Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Μαρία Κοκκίνου θέλει να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα κτίρια στην Ελλάδα

Η αρχιτέκτονας πίσω από το πρότζεκτ «Green Plaza» μας μιλά για τα οφέλη των «πράσινων κτιρίων» και την αναβάθμιση ενός τοπόσημου για την περιοχή του Αμαρουσίου.

Η Μαρία Κοκκίνου θέλει να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα κτίρια στην Ελλάδα

— Καταρχάς, τι είναι το Green Plaza;

Ένα συγκρότημα γραφείων επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι που αποτελείται από 3 όγκους. Είναι περίπου 12.000 τ.μ. και αναμένεται να αποτελέσει τοπόσημο για την περιοχή, αλλά και έργο-σταθμό για την αναμόρφωση υπαρχόντων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα.

— Πείτε μας μερικά λόγια για την ιστορία του.

Το κτίριο αυτό κατασκευάστηκε στα τέλη του 1980 με μελετητή αρχιτέκτονα τον Τάσο Μπίρη και κατασκευαστή τον Η. Μπαρμπαλιά, αποτελώντας σημείο αναφοράς τόσο λόγω της κομβικής του θέσης όσο και λόγω του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής του, η οποία ήταν ιδιαίτερα πρωτοποριακή για την εποχή.


— Τι σκοπεύετε να κάνετε εκεί; Ποιο είναι το όραμά σας για τον χώρο και πώς θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα του κτιρίου;

Η εταιρεία Grivalia, ιδιοκτήτρια των κτιρίων, ανέθεσε, μετά από σχετικό διαγωνισμό, την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου στο γραφείο Κοκκίνου - Κούρκουλας, καθώς και σε άλλους εξειδικευμένους συνεργάτες, όπως η κυρία Λυμπεροπούλου, που είναι η αρμόδια αρχιτέκτονας εξωτερικού χώρου, ισογείου και εισόδων κτιρίου. Στο πλαίσιο αυτής της αναβάθμισης μπήκαν αλουμινένιες περσίδες, κινητές επί οριζόντιου και κατακόρυφου άξονα, στον ήδη διαμορφωμένο κάναβο του κτιρίου. Οι περσίδες αυτές τοποθετήθηκαν στην εξωτερική παρειά του μπετονένιου πλαισίου που αρχικά χαρακτήριζε το κτίριο, ώστε να αποκατασταθεί μία ενιαία όψη, όπου όμως διατηρείται η υπόμνηση του τετραγωνικού κάναβου. Το πλέξιμο των οριζόντιων και κατακόρυφων περσίδων διαμορφώνει την όψη σαν μια επιφάνεια σκακιέρας. Συγχρόνως, κατασκευάζεται στον μεσαίο όγκο φυτεμένο δώμα, το οποίο έχει άμεση πρόσβαση από τους εργασιακούς χώρους, ώστε, πέρα από το να συνεισφέρει ενεργειακά στο κτίριο, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκτόνωσης των εργαζομένων.


— Τι χρειάζονται τέτοιου είδους χώροι ώστε να αφομοιωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το αστικό περιβάλλον;

Για την καλύτερη αφομοίωση από το αστικό περιβάλλον, τέτοιου είδους κτίρια πρέπει να συνδυάζουν τη θετική αισθητική συμβολή του συγκροτήματος στην περιοχή και συγχρόνως να προσφέρουν πρόσβαση και δυνατότητες αξιοποίησης στους κατοίκους της μέσω των ισόγειων καταστημάτων και των χώρων στάσης, εξυπηρετώντας πάντα και τον κύριο στόχο, που είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.


— Έχετε αναλάβει και άλλα τέτοιου είδους πρότζεκτ;

Το γραφείο μας έχει ασχοληθεί με αντίστοιχα έργα υπαρχόντων κτιρίων, όπως αυτό του ΟΤΕ στην Πατησίων και το κτίριο της Εθνικής στην Πειραιώς 260, αλλά και με νέα κτίρια, όπως το Shop and Trade και το κτίριο του ΟΤΕ στην Παιανία, που του έχει απονεμηθεί η χρυσή πιστοποίηση LEED.

www.greenplaza.gr