Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Open Talks: «Ανοιχτές» συζητήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή

H PwC Ελλάδας, leader εδώ και χρόνια στον διάλογο για τη συμπερίληψη, σε συνεργασία με τη LiFO και την Tsomokos επιμελήθηκαν μια πρωτότυπη σειρά vid-casts με αντικείμενο την ίση πρόσβαση όλων στην αγορά εργασίας και τη συμμετοχή σημαντικών καλεσμένων από όλο το φάσμα της κοινωνίας.

Open Talks: «Ανοιχτές» συζητήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή

«Xάρηκα που ήμουν εδώ, γιατί έμαθα πολλά πράγματα μέσα από αυτήν τη συζήτηση», λέει η Διάνα Βουτυράκου, καθηγήτρια Ρομποτικής, στο κλείσιμο του 1ου vid-cast της σειράς «Open Talks» που είχε ως κεντρικό θέμα τα ηλικιακά στερεότυπα και πώς αυτά γίνονται εμπόδιο στους χώρους εργασίας αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα.

Και ίσως αυτή η φράση περί μάθησης να συμπυκνώνει και την επιτυχία των συγκεκριμένων vid-casts, τόσο από την πλευρά των σημαντικών καλεσμένων που πήραν μέρος όσο, κυρίως, από την πλευρά των χιλιάδων θεατών και ακροατών που τα αναζήτησαν και τα παρακολούθησαν στις ψηφιακές πλατφόρμες όπου και δημοσιεύτηκαν.

Η PwC, πιστή εδώ και χρόνια στη δέσμευσή της για την προώθηση της ποικιλομορφίας στον χώρο εργασίας και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς, προωθεί συνειδητά την ελευθερία όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή καταγωγής.

Τα Open Talks ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε στο περιθώριο της πρωτοβουλίας «Τhe Upfront Initiative». Η PwC, πιστή εδώ και χρόνια στη δέσμευσή της για την προώθηση της ποικιλομορφίας στον χώρο εργασίας και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς, που προωθεί συνειδητά την ελευθερία όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή καταγωγής, αφουγκράστηκε τις ανάγκες της εποχής και αποφάσισε να συμβάλει στην εκπαίδευση των επιχειρήσεων πάνω σε ζητήματα δικαιωμάτων, ευκαιριών, στερεοτύπων και ίσης πρόσβασης στην αγορά εργασίας μέσα από μια σειρά συζητήσεων που σκοπό έχουν να πάνε τον επίκαιρο διάλογο για τη συμπερίληψη ακόμα πιο μπροστά.

Η Καλυψώ Γούλα και η Μαίρη Ψύλλα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οικοδέσποινα των vid-casts ήταν η Κατερίνα Παπανικολάου, Head of Skills, Diversity, Equity & Inclusion της PwC Ελλάδας, η οποία, με τη βοήθεια των συνομιλητών της, προσπάθησε να καλύψει τους βασικότερους άξονες του εν λόγω ζητήματος, δίνοντας βήμα σε εκπροσώπους μειονοτήτων της κοινωνίας των πολιτών και προσωπικότητες προερχόμενες από ποικίλα εργασιακά περιβάλλοντα και με διαφορετικές θεσμικές ιδιότητες.

Στο πρώτο vid-cast, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και γενική διευθύντρια του Solidarity Now, και η Διάνα Βουτυράκου, καθηγήτρια Ρομποτικής, συζήτησαν με την Κατερίνα Παπανικολάου για τα ηλικιακά στερεότυπα και πώς αυτά δημιουργούν προβλήματα στους χώρους εργασίας αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Aκολούθησε ο Αλέξης Πατέλης, μέχρι πρότινος επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, ο οποίος αναφέρθηκε στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, στα στερεότυπα και στο bullying. Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήρε ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, και η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την ένταξη, τη διασπορά και τη διάχυση του πληθυσμού των Ρομά στην αγορά εργασίας και στον κοινωνικό ιστό.

Στο επίκεντρο του τέταρτου vid-cast των Open Talks βρέθηκαν οι άνθρωποι που ζουν στο περιθώριο, με την πρόεδρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, Μελίνα Δασκαλάκη, και τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή Άλκη Ξανθάκη-Τερτσέτη να δίνουν τη δική τους οπτική πάνω στο θέμα.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ο Βασίλης Πάντζος. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
 

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην αγορά εργασίας και στη σημερινή κοινωνία συζήτησαν με την Κατερίνα Παπανικολάου η δικηγόρος και επικεφαλής του φορολογικού τμήματος της PwC Ελλάδας, Μαίρη Ψύλλα, και η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο υπουργείο Εργασίας, Καλυψώ Γούλα, στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς, ενώ τον επίλογο σε αυτόν τον πρώτο κύκλο των Open Talks έγραψε ο Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος και πρόεδρος της κοινωνικής επιχείρησης «Με άλλα μάτια», ο οποίος εξήγησε πώς έχει σήμερα η κατάσταση με τα δικαιώματα και την προσβασιμότητα των ανάπηρων ατόμων στους χώρους εργασίας.

Ο Αλέξης Πατέλης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Με στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη διείσδυση στα κοινά και κυρίως στις πιο δυναμικές ηλικίες, όλα τα επεισόδια ανέβηκαν σταδιακά σε όλες τις διαθέσιμες ψηφιακές πλατφόρμες με τη μορφή podcasts (σε Spotify, Apple και Google Podcasts) και video (στην ενότητα LiFO videos του LiFO.gr και στα κανάλια των LiFO και PwC στο YouTube), μοιράστηκαν σε όλους τους επίσημους λογαριασμούς στα social media (με έμφαση σε Facebook και LinkedIn), ενώ αποσπάσματα των συζητήσεων ανέβηκαν και με τη μορφή story σε Instagram και Tik-Tok, όπου σχολιάστηκαν και κοινοποιήθηκαν από χρήστες κάθε ηλικίας.

Good Business Directory Vol.3:  H νέα ειδική ειδική έκδοση για όλες τις τάσεις που καθορίζουν το ελληνικό επιχειρείν