Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο ερωτευμένος Ελύτης

Ένα ταξίδι στον κόσμο του Ελύτη, στο ερωτικό νησί της Κέρκυρας, στον χρόνο και στα πολιτικά δρώμενα - από τον Φίλιππο Φιλίππου

Ο ερωτευμένος Ελύτης

Της Βίκυς Βασιλάτου-Σαρρή από το bookpress

Ένα ταξίδι στον ερωτικό κόσμο του Ελύτη, στο ερωτικό νησί της Κέρκυρας, στον χρόνο, στα πολιτικά δρώμενα. Ένας πολλά υποσχόμενος προορισμός που με έλκυσε εξαρχής. Μέσα από τον Ερωτευμένο Ελύτη του Φίλιππου Φιλίππου, περιηγήθηκα στο Νησί των Φαιάκων, συνάντησα στο καφέ «Μαύρος Γάτος» τον Ελύτη, τον Εμπειρίκο, τον Λουίζο, τον Καραγάτση, ήπια τσάι με την οικογένεια του βρετανού συγγραφέα, Lawrence Darrel, και την κερκυραϊκή αφρόκρεμα, διάβασα ποίηση, συζήτησα πολιτικά, συμμετείχα στην όλο σασπένς διαλεύκανση ενός έρωτα.

Ο Φίλιππος Φιλίππου, με αφορμή την φοίτηση του Ελύτη στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών το 1937, αποφασίζει να ετοιμάσει τις βαλίτσες του συγγραφέα/αφηγητή του και να του βγάλει εισιτήριο για την Κέρκυρα όπου θα περπατήσει στους δρόμους που περπάτησε πριν από εβδομήντα πέντε σχεδόν χρόνια κι ο ποιητής με τους φίλους και γνωστούς του, θα συναντήσει ανθρώπους που τον ήξεραν ή άκουσαν να μιλούν για αυτόν· εν ολίγοις, θα αναβιώσει την εννεάμηνη κοντά διαμονή του στο νησί. Και μαζί με αυτόν, ακολουθούμε κι εμείς τα χνάρια τόσο του αφηγητή όσο και του ποιητή, νοσταλγώντας αυτή την άλλη εποχή, μια εποχή που γέννησε σπουδαία μυαλά, που έσφυζε από εμπνεύσεις, που μύριζε έρωτα.

Ανατρέχοντας στο Άξιον Εστί, τα Ρω του έρωτα, το Μαρία Νεφέλη, το Ήλιος ο Πρώτος, τον Μικρό ναυτίλο, στην τότε ταραχώδη πολιτικά εποχή, σε γυναικεία ονόματα όπως Έλενα, Μαργαρίτα, Μαρή, Ρωξάνη, Μαργκό, Κύνθια, ο συγγραφέας μάς αποκαλύπτει έναν πολιτικό πίνακα με πινελιές στα χρώματα της ποίησης και του έρωτα.

Έως τον Ερωτευμένο Ελύτη, είχα διαβάσει -αποσπασματικά, οφείλω να ομολογήσω- την ποίηση του νομπελίστα και είχα ανατρέξει σε κάποιες αναλύσεις του Μάριο Βίττι και της Αγγέλας Καστρινάκη (στις οποίες αναφέρεται μάλιστα και ο Φιλίππου). Έως τον Ερωτευμένο Ελύτη, απλώς έριχνα μια φευγαλέα ματιά. Ο Φίλιππος Φιλίππου όμως κατάφερε το ακατόρθωτο.

Σκιαγραφώντας το πορτραίτο ενός Ελύτη άνθρωπου· ενός νέου που ψάχνει την ποιητική του ταυτότητα, επηρεασμένου από τον García Lorca, τον Henry Miller, μα κυρίως από τον Εμπειρίκο· ενός άνδρα που γοήτευε με τον λόγο του τους άνδρες και με το παρουσιαστικό του τις κοπέλες· ο Φιλίππου μου διέγειρε την περιέργεια σε σημείο να διαβάσω τις 346 σελίδες της έρευνάς του χωρίς να πάρω ούτε μια ανάσα· ξέρει πώς να κρατάει σε εγρήγορση τον πιο αντιδραστικό και δυσκολόπιστο αναγνώστη. Κι όχι μόνο με έπεισε με την ενδελεχή έρευνά του και με την αξιόλογη πένα του, μα το βιβλίο του ήταν μια πρόσκληση/πρόκληση για να γνωρίσω πιο ουσιαστικά τον Ελύτη και τον μαγευτικά ποιητικό κόσμο του.

Ο Φίλιππος Φιλίππου κατάφερε το ακατόρθωτο, γιατί μόλις τελείωσα την ανάγνωση του Ερωτευμένου Ελύτη του, ανέτρεξα ευθύς αμέσως στην Ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη (εκδόσεις Ίκαρος, 2008), που έστεκε αγέρωχη στη βιβλιοθήκη μου, και διάβασα ξανά και ξανά τα ποιήματα του νομπελίστα, απολαμβάνοντας αυτή τη φορά κάθε του λέξη, κάθε του στίχο, κάθε του ποίημα, επιθυμώντας να κατανοήσω ακόμα περισσότερο τον άνθρωπο, τον ποιητή, που κρύβεται πίσω και μέσα στην ποίηση...

Ο ερωτευμένος Ελύτης
Φίλιππος Φιλίππου
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2011