0
LIFO PICKS

Ένας αιώνας ελληνικής μουσικής μέσα σε μόλις 7 λεπτά

Η ιδέα για το «Εvolution of Greek music» προέκυψε από ένα βίντεο του αμερικανικού acappella group Pentatonix, οι οποίοι έχουν κάνει ένα παρόμοιο πρότζεκτ για την αμερικανική μουσική.

Βλέποντας αυτό, ο Νικόλας Ραπτάκης σκέφτηκε πως θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γίνει κάτι ανάλογο και για την ελληνική μουσική. Μάζεψε λοιπόν άλλους τέσσερις ταλαντούχους φίλους τραγουδιστές και άρχισαν να στήνουν το δικό τους πρότζεκτ.

Ο Νικόλας εξηγεί: «Επέλεξα τα τραγούδια σύμφωνα κυρίως με το δικό μου γούστο αλλά συγχρόνως προσπάθησα να αποτυπώσω τη μουσική αίσθηση της κάθε δεκαετίας, μέσα από τη δίκη μου ματιά, γιατί εννοείται πως η ιστορία της ελληνικής μουσικής είναι τεράστια και είναι πολύ δύσκολο να αποτυπωθεί ολόκληρη σε ένα τόσο μικρό χρονικά βίντεο.

»Όλο αυτό το στήσαμε πρώτα απ' όλα για fun και για να περάσουμε καλά. Δεν είχαμε σκοπό να κάνουμε ιστορική καταγραφή αλλά να φτιάξουμε ένα βίντεο με το οποίο να μπορεί κάποιος να χαμογελάσει, να θυμηθεί και να σιγοτραγουδήσει μαζί μας αγαπημένα τραγούδια από παρά πολλά και διαφορετικά είδη της ελληνικής μουσικής.

»Επίσης σκοπός μου ήταν να μη βάλω όρια στα είδη. Ήθελα να παρουσιάσω το τεράστιο φάσμα της ελληνικής μουσικής και ότι στην πραγματικότητα η μουσική είναι μία».

Μέσα σε αυτά τα 7 λεπτά βρίσκουμε τραγούδια από τα τελευταία 100+ χρόνια: Παραδοσιακά μικρασιάτικα από το 1910 και 1920. Ρεμπέτικα από το 1930 και 1940, αλλά και το πιο ελίτ ελαφρό τραγούδι της εποχής. Το 1950 προχωράμε σε πιο λαϊκά τραγούδια. Από τη δεκαετία του 1960 έχουμε μεγάλες επιτυχίες από τον ελληνικό κινηματογράφο. Το 1970 ακούμε τις αρχές της ποπ και της ντίσκο, που εξελίσσονται και παίρνουν πιο ολοκληρωμένη μορφή στη δεκαετία του '80. Στα αγαπημένα μας '90s ακούμε ακόμα περισσότερες μορφές του εμπορικού τραγουδιού (pop, λαϊκό, ελαφρολαϊκό, pop rock) και συναντάμε την ελληνική hip-hop που βρίσκεται σε μεγάλη άνθηση. Το 2000 όλο και περισσότεροι ηλεκτρονικοί ήχοι γίνονται δημοφιλείς και δημιουργούνται πολλά dance pop και pop rock τραγούδια στη δισκογραφία. Τη δεκαετία που διανύουμε ξεχωρίζουν πλέον πολλά είδη, από βαριές λαϊκές μπαλάντες έως ποπ χορευτικά τραγούδια.

Info

Ιδέα, επιλογή τραγουδιών, vocal arrangement: Νικόλας Ραπτάκης (YouΤube / Facebook / Instagram)

Τραγουδούν μαζί: Ελένη Ποζατζίδου, Νατάσα Μενδρινού, Μιχάλης Ζέης, Bitman

Video: Μιχάλης Γκούμας

Μουσική παραγωγή, ηχογράφηση, μίξη, mastering: MLI productions & Μάριος Λαζ Ιωαννίδης στο MusicRoom Studio

 

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ