0
NOWNESS

Στο σπίτι του γλύπτη Xavier Corbero που τελειοποιείται μέσα στο χρόνο

Ο γλύπτης Xavier Corbero που για πολλούς θεωρείται ο πιο σημαντικός Καταλανός καλλιτέχνης από την εποχή του Gaudi, έχτισε ένα σπίτι που αρμόζει στη φήμη του: ένα εκτεταμένο ακίνητο στο Esplugues de Llobregat- ένα προάστειο της Βαρκελώνης- που αποδεικνύει το εργό ενός μυαλού που είναι τόσο καλλιτεχνικό όσο και αρχιτεκτονικό.

Στα 40 και κάτι χρόνια της κατασκευής του η κατοικία του Corbero έχει μετατραπεί σε μία ακούραστη αναζήτηση. Εννέα προυπάρχουσες και εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές δομές ήρθαν ξανά στη ζωή σχηματίζοντας ένα λαβύρινθο αποτελούμενο από στούντιο, χώρους κατοικίας, την κατοικία του καλλιτέχνη, χώρους έκθεσης των έργων του, και ένα υπόγειο εργαστήριο.

 

Στο σπίτι δεσπόζουν τα έργα του  Corbero-συχνά φτιαγμένα από μάρμαρο και βασάλτη-όπως δεσπόζουν σε περίοπτες συλλογές σ' όλο τον κόσμο μεταξύ αυτών στο Met της Νέας Υόρκης και στο Victoria & Albert του Λονδίνου. "Ο Corbero ήταν παλιός φίλος του Salvador Dali και το σουρεαλιστικό στοιχείο αναμφίβολα έχει ένα υπόγειο ρόλο σ' αυτό το εξαιρετικό σπίτι όπου το απροσδόκητο πάντα φαίνεται να κρύβεται πίσω από μια κλειστή πόρτα, να αναδύεται από μια αναπάντεχη γωνία, ή να εμφανίζεται από το πουθενά.

Η ταυτότητα του σπιτιού

Τετραγωνικά μέτρα: 38,750.

Αριθμός κρεββατιών/μπάνιων: 10 κρεββάτια, 10 μπάνια.

Έτος κατασκευής: 1990.

Κυρίαρχα οικοδομικά υλικά: τσιμέντο και ξύλο.

Το παλαιότερο αντικείμενο στο σπίτι: ένα μικρό κινέζικό γλυπτό.

Το πιο πολύτιμο αγαθό: η αίσθηση του χιούμορ.

Το πιο ασυνήθιστο τεχνούργημα ή αρχιτεκτονική λεπτομέρεια: η επίγνωση.

Τι υπάρχει στο bar: Σαμπάνια, παλίο Armagnac και παλιό Porto και το περίφημο κρασί Vega Sicilia.

© Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ