τελέσουν γάμου παίρνουν άδεια γάμου το καθένα από τον δήμαρχο του τόπου της κατοικίας τους αλλά πολιτικός γάμος τελείται από τον δήμαρχο του τόπου της εκλογής τους. Συνεπώς, παίρνεις άδειες γάμου από το δήμο σου (με τον χρυσαυγίτη δήμαρχο) και πας να κάνεις τον πολιτικό γάμο στη Θεσσαλονίκη να σε παντρέψει η λατρεία ο Μπουτάρης!

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.