Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πώς επικυρώνουμε μια μετάφραση;

Επίσης: η ανάθεση των δημόσιων έργων στους δήμους, ένα διαζύγιο & η δικηγορία

1.

 

Αγαπητέ Χρήστο,
θα ήθελα τα φώτα σου για την διαδικασία που πρέπει ν ακολουθήσω για μετάφραση και επικύρωση του Lower ώστε να μπορώ να το χρησιμοποιήσω σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Εννοείται ότι θέλω να έχω στα χέρια μου μια επικυρωμένη μετάφραση από την οποία να μπορώ να βγάζω ακριβή αντίγραφα στα ΚΕΠ χωρίς να πληρώνω κάθε φορά €20-€30 σε δικηγόρο για επικύρωση ξανά.
Έχω ρωτήσει στο British Council, στα ΚΕΠ και δικηγόρους και ο καθένας μου λέει κάτι διαφορετικό!
Σε παρακαλώ δώσε μου μια υπεύθυνη απάντηση (εννοείται για την λιγότερο κοστοβόρα λύση)!
Σ ευχαριστώ πολύ

Δήμητρα από Τούμπα Θεσσαλονίκης

 

Αγαπητή Δήμητρα,


Όταν υποβάλλονται ως δικαιολογητικά ενώπιον του ΑΣΕΠ, οι τίτλοι σπουδών ξένης γλώσσας πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα. Αυτό που κάνεις είναι το εξής: παίρνεις το επικυρωμένο αντίγραφο του Lower μαζί με την επίσημη μετάφρασή του (εννοείται μετάφραση από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ή από δικηγόρο), αυτά τα δυο τα βγάζεις όσες φωτοτυπίες θέλεις τις οποίες επικυρώνεις σε ένα ΚΕΠ ως ακριβή αντίγραφα και αυτά τα επικυρωμένα ακριβή αντίγραφα μπορείς να τα χρησιμοποιείς σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

_____________

2.

 

Μπορεί κάποιος δήμαρχος (εργολάβος στο επάγγελμα) επί θητείας του, να πάρει εργολαβικό έργο ΕΣΠΑ αξίας 5.000.000 ευρώ, να χάσει κατόπιν τις εκλογές και να εκτελέσει ο ίδιος το έργο ενώ παράλληλα είναι και στην αντιπολίτευση; 

Νικος

 

Αγαπητέ Νίκο,

Κατ’ αρχήν υποθέτω το έργο δεν ανατέθηκε στον ίδιο το δήμαρχο ως πρόσωπο αλλά προφανώς σε κάποια εταιρία συμφερόντων του. Το να είσαι δήμαρχος και να ανατεθεί σε εταιρία που σου ανήκει ένα έργο από το Δήμο δεν είναι απαραίτητα παράνομο, όσο κι αν μοιάζει ύποπτο πολιτικά. Εάν η ανάθεση του έργου έγινε με τήρηση των κανόνων και διαδικασιών που προβλέπονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία (και κυρίως αν τηρήθηκε σε όλα τα στάδια ης διαγωνιστικής διαδικασίας μέχρι και την ανάθεση του έργου η αρχή της αμεροληψίας της Διοίκησης), καλώς έγινε και βεβαίως καλώς εκτελείται κατόπιν το έργο.

_____________

3.

 

Αγαπητέ Κρις,
Θα ήθελα να με διαφωτίσεις σε ένα θέμα.. Υπήρχε ένας γάμος αλλά έφτασε στο τέλος του.. Οι διαδικασίες διαζυγίου ξεκίνησαν το 2008 συναινετικά. Έφτασαν μέχρι και το 2ο δικαστήριο..δλδ λίγο πριν βγεί το διαζύγιο. Όμως μετα το 2ο δικαστήριο η άλλη πλευρά έπαιρνε συνέχεια αναβολές και η υπόθεση απο τότε έχει μείνει εκεί. Αν υποθέσουμε οτι υπάρχει σκοπιμότητα απο την άλλη πλευρά και πλέον το πάει επιθετικά και όχι συναινετικά τί κινήσεις πρέπει να γίνουν για να βγεί το διαζύγιο σύντομα,δεδομένου οτι έχει περάσει η τετραετία. Παίρνοντας πάντα τις χειρότερες πιθανότητες απο την άλλη πλευρά.. Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων!

Relax

 

Αγαπητή/-έ Relax,

Στις υποθέσεις συναινετικών διαζυγίων που εκδικάζονται με το παλαιό σύστημα (των 2 συζητήσεων) εάν η άλλη πλευρά δεν έρθει στη δεύτερη συζήτηση ή δεν συναινεί πλέον στο δικαστήριο, τότε αναγκαστικά πρέπει να γίνει αγωγή διαζυγίου λόγω ισχυρού κλονισμού του γάμου. Εάν οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση συνεχώς για τουλάχιστον δύο χρόνια, ο γάμος θα λυθεί από το δικαστήριο. Δεν είναι ιδιαίτερα σύντομη διαδικασία αλλά δεν υπάρχει άλλη.

_____________

4.

Ποσες δικες εχεις χασει ?

Ανώνυμος

Αγαπητέ,
Σύμφωνα με το νόμο ο δικηγόρος απαγορεύεται να δημοσιοποιεί των αριθμό υποθέσεων που χειρίζεται ή τα ποσοστά επιτυχίας του και οποιαδήποτε σχετική πληροφορία. Συνεπώς, δεν μπορώ να σου απαντήσω στο ερώτημα που θέτεις.

______

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά.

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.