Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η μεταφορά των ζώων και η πόρτα της πολυκατοικίας

Επίσης: η ονοματοδοσία χωρίς βάπτιση και η καταγγελία της διαφθοράς

Η μεταφορά των ζώων και η πόρτα της πολυκατοικίας

1.

 

Αγαπητέ Κρίς,

Τι προβλέπει ο νόμος για μεταφορά οικόσιτου ζώου (σκύλος, γάτα, κουνέλι ή πτηνό) με λεωφορείο και γενικά μέσα μαζικής μεταφοράς;

Νάσια 

Αγαπητή Νάσια,

Ο νόμος επιτρέπει τη μεταφορά «μικρών ζώων συντροφιάς» σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους. Ειδικώς τα πλοία πρέπει υποχρεωτικά να υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά κλουβιά, προστατευόμενα από αντίξοες καιρικές συνθήκες. «Μικρά ζώα συντροφιάς» είναι τα ζώα με βάρος μέχρι 10 κιλά και τα οποία συντηρούνται από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς. Ειδικά οι σκύλοι βοήθειας (για τυφλούς) εφόσον φέρουν λουρί και φίμωτρο μπορούν να μεταφέρονται χωρίς κλουβί μεταφοράς και ανεξάρτητα από το μέγεθος τους.

_____________

2.

 

Κύριε Γραμματίδη καλησπέρα.

Θα ήθελα να μάθω τι προβλέπει ο νόμος σχετικά με το 24ωρο κλείδωμα στις εξώπορτες των πολυκατοικιών και για το γεγονός ότι ενώ υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα θυροτηλεφώνου/ θυροτηλεόρασης δεν έχει ενεργοποιηθεί.

geitonas

Αγαπητέ geitona,


Δεν υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη για το 24ωρο κλείδωμα ή για την θυροτηλεόραση. Αυτά ρυθμίζονται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας ή με συμφωνία των ενοίκων. Ειδικά για τις εξώπορτες πάντως, η νομοθεσία για την πυροπροστασία των κτιρίων προβλέπει ότι η πόρτα εξόδου πρέπει να μπορεί «να ανοίγει αμέσως προς την πλευρά της όδευσης διαφυγής», ενώ οι κλειδαριές πρέπει να είναι τέτοιου τύπου «ώστε να μην απαιτείται η χρησιμοποίηση κλειδιού για ν’ ανοίξουν προς την κατεύθυνση της διαφυγής».

_____________

3.

 

Αγαπητέ Χρήστο.

Χρειάζεται θρησκευτική τελετή για την ονοματοδοσία των παιδιών ενός ζευγαριού?

Β.

Αγαπητέ Β.,

Όχι, δεν απαιτείται να προηγηθεί θρησκευτική τελετή για την ονοματοδοσία (κτήση ονόματος) η οποία είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από τη βάπτιση (κτήση θρησκεύματος). Η ονοματοδοσία γίνεται στο Ληξιαρχείο του τόπου όπου έχει δηλωθεί η γέννηση ή στον τόπο μονίμου κατοικίας των γονέων, με σύνταξη σχετικής ληξιαρχικής πράξης παρουσία των γονέων.

_____________

4.

 

Κρις

θα ηθελα να σε ρωτησω που μπορούμε να καταγγείλουμε δικαστες που εχουν διαπλοκι με δικιγορους;

Ε.

Αγαπητή Ε.,

Κάθε αξιόποινη πράξη πρέπει να καταγγέλλεται είτε στον Εισαγγελέα είστε στις αστυνομικές αρχές. Μια τόσο σοβαρή καταγγελία εγώ θα την έκανα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που μπορεί να την διερευνήσει καταλλήλως. Για περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση μπορείς απευθυνθείς στην «Διαφάνεια Τώρα!», την πρωτοβουλία της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς» είτε τηλεφωνικά στο 10190 είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://www.transparency.gr/diafaneiatora/

______

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά.

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.