0
NOWNESS

Χορεύοντας στους σκονισμένους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Λονδρέζος σκηνοθέτης Alexander Tiernan μιλάει για το Pantsula, ένα γεμάτο ενέργεια και πολιτικά φορτισμένο χορευτικό στυλ που γεννήθηκε στις γειτονιές των μαύρων της Νοτίου Αφρικής που είναι και το θέμα της ταινίας του:

«Μισός χορός, μισός lifestyle, το Pantsula έχει τις ρίζες του στο Johannesburg της εποχής του Apartheid και συνεχίζει να είναι ένα καθοριστικό στοιχείο της κουλτούρας των γκέτο. Κάποιοι λένε ότι ξεκίνησε την δεκαετία του 1950 και ότι το λουκ με τις φόρμες εργασίας και τα κράνη οφείλεται στους μαύρους εργάτες που δούλευαν ως κηπουροί στις γειτονιές των λευκών.

»Οι χορευτές του Pantsula έχουν μεγάλο πρεστίζ και μου έκανε πάντα εντύπωση το ότι αυτή η κουλτούρα είναι στενά συνδεδεμένη με τις συμμορίες, γιατί τα περισσότερα που είδα όταν γυρνούσαμε το φιλμ είναι τόσο παιχνιδιάρικα και τόσο αξιαγάπητα. Είναι μια αντανάκλαση της ζωής στις φτωχογειτονιές όπου το τίποτα μπορεί να γίνει ιστορία και το κάθε μέρος μπορεί να γίνει σκηνή και έτσι να δημιουργήσεις το δικό σου στάτους. Ήθελα να επικεντρωθώ σ' αυτή την αίσθηση της δημιουργικότητας παρ' όλες τις δυσκολίες και να αφήσω τα πόδια να μιλήσουν».

©Nowness



Nowness

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ